en

Να μην γίνουν οι δασικοί χάρτες, κερκόπορτα για την καταπάτηση δημόσιας δασικής γης στη Στροφυλιά!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΑΜΑΡΑΙΙΚΩΝ

 

 

Επιστολή στις δασικές υπηρεσίες των νομών Αχαΐας και Ηλείας απέστειλε η ΟΙΚΙΠΑ, προκειμένου να διορθωθούν οι ασάφειες των δασικών χαρτών στην καταπατημένη και παράνομα εκχερσωμένη δασική έκταση των Σαμαραίικων.

 

Στην επιστολή της η ΟΙΚΙΠΑ μεταξύ άλλων αναφέρει:  

 

«Στους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες που καλύπτουν το δάσος της Στροφυλιάς Αχαΐας, πολλές μικροεκτάσεις στη θέση Σαμαραίικα εμφανίζονται με κωδικό ΑΑ παλαιότερης και πρόσφατης λήψης, άλλης μορφής (μη δασικής).

 

Για τις εκτάσεις αυτές, υπάρχουν στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι έχουν προέλθει από παράνομη εκχέρσωση του δάσους. Τα στοιχεία αυτά, αξιοποιούνται πλήρως στην αριθ. 26/2011 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων Αχαΐας».

 

Όπως είναι γνωστό το σύνολο της καταπατημένης έκτασης των Σαμαραίικων έχει κηρυχτεί αναδασωτέα με τελεσίδικες αποφάσεις των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών.

Η ΟΙΚΙΠΑ πέραν των παραπάνω επισημάνσεων, απέστειλε στις δασικές υπηρεσίες των δύο νομών, απόσπασμα Τοπογραφικού Διαγράμματος, με στοιχεία: ΤΜΗΜΑ ΠΕΔΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ-ΕΛΟΣ ΛΑΜΙΑΣ (Κλίμακα 1:5000 ΦΥΛΛΟ 13-14 έτους 1955) που έχει συνταχθεί από την Τοπογραφική Υπηρεσία  του Υπουργείου  Γεωργίας, μαζί με τον αντίστοιχο Κτηματολογικό Πίνακα, όπου τα επίδικα  τεμάχια (με αριθμό 1229 έως και 1237) φέρονται κατά δήλωσή τους, ως ιδιοκτήτες ιδιώτες, με την ένδειξη στη στήλη “προέλευση” αυθαίρετος.    

 

Τέλος με ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ τονίζει πως «δεν πρέπει, οι δασικοί χάρτες να αποτελέσουν την κερκόπορτα για τη νομιμοποίηση, της εδώ και χρόνια, καταπάτησης ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΓΗΣ. Για μια ακόμη φορά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, θα περιφρουρήσουμε με κάθε ένδικο τρόπο, την ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου της Στροφυλιάς».

Πλούσιος ο απολογισμός σε μια ζεστή ατμόσφαιρα Η κοπή πίτας της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, το βράδυ, η ΟΙΚΙΠΑ στην αγορά Αργύρη με εκατοντάδες φίλους της σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε μια συνοπτική αναφορά στα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχόλησαν τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας στη χρονιά που πέρασε. Μεταξύ άλλων  επισημάνθηκε η ενεργειακή στροφή προς τις ΑΠΕ που επιχειρείται διεθνώς σε αντίθεση με την εμμονή που υπάρχει στη χώρα μας για εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. 

Σε ότι αφορά την πόλη μας η διαπίστωση είναι ότι τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα με κυρίαρχα την απώλεια κοινόχρηστων χώρων και τον ανεπαρκή σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων. Θετικές εξελίξεις χαρακτηρίστηκαν η συμφωνία για το θαλάσσιο μέτωπο και η αξιοποίηση του πάρκου της ακτής Δυμαίων προς όφελος χιλιάδων συμπολιτών. 

Ο απολογισμός έκλεισε με τις πολυποίκιλες δράσεις της ΟΙΚΙΠΑ στο 2016 με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις αλλά και διατύπωση προτάσεων σε μείζονα τοπικά ζητήματα.

Ξεχωριστή έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση από τον περιβαλλοντολόγο και μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Διονύση Μαμάση, του προγράμματος που   υλοποιήθηκε   στο   Εθνικό   Πάρκο   Κοτυχίου-Στροφυλιάς   για   την παρακολούθηση-καταγραφή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta  όπου η ΟΙΚΙΠΑ στήριξε την περιβαλλοντική προσπάθεια για το απειλούμενο προστατευόμενο είδος. 

Μετά το διάλειμμα όπου οι φίλοι της κίνησης γεύτηκαν σπιτικές λιχουδιές, παρουσιάστηκε το οδοιπορικό το καλοκαιριού  στην Καλαβρία- Σικελία όπου 100 συνταξιδευτές βίωσαν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, με τα απαραίτητα παραλειπόμενα βεβαίως που συνθέτουν την μοναδική ατμόσφαιρα της ΟΙΚΟΠΑΡΕΑΣ.

Ήταν μια όμορφη βραδιά συνάντησης πολλών φίλων  και ανταλλαγής ευχών για μια καλύτερη χρονιά.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και ευχήθηκαν στην ΟΙΚΙΠΑ ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Πατούχας και Θεόδωρος Ντρίνιας, ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βασίλης Αϊβαλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ανδρέας Λάζαρης, εκπρόσωποι του Συλλόγου προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και  της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ, η υπεύθυνη ΠΕ Ν. Αχαΐας Ιωάννα Παπαϊωάννου, η συντονίστρια του Φ.Δ. Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφιλιάς Γεωργία Καραμπέρου, ο πρόεδρος του συλλόγου ΦΑΕΘΩΝ Κίμωνας Αποστολόπουλος και ο πρώην βουλευτής και επι πολλά χρόνια μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Νίκος Τσούκαλης.

Και του χρόνου!

DT

ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Πάτρα, 2/10/2016

Το κλάδεμα των δέντρων της πόλης από τα συνεργεία του Δήμου αποτελεί συχνά αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού των πολιτών, αφού παρατηρείται το οξύμωρο φαινόμενο, πανύψηλα (ξενικά κυρίως) δέντρα όπως οι ευκάλυπτοι ή τα βρωμόδεντρα (Alianthus altissima, γνωστά και ως «βρωμοκαρυδιές») σε πολλά σημεία της πόλης ή σε σχολικά προαύλια, να μένουν για χρόνια ακλάδευτα, ενώ άλλα δέντρα να κλαδεύονται υπερβολικά ή να κόβονται από τη ρίζα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρόσφατο «πετσόκομμα» τριών πανύψηλων δέντρων στη διασταύρωση των οδών Πατρέως και Καραϊσκάκη, όπου μετά την αντίδραση των περιοίκων διασώθηκε το ένα από αυτά.

Να επαναλάβουμε το αυτονόητο. Τα δέντρα μέσα στην πόλη, πέρα από την αισθητική που προσφέρουν, βελτιώνουν σημαντικά το μικροκλίμα της γειτονιάς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που μειώνουν δραστικά τις υψηλές θερμοκρασίες. Αποτελούν συνεπώς πολύτιμα συστατικά για την Πάτρα όπου το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο είναι ιδιαίτερα μικρό.

Προφανώς τα δέντρα χρειάζονται λελογισμένο κλάδεμα και για λόγους ανάπτυξής τους και όταν υφίσταται η όποια επικινδυνότητα. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι το πετσόκομμα ή το κόψιμο από τη ρίζα, υπάρχει τεράστια απόσταση. Το επιχείρημα ότι παρά το υπερβολικό κλάδεμα το δέντρο θα ξαναγίνει είναι εν μέρει αληθινό, με την παρατήρηση όμως ότι όσο πιο αργά συμβεί αυτό, τόσο οι αρνητικές επιπτώσεις θα υφίστανται.

Η ΟΙΚΙΠΑ ζητά από τη δημοτική αρχή και την αρμόδια υπηρεσία πρασίνου να τηρείται με σχολαστικότητα η διαδικασία κοπής δέντρων - μόνο μετά από έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας - και το κλάδεμα να γίνεται συχνότερα και λελογισμένα έτσι ώστε να προστατεύεται το πράσινο της πόλης, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών. Τέλος, ζητάμε να φυτευτούν οι κενές θέσεις φύτευσης των δρόμων και πλατειών.

ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!

Η παρουσίαση του στο Πολύεδρο, Τρίτη 27/9, 8μμ

Τα τριαντάχρονα της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας που φέτος συμπληρώθηκαν, συνοδεύονται από μια σημαντική έκδοση: Πρόκειται για το λεύκωμα δράσης της κίνησης όπου καταγράφονται οι παρεμβάσεις της κατά  την περίοδο 1986-2016.

Παράλληλα ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για τη διαχρονική πορεία των κυριότερων περιβαλλοντικών ζητημάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή όπως η ποιότητα ζωής στην πόλη, η διαχείριση των απορριμμάτων, τα ορεινά οικοσυστήματα,  το δάσος της Στροφυλιάς κλπ. 

Ήταν ένα «στοίχημα ζωής» για τα μέλη της Κίνησης, αλλά και μια επίπονη διαδικασία προκειμένου να γίνει η απαραίτητη επιλογή μέσα από ένα τεράστιο υλικό, που θα συνέθετε μια ολοκληρωμένη εικόνα, στον περιορισμένο χώρο ενός λευκώματος.

Το αποτέλεσμα είναι μια καλαίσθητη έκδοση 124 σελίδων που κοσμείται από επιλεγμένες φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό.

Η ΟΙΚΙΠΑ προσφέρει αυτό το λεύκωμα στην τοπική κοινωνία, θεωρώντας ότι αποτελεί σημαντική πηγή γνώσης για τους ενεργούς πολίτες αλλά και τους μελετητές που θα θελήσουν να «εντρυφήσουν» στην περιβαλλοντική ταυτότητα της πόλης.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει την Τρίτη 27/9 στον κήπο του Πολύεδρου στις 8 το βράδυ.

Για την έκδοση θα μιλήσουνoi:

  • Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας - δημοσιογράφος
  • Ανδρέας Λάζαρης, αρχιτέκτονας
  • Κωνσταντίνος Μάγνης, δημοσιογράφος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με  τους

Χρήστο Δεληβοριά (πιάνο), Νίκο Τσούκαλη (κιθάρα), Άννα Φτερνιάτη (τραγούδι)

 

Σας περιμένουμε όλους!

Να μην κοπεί η κουκουναριά της Αρόης!

Πάτρα 24-7-2016

Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε στην ανάγκη να δηλώσουμε δημόσια ότι δέντρα τοπόσημα, συνδεδεμένα με την ταυτότητα συνοικιών πρέπει να διασώζονται, πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια λύσης πριν εξετασθούν αιτήματα κοπής τους από ενδιαφερόμενους.

Τέτοια περίπτωση είναι η κουκουναριά στην είσοδο της συνοικίας της Αρόης, τοπόσημο και στολίδι της, για την οποία για μια ακόμη φορά τίθεται, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων της 25ης Ιουλίου, θέμα κοπής της .

Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζουμε ότι: όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές και το δέντρο διασώθηκε, υπάρχουν λύσεις όπως η πρόταση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, η λύση της αφαίρεσης επιφανειακών υπερυψωμένων ριζών ή άλλες που μπορεί να εξετασθούν.

Ζητούμε αυτές οι λύσεις και όχι η κοπή να εξετασθούν από την Επιτροπή κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα.

Το δέντρο σύμβολο της Αρόης μπορεί και πρέπει, για μια ακόμη φορά να σωθεί.

Created @ www.westweb.gr