en

Η αρχαιότερη βελανιδιά της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα!

TF1Στην Δεσκάτη Γρεβενών, μόλις δύο χιλιόμετρα από την πλατεία της μικρής κωμόπολης, βρίσκεται μια υπερ-αιωνόβια βελανιδιά, ηλικίας 1.300 ετών!

Πρόκειται για μία σπάνια, ποδισκοφόρο δρυ (quersus pedunculiflora), που, σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την δενδροχρονολόγησή του, φαίνεται να φύτρωσε περίπου το 720 μ.Χ.

Έχει διάμετρο 2,25 μέτρα και η περίμετρος του κορμού της, στο ύψους του στηθαίου, είναι 7,06 μέτρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 658 μέτρων και το ύψος της ξεπερνά τα είκοσι τρία μέτρα. Το δένδρο, τόσο από το μέγεθος του κορμού του, όσο και από την παλαιότητά του, κίνησε το ενδιαφέρον του Δήμου Δεσκάτης.

Μια ομάδα από δασολόγους και ειδικούς επιστήμονες έλαβαν δείγματα από το δένδρο, έκαναν ειδικές μετρήσεις στους δακτυλίους του κορμού και μετά από μελέτη κατέληξαν, με απόκλιση σφάλματος 30-50 έτη, ότι η ηλικία της βελανιδιάς είναι 1.300 έτη.

Στη συνέχεια, κινήθηκαν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και με απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η υπεραιωονόβια βελανιδιά κηρύχθηκε «διατηρητέο μνημείο της φύσης», που έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, ιστορική και πολιτισμική αξία και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο, που χρειάζεται ειδική φροντίδα και προστασία.

Απογραφή πελεκάνων στους υγροτόπους της Ελλάδας

TF2Πραγματοποιήθηκε η απογραφή των πελεκάνων τους υγροτόπους της Ελλάδας το Σάββατο 6 Μαΐου 2017. Στόχος της απογραφής, που συντονίστηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ήταν η εκτίμηση του μεγέθους του πληθυσμού των δύο ειδών πελεκάνων, τον αργυροπελεκάνο (Pelecanus crispus) και τον ροδοπελεκάνο (Pelecanus onocrotalus), που χρησιμοποιούν τους υγροτόπους της χώρας μας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Ιδιαίτερα όσον αφορά στον αργυροπελεκάνο, ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος, για το οποίο η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη, η απογραφή αναπαραγόμενων και μη-αναπαραγόμενων ατόμων θα βοηθήσει στην κατανόηση της δυναμικής των πληθυσμών του.

Παράλληλα καταγραφή πραγματοποιήθηκε και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συμμετείχαν η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και για πρώτη φορά φέτος η Ουκρανία. Είναι γνωστό ότι οι επιμέρους πληθυσμοί αργυροπελεκάνων όλων αυτών των χωρών αποτελούν έναν ενιαίο μεταπληθυσμό, που χρησιμοποιεί το δίκτυο των υγροτόπων αυτής της περιοχής του κόσμου για την κάλυψη των αναγκών του.

Για τους υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς, ως σημαντικός τόπος διατροφής, ο Φορέας Διαχείρισης κατέγραψε ένα σημαντικό αριθμό παρουσίας ατόμων στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και Προκόπου. Φέτος και για πρώτη φόρα πραγματοποιήθηκε στην Πελοπόννησο καταγραφή και στον ταμιευτήρα Πηνειού από τον υπογράφοντα.

Σε πανελλήνια εμβέλεια αποικίες έχουν καταγραφεί στην Πρέσπα, Αμβρακικό, Κερκίνη, Μεσολόγγι και Κάρλα, ενώ μια νέα αποικία αργυροπελεκάνων καταγράφηκε στη λίμνη Χειμαδίτιδα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 40 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από την Πρέσπα.

Επιμέλεια, φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης 

Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ορνιθολογική έρευνα πεδίου  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Να σώσουμε τα μεγάλα πτηνά!

TF1Δύο νεκρά Όρνια, από τον τελευταίο πληθυσμό της Δυτικής Ελλάδας, εντοπίστηκαν τη βδομάδα μετά το Πάσχα στην περιοχή του χωριού Χρυσοβέργι, κοντά στο φαράγγι της Κλεισούρας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού. 

Το τραγικό αυτό περιστατικό συνέβη μέσα στην αναπαραγωγική περίοδο, οπότε πιθανά ο θάνατος αυτών των πουλιών να σημαίνει και αργό θάνατο των νεοσσών στη φωλιά των πουλιών.
Καθώς πρόκειται πιθανότατα για δηλητηρίαση, ο κίνδυνος για τα υπόλοιπα Όρνια στο φαράγγι της Κλεισούρας, αλλά και στη δεύτερη αποικία στα Ακαρνανικά, τη μεγαλύτερη εναπομείνασα αποικία Όρνιων της Ηπειρωτικής Ελλάδας είναι πολύ μεγάλος!

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα έκανε έκκληση προς τις υπηρεσίες της περιφέρειας και της αστυνομίας και τους κατοίκους της περιοχής:

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να βάζει κάποιος δηλητηριασμένα δολώματα. Η τιμωρία για όποιον προέβη σε αυτή την εγκληματική πράξη πρέπει να είναι αμείλικτη. Χρειάζονται εντατικές προσπάθειες για τη σωτηρία του τελευταίου πληθυσμού των μεγαλόπρεπων αυτών πουλιών. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η λειτουργία ειδικού χώρου ("ταΐστρας"), ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης. 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ τους τοπικούς κατοίκους:

Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών Όρνιων ή οποιονδήποτε άλλων νεκρών ζώων, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ένδειξη δηλητηρίασης (π.χ. ανεξήγητη εξαφάνιση ποιμενικών ή άλλων σκυλιών), πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου στο τηλ. 26320 55094 και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία στα τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 και στο 6936 615842.

Τα άγρια ζώα και πουλιά είναι φυσικός πλούτος και στολίδι του τόπου μας. Η εξόντωσή τους με οποιοδήποτε τρόπο, και ιδίως με δηλητήριο, είναι πράξη βαθιά αντικοινωνική!

Σημείωση: Αρχές Απριλίου βρέθηκε νεκρό τσακάλι σε δρόμο στην περιοχή Ζαχάρως με αιτία θανάτου τη σύγκρουση με όχημα. Άρχισαν τα όργανα με τις γνωστές ανοησίες για «οικολόγους που απελευθερώνουν» και «πρόβλημα» των κτηνοτρόφων και τα συναφή. Αρκούμαστε να τονίσουμε ότι ο πληθυσμός των τσακαλιών είναι πολύ μικρότερος (εκτιμάται λίγο πάνω από 1000 σε όλη τη χώρα), μετά την εξόντωση που υπέστησαν ως «επιβλαβή» γύρω στο 1990. Τα τσακάλια είναι, στην Πελοπόννησο τουλάχιστον, και λίγα και ο ανώτερος θηρευτής από πλευράς θηλαστικών, η δε δίαιτά τους βασίζεται κυρίως σε ποντίκια, αρθρόποδα, πτώματα ακόμη και φρούτα. Είναι κινδυνεύον είδος και η διασπορά αστήρικτων φημών εις βάρος του είναι επίσης αντικοινωνική συμπεριφορά. 

Επιτέλους δεν μπορεί να ερημώσουμε τη φύση από κάθε άγρια ζωή, για να μη γίνουν ελάχιστες ζημιές, που επιπλέον, προβλέπεται να αποζημιώνονται!

Γιώργος Κανέλλης

Περιφερειακός σύμβουλος - Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Ο φτερωτός κόσμος, Έρχονται οι πελαργοί

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

 

 

TF1Επανειλημμένες φορές έχουμε αναφερθεί σε αυτό το όμορφο αποδημητικό είδος, που καταγράφεται στο Εθνικό Πάρκο. Ο λευκοπελαργός (Ciconia ciconia) έρχεται στη χώρα μας το Μάρτιο και αναχωρεί για το μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι για την Αφρική στα μέσα Αυγούστου με αρχές φθινοπώρου. 

 

Είναι πουλί με πολύ ανεπτυγμένη την ανθρωποφιλία και αισθάνεται μεγάλη ασφάλεια, όταν οι φωλιά του βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο και δεν κινδυνεύουν οι νεοσσοί του να θηρευτούν από αρπακτικά πουλιά ή άλλα ζώα. Πελαργοφωλιές συναντάμε στις σκεπές και στους τρούλους των εκκλησιών, σε στύλους της ΔΕΗ και σε ψηλά κτίρια-δέντρα. 

 

Οι βιότοποι των πελαργών είναι κυρίως οι αγροτικές περιοχές με πρόσβαση σε υδάτινα οικοσυστήματα, όπως λίμνες, ρέματα, έλη, ορυζώνες, υγρολίβαδα και πλημμυρισμένες εκτάσεις. 

 

Το είδος θεωρείται απειλούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την Κοινοτική Σύμβαση Ευρωπαϊκής Οδηγίας 79/409 και τη Σύμβαση Βόννης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών της άγριας πανίδας, ενώ καταγράφεται και στον κόκκινο κατάλογο των πουλιών της Ελλάδας.

 

Η παρακολούθηση της μετανάστευσής τους πραγματοποιείται με τη μέθοδο των δορυφορικών πομπών, ενώ η γεωγραφική τους θέση αναφέρεται μέσω των συσκευών GPS. Με αυτή τη μέθοδο συλλέγονται στοιχεία για την πορεία τους, τις στάσεις για τροφοληψία, τη θέση ημερήσιας δραστηριότητας, τους διαδρόμους μετανάστευσης, τις περιοχές διαχείμασης και τις αιτίες θνησιμότητας. Οι πομποί καταγράφουν μέσω δορυφόρου πού βρίσκονται τα πουλιά, ενώ διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες, που καταγράφουν και τη δραστηριότητά τους, εάν δηλαδή πετούν, εάν κοιμούνται ή εάν τρέφονται.

 

Επίσης οι ορνιθολόγοι μελετούν τη μετανάστευση του είδους με τη μέθοδο της δακτυλίωσης. Η δακτυλίωση πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ενός πλαστικού δαχτυλιδιού (παραμένει δια βίου) με έναν κωδικό-αριθμό στο πόδι των νεαρών πελαργών, που παίζει το ρόλο του διαβατηρίου και συλλέγει τα στοιχεία σε τράπεζα δεδομένων. Με τη μέθοδο αυτή συλλέγονται πληροφορίες, προκειμένου να τους παρακολουθούν και να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τη βιολογία και την οικολογία του συγκεκριμένου είδους.

 

Οι πελαργοί σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης. Τα «λελέκια» με τα μακριά πόδια, το ασπρόμαυρο χρώμα τους και οι κρότοι που κάνουν με το ράμφος τους αποτελούν ένα ζωντανό σύμβολο, που και φέτος έκαναν την εμφάνισή τους και ευελπιστούμε να τα απολαύσουμε στο Εθνικό Πάρκο.

Επιμέλεια, φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης 

Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ορνιθολογική έρευνα πεδίου  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΡΟΔΟΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΣΤΗ Λ/Θ ΚΟΤΥΧΙΟΥ

TF2Ένα πολύ ιδιαίτερο και σπάνιο για την περιοχή επισκέπτη κατέγραψε πρόσφατα το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Στις 16 Μαρτίου 2017 εντοπίστηκε ένα άτομο Ροδοπελεκάνου (Pelecanus onocrotalus) στη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. Ο Ροδοπελεκάνος βρισκόταν μέσα σε μια μεγάλη ομάδα Αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) και ξεχώριζε από μακριά λόγω του απαλού ροζ χρώματός του! 

Η παρατήρηση επιβεβαιώθηκε μέσω τηλεσκοπίου, στο πλαίσιο του έργου παρακολούθησης της Ορνιθοπανίδας και ενημερώθηκε σχετικά η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Η εμφάνιση αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, εφόσον οι καταγραφές του είδους στη Δυτική Ελλάδα είναι πολύ λίγες. 

Οι Ροδοπελεκάνοι αποτελούν μεταναστευτικό είδος, που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική. Εξαπλώνονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα με τη μεγαλύτερη αποικία τους να βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα. Κατά τη μετανάστευσή τους κινούνται από τη Δυτική Μακεδονία προς τη Θράκη και στη συνέχεια ακολουθούν τα παράλια του Ανατολικού Αιγαίου, προς Κύπρο και Μέση Ανατολή. Τέλος, περνούν στην Αίγυπτο και ακολουθούν τον ποταμό Νείλο προς τα Νότια. 

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους, που ο Ροδοπελεκάνος βρέθηκε στη Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, ωστόσο το προσωπικό του ΦΔ θα συνεχίσει την παρακολούθησή του για όσο διάστημα παραμείνει στο Εθνικό Πάρκο.

Η «Ώρα της Γης» στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα

TF3H «Ώρα της Γης» είναι μια μεγάλη, παγκόσμια, συμβολική κινητοποίηση, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι γύρω από την ανάγκη να συγκρατηθεί η κλιματική αλλαγή. Υποστηρίζεται από διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το WWF. Οι τρόποι για να ανακόψουμε την κλιματική αλλαγή είναι δύο: η εξοικονόμηση ενέργειας από τον καθένα μας και η πολιτική μας υποστήριξη στη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφήνοντας τα ορυκτά καύσιμα στο υπέδαφος, όπου και ανήκουν. Σβήνουμε τα φώτα για 60 λεπτά και παράλληλα οργανώνουμε ευρηματικές εκδηλώσεις.

 

Και φέτος η Πάτρα ήταν μια από τις πόλεις, που πήραν μέρος στην διεθνή αυτή κινητοποίηση πλανητικής συνείδησης. Στην κεντρική Πλατεία Γεωργίου και μπροστά από το εμβληματικό για την πόλη θέατρο «Απόλλων» οι “Patrinistas” οργάνωσαν για μια ακόμη φορά μια πετυχημένη «Ώρα της Γης», σχηματίζοντας με κεράκια το σύμβολο 60+ μέσα σε κύκλο, γύρω από τον οποίο συγκεντρώθηκαν οι φίλοι της οργάνωσης. Λίγο μετά τις 20.30 χαμήλωσαν τα φώτα του Δημοτικού Θεάτρου. Η εκδήλωση κράτησε πράγματι 60 λεπτά και πλέον, μια και είχε προβλεφθεί και μουσικό μέρος από μουσικούς φίλους των Patrinistas, το Ηλία Νεκτάριο και το Νίκο Φορλίδα.

 

Όσο και αν αυτές οι εκδηλώσεις φαίνονται στα μάτια κάποιων «ανώδυνες», η συνεχής ανοδική πορεία τους τόσο από πλευράς συμμετοχών, όσο και από πλευράς πολυμορφίας, είναι αξιοσημείωτη συμβολή στην εδραίωση μιας ενεργειακής στροφής σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ιδέες, όταν κατακτούν τις «μάζες», γίνονται υλική δύναμη, είχε πει πριν από περίπου δύο αιώνες ένας γερμανοεβραίος φιλόσοφος.

 

Γ. Κανέλλης

ΟΙ ΗΠΑ ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ! …ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ;

TF1Οι αλκυονίδες μέρες φέτος το Γενάρη απλά …δεν συνέβησαν στη χώρα μας, αγαπητοί μας αναγνώστες! Πραγματικά, 10-14(!) συνεχόμενες ηλιόλουστες μέρες (έστω και με ψυχρό καιρό) δεν απολαύσαμε κατά το δεύτερο μισό του Γενάρη! Παγωμένοι άνεμοι, χιόνια και βροχές επικράτησαν όλο το μήνα, σχεδόν χωρίς διάλειμμα! Παρόλα αυτά, ελπίζουμε ο Φλεβάρης να είναι πιο …φιλεύσπλαχνος και το μικρό ψαροπούλι Αλκυόνη να καταφέρει και φέτος να γεννήσει και να επωάσει τα αυγά του στα θαλάσσια βράχια! 

Εντούτοις, διαβάσαμε πως και άλλα χρόνια, όπως π.χ. το 1947, έλειψαν οι μέρες αυτές από τον Ελλαδικό χώρο, οπότε ας μην ανησυχούμε ιδιαίτερα(;). Βέβαια, βάσει της μετεωρολογίας, οι αλκυονίδες ημέρες εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι εκείνο κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά τη συγκεκριμένη χειμερινή περίοδο, παρατηρείται υψηλή βαρομετρική πίεση, με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός, αλλά και ηλιόλουστος!

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι στις μέρες μας και οι αλκυονίδες …έπεσαν θύματα της παγκόσμιας αλλαγής κλίματος! Κι ας χαρακτηρίζει ο νέος πλανητάρχης την αλλαγή αυτή, που οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση, ως "απάτη", κι ας έχει υποστηρίξει το τέλος της χρήσης χρημάτων των αμερικανών για προγράμματα του ΟΗΕ, που αφορούν την υπερθέρμανση του πλανήτη!  Εξάλλου, διαβάσαμε ότι λίγο πριν ο Ομπάμα αποκαθηλωθεί, οι ΗΠΑ …πρόλαβαν (τουλάχιστον φέτος) και κατέθεσαν 500 εκατομμύρια δολάρια στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα. 

Δηλώθηκε, βέβαια, ότι πίσω από τη χρονική στιγμή της χορήγησης των χρημάτων δεν κρύβεται «καμία πρόθεση να προκαλέσει την αντίδραση της εισερχόμενης κυβέρνησης». Αλλά, ήδη από το 2014, οι πλούσιες χώρες της γης υποσχέθηκαν στο Πράσινο Ταμείο να το συνδράμουν με 10 δισ. δολάρια και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν τότε να δώσουν 3 δισ., ώστε να χρησιμοποιηθούν από φτωχά και ευάλωτα σε κλιματικές συνθήκες κράτη για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η χορήγηση των 500 εκατ. δολαρίων είναι η δεύτερη από τις ΗΠΑ, φτάνοντας το συνολικό ποσό που έχει δώσει έως τώρα σε 1 δισ. δολάρια. Όμως, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam χαιρέτησε την κίνηση, λέγοντας ότι αποτελεί αμελητέο ποσοστό του αμερικανικού προϋπολογισμού, σε σχέση με τις επιδοτήσεις τους για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων!

Created @ www.westweb.gr