en

Η σιωπηλή εξαφάνιση της λίμνης Στυμφαλίας!

TF1Πού είσαι Ηρακλή, έλα με το ρόπαλό σου, ο δέκατος τρίτος άθλος σε περιμένει! Έλα να ξαναδώσεις ζωή στη Στυμφαλία!

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αγορά Αργύρη πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση για την 1η αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων βόρειας Πελοποννήσου. Το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής είναι το βασικό εργαλείο, που πρέπει να χρησιμοποιεί το κράτος, για να μάθει την υπάρχουσα κατάσταση στα υδατικά αποθέματα (λιμναία, τρεχούμενα, υπόγεια), τις δυνατότητες αξιοποίησης και προστασίας των υδατικών αποθεμάτων, τον εμπλουτισμό τους κλπ.

Κάθε έργο, που επηρεάζει τα υδατικά αποθέματα σε κάθε μορφή τους, πρέπει να εξετάζεται με βάση το στρατηγικό αυτό σχέδιο. Κάθε γεώτρηση για ύδρευση ή άρδευση, κάθε φράγμα, δρόμος, υδροηλεκτρικό έργο, αμμοληψία, ίδρυση ξενοδοχείου, βιολογικού καθαρισμού, εργοστασίου κλπ., πρέπει να συντάξει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με βάση το σχέδιο αυτό και του τρόπου που το έργο αναμένεται να επιδράσει στα υδατικά αποθέματα.

Η ΟΙκολογική ΚΙνηση ΠΑτρας παραβρέθηκε στην ημερίδα διαβούλευσης με διάθεση να μάθει και να βοηθήσει όπου μπορεί με τις ιδέες της. Αναδείξαμε με παρέμβασή μας το γεγονός ότι ο υπό αναθεώρηση στρατηγικός σχεδιασμός δεν αξιοποιείται επαρκώς μέχρι σήμερα, γιατί υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης να συγκρουστεί με τις παγιωμένες νοοτροπίες και τα μεγάλα και μικρά οικονομικά συμφέροντα. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης συνήθως εκφράζεται με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, που προβλέπεται να λειτουργούν, αλλά και με τη μη χρηματοδότησή τους. Παράδειγμα η λειτουργία του θεσμοθετημένου δικτύου παρακολούθησης της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών αποθεμάτων, που ουσιαστικά δεν λειτουργεί λόγω και μη κατάλληλης και επαρκούς στελέχωσης του αλλά και με τη μη χρηματοδότηση του. Μια παγιωμένη νοοτροπία, που υπάρχει στον τρόπο ποτίσματος των χωραφιών με τα πολυδάπανα σε νερό «κανόνια», δεν αγγίζεται καθόλου, παρόλο που η γεωργία απορροφά το 80 με 90% των υδάτινων καταναλώσεων. Καμιά πρόβλεψη για αποδοτικότερες πρακτικές ποτίσματος, π.χ. με σταγονίδια.

Αλλά η «τρέλα» αναδεικνύεται, όταν τα μεγάλα αλλά και τα μικρότερα οικονομικά συμφέροντα έρχονται σε αντιπαράθεση με τους πολίτες, όπως αποκαλύφθηκε από τη συζήτηση – αντιπαράθεση, που έγινε ανάμεσα στον δήμαρχο Σικυωνίων (πρώην Στυμφαλίας) και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κορίνθου. Ο δήμαρχος ζητούσε την ταχύτατη ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού Κορινθίας, γιατί οι αγρότες και οι δημότες των παραλιακών περιοχών Κιάτου - Ξυλοκάστρου έχουν μεγάλο πρόβλημα με το υφάλμυρο νερό που αντλούν, λόγω διείσδυσης της θάλασσας από την υπεράντληση που γίνεται, αλλά και λόγω της μη αναπλήρωσης των υπόγειων αποθεμάτων.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κορίνθου αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας ενός μικρού ιδιωτικού υδροηλεκτρικού σταθμού, που ο ιδιοκτήτης του έχει βάλει μια δυο μικρές τσάπες να γυρνάνε στο βουνό πάνω από τη λίμνη Στυμφαλία και να διευθετούν τα ρυάκια, ώστε το νερό από τα χιόνια να μην πηγαίνει στη λίμνη, αλλά να κατευθύνεται στον υδροηλεκτρικό για την παραγωγή ενέργειας, που την πουλά στη ΔΕΗ. Το νερό όμως όλο το χειμώνα και την άνοιξη, τότε που είναι άφθονο, αντί να αποταμιεύεται στη Στυμφαλία και να αναπληρώνει τα υπόγεια αποθέματα, φεύγει στη θάλασσα και χάνεται.

Κερδισμένοι οι μέτοχοι του υδροηλεκτρικού και μερικοί αγρότες, που καλλιεργούν τα αποκαλυφθέντα χωράφια γύρω από τη λίμνη, που πια δεν υπάρχει ουσιαστικά, αλλά έχει σχεδόν χαθεί και έχουν μείνει ελάχιστοι καλαμιώνες. Χαμένοι όλοι οι άλλοι πολίτες, η λίμνη και ο υδροβιότοπος της!

Και ο δήμαρχος κάνει την πάπια, ζητά φράγματα κλπ., αλλά δεν ασχολείται με την αποξήρανση της λίμνης.
Έλα, …Ηρακλή, με το ρόπαλο, οι ανθρωπόμορφες όρνιθες καταστρέφουν τη λίμνη και όλοι οι υπόλοιποι περιμένουμε εσένα να μας σώσεις ξανά! Το ξέρω, είμαστε άξιοι της μοίρας μας, αλλά έλα για τα εγγόνια μας, αυτά δεν φταίνε σε τίποτα!Μάκης Χαλκιόπουλος