en

Κοινωνία & πολιτισμός

Νέο υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

για την Προστατευόμενη Περιοχή Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς
Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Εργασίας κατά την οποία παρουσιάστηκε το νέο υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Γνωριμία με τη Φύση της Προστατευόμενης Περιοχής Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς» σε εκπαιδευτικούς των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Το υλικό δημιουργήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ, «Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης σε Προστατευόμενες Περιοχές». Πρόκειται για πακέτο πληροφοριακού υλικού για τον εκπαιδευτικό καθώς και εκπαιδευτικού υλικού με δραστηριότητες για τους μαθητές σε φύλλα εργασίας και σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη για την προετοιμασία των μαθητών αλλά και στο ύπαιθρο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην προστατευόμενη περιοχή.
Μετά την πιλοτική του εφαρμογή κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των δύο νομών, το υλικό παρουσιάστηκε στην τελική του μορφή σε εκπαιδευτικούς που πρόκειται να υλοποιήσουν σχετικά προγράμματα. Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου το πρωί, 43 εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων από σχολεία της περιοχής αλλά και από την Πάτρα και τον Πύργο, γέμισαν την αίθουσα του Κέντρου Πληροφόρησης στο Λάππα για να ακούσουν και να δοκιμάσουν το καινούργιο εκπαιδευτικό εργαλείο για την προστατευόμενη περιοχή Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Την έναρξη της Συνάντησης Εργασίας έκανε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Δημήτρης Κατσαρός ο οποίος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκπαιδευτική κοινότητα, τόνισε τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ουσιαστική και μακροπρόθεσμη προστασία της περιοχής. Στην συνέχεια, πήραν το λόγο οι Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης νομού Αχαΐας κ. Παπαϊωάννου Ιωάννα για την Δευτεροβάθμια και κ. Παπασωτηροπούλου Κωνσταντίνα για την Πρωτοβάθμια, καθώς και η Υπεύθυνη για την Δευτεροβάθμια Περιβαλλοντική Εκπαίδευση νομού Ηλείας κ. Σακκά Κωστούλα, οι οποίες σχολίασαν τα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού «Η βαλίτσα για τη Στροφυλιά και το Κοτύχι» που είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE και είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο. Τέλος, η κ. Τρίγκου Ρούλα, Δασολόγος MSc., μέλος της Εκπαιδευτικής Ομάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και μια εκ των δημιουργών, ανέλαβε να παρουσιάσει το καινούριο εκπαιδευτικό υλικό «Γνωριμία με τη Φύση της Προστατευόμενης Περιοχής Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς», τονίζοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά αλλά και ανεξάρτητα από την «Βαλίτσα». Σχεδιάστηκε κυρίως για τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και τις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ βασικός σκοπός του είναι να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν την περιοχή Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, ώστε η φροντίδα τους γι’ αυτή να έρθει ως φυσική συνέπεια.
Μετά τη συνοπτική παρουσίαση του υλικού, ήρθε η ώρα για τους εκπαιδευτικούς να γίνουν μαθητές και να δοκιμάσουν στην πράξη έξι από τις δραστηριότητες. Δάσκαλοι και καθηγητές, αφού έμαθαν να ξεχωρίζουν τα διαφορετικά είδη αγριόπαπιας που εμφανίζονται στην περιοχή και γνώρισαν τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας ακολουθώντας το ταξίδι του μεταναστευτικού δεντροφυλλοσκόπου, προβληματίστηκαν πάνω σε θέματα αειφορικής διαχείρισης της προστατευόμενης περοχής. Η ενθουσιώδης ομάδα συγκεντρώθηκε στη συνέχεια στο Οικοτουριστικό Κέντρο στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπος και χωρίστηκε σε μικρότερα «σμήνη» τα οποία παρατήρησαν τα πουλιά του υγρότοπου χρησιμοποιώντας κιάλια, τηλεσκόπια και ειδικά σχεδιασμένους οδηγούς αναγνώρισης. Η ευγενής άμιλλα κορυφώθηκε με την αναζήτηση χαρακτηριστικών στοιχείων και αντικειμένων τα οποία έπρεπε να συγκεντρωθούν για να  συμπληρώσουν τη «θήκη της Στροφυλιάς». Η απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και τιμητικών διακρίσεων στους καλύτερους «μαθητές» σήμανε και την ολοκλήρωση της Συνάντησης Εργασίας.
Το υλικό θα αναπαραχθεί σε αρκετά αντίτυπα και θα δανείζεται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατόπιν συνεννόησης με τον Φορέα Διαχείρισης, ώστε σε συνδυασμό με την «Βαλίτσα για τη Στροφυλιά και το Κοτύχι» να υποστηρίζει ολοκληρωμένα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την προστατευόμενη περιοχή Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

    Αναγνωρίζοντας τις αγριόπαπιες της προστατευόμενης περιοχής

Created @ www.westweb.gr