en

Κοινωνική οικονομία, ο ελπιδοφόρος τρίτος τομέας της οικονομίας

Πάτρα 27 /4 /2017

Η Εκδήλωση λόγου της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας στην Αγορά Αργύρη

Για την κοινωνική και αλληλέγγυα Οικονομία ως τον τρίτο, ελπιδοφόρο για τους άνεργους,  τομέα της οικονομίας, πέρα από το κράτος και την αγορά έγινε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση στα πλαίσια της εκδήλωσης λόγου της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, την Τετάρτη 26 Απριλίου το βράδυ, στην Αγορά Αργύρη. 

Εισηγητές ήταν ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, Δημοσιογράφος – συγγραφέας που μίλησε με θέμα «Κοινωνική οικονομία: η λύση για την ανεργία, τη φτώχεια, την παραγωγική ανασυγκρότηση», η Πεπίτα Κονιδάρη, μέλος ΚΟΙΝΣΕΠ «Επί-χειρών» του Αγρινίου, που μίλησε με θέμα «Χαρακτηριστικά μιας καινοτόμου, συνεταιριστικής επιχείρησης στον τομέα της χειροτεχνίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας» και ο Τάσος Νικολαδάκης, Γραμματέας της πατρινής ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή», που μίλησε με θέμα «Κοινωνική και οικολογική λύση στα απορρίμματα: το παράδειγμα της Πάτρας»

Όλοι οι εισηγητές συνέκλιναν στη θέση ότι η κοινωνική οικονομία, είτε με τη μορφή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) είτε με τη μορφή των Κοινωνικών Συνεταιρισμών είναι ένα μοντέλο οικονομίας που έχει ως βασικό στόχο την επιδίωξη της εξασφάλισης εργασίας, ποιοτικής διαβίωσης και πάνω απ' όλα το όφελος της κοινωνίας. Είναι εναλλακτική, συνεργατική, διάφανη οικονομία, ικανή να δημιουργήσει δίκαιες σχέσεις σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, αλλά και αλληλεγγύη και βιωσιμότητα.  Σε όλες τις χώρες  που λειτουργεί η Κοινωνική Οικονομία, εξυπηρετεί πρωτίστως τα άτομα που αναζητούν πρακτικές και άμεσες απαντήσεις στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι (απασχόληση, διατροφή, υγεία, οικονομική αβεβαιότητα, στέγη κ.ά). Επίσης, επειδή ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, είναι σε θέση να ανακουφίσει αρκετά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία, αφενός, δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει το κράτος και, αφετέρου, ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αφού τα οικονομικά οφέλη θεωρούνται μηδαμινά. 

Ο πρώτος εισηγητής Ανδρέας Ρουμελιώτης, σε μια χειμαρρώδη ομιλία, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει την υλοποίηση της Κοινωνικής Οικονομίας. Το κράτος δεν πρέπει να την εμποδίζει  να την εμποδίζει και να "υποδύεται" τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας για να καρπώνεται  - κατασπαταλά, με τον γνωστό δεξιοτεχνικό του τρόπο - μέσω της έμπειρης και ανυπέρβλητης  γραφειοκρατίας του, τους πόρους που προορίζονται γι' αυτούς. Η Κοινωνική Οικονομία για να ανθίσει είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί ανταγωνιστικά τόσο με το κράτος, όσο και με την ιδιωτική οικονομία. Κι αυτό γιατί έχει δημιουργήσει σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 300 εκατομμύρια αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας εν αντιθέσει με τον νέο εργασιακό μεσαίωνα που επιχειρείται να επιβληθεί στον ιδιωτικό τομέα και την μείωση των μισθών στον δημόσιο»

Η Πεπίτα Κονιδάρη, μέλος ΚΟΙΝΣΕΠ «Επί-χειρών» από το Αγρίνιο, υπογράμμισε τις τεράστιες δυσκολίες και την αυταπάρνηση που πρέπει να δείξουν εκείνοι που θα πάρουν την πρωτοβουλία για να στήσουν μια ΚΟΙΝΣΕΠ, ιδίως στα πρώτα βήματα. Έλλειψη του έστω μικρού απαιτούμενου κεφαλαίου, δυσπιστία και άγνοια των αρμόδιων υπηρεσιών, δυσχέρεια πρόσβασης στην αγορά είναι μερικά από τα βασικά εμπόδια που πρέπει να μεγάλο κόπο και θάρρος να υπερπηδηθούν.

Ο Τάσος Νικολαδάκης, γραμματέας της πατρινής ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή», αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή των στερεών απορριμμάτων, που πραγματοποιείται με επιτυχία  εδώ και 3 χρόνια στην πόλη μας. Ο ομιλητής σημείωσε ότι ο επόμενος στόχος, που ήδη άρχισε να υλοποιείται είναι η τοποθέτηση σε συγκεκριμένους δρόμους συνοικίας του αρκτικού διαμερίσματος, με την συναίνεση των κατοίκων, κάδων για πολλαπλή  και αποδοτικότερη (τέσσερα ρεύματα – χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, λοιπά) ανακύκλωση, προς όφελος της ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά προπαντός του κοινωνικού συνόλου. 

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά και στον πρόσφατο νόμο  4430/16, που επιδίωξε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την κοινωνική οικονομία, προβλέποντας μάλιστα ρητά την μη δυνατότητα συμμετοχής Δήμων στις ΚΟΙΝΣΕΠ, ώστε τα όποια δημόσια ή ευρωπαϊκά κονδύλια του τομέα να πάνε σε ΚΟΙΝΣΕΠ πραγματικές, βγαλμένες από την κοινωνία. Σημειώθηκε όμως ότι δεν αντιμετώπισε το θέμα των εναλλακτικών νομισμάτων, που σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν βοηθήσει σοβαρά την κοινωνική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έγινε με αφορμή τα 31 χρόνια λειτουργίας της Οικολογικής Κίνησης  Πάτρας και τα 26 χρόνια έκδοσης της μηνιαίας εφημερίδας της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ, με τους παρευρισκόμενους να εύχονται στην κίνηση να τα «χιλιάσει», με λιγότερα βέβαια περιβαλλοντικά προβλήματα στο μέλλον!

31 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΚΙΠΑ - ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟΥ

  

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017Αγορά Αργύρη 6.45 μμ

«Η αναγκαιότητα της κοινωνικής οικονομίας - ο ρόλος των ΚΟΙΝΣΕΠ»

Εισηγήσεις:

  • «Κοινωνική οικονομία: η λύση για την ανεργία, τη φτώχεια την παραγωγική ανασυγκρότηση»,
  • «Χαρακτηριστικά μιας καινοτόμου, συνεταιριστικής επιχείρησης στον τομέα της χειροτεχνίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας»Πεπίτα Κονιδάρη μέλος ΚΟΙΝΣΕΠ "Επι-χειρών" (Αγρίνιο)
  • «Κοινωνική και οικολογική λύση στα απορρίμματα, το παράδειγμα της Πάτρας»,

 

Ερωτήσεις, τοποθετήσεις από το κοινό

 

                                                                                                     Σας περιμένουμε!

Γιάννης Τρυπαναγνωστόπουλος, ένας σκαπανέας της καθαρής ενέργειας

Πάτρα 20 Απριλίου 2017

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας αποχαιρετά με οδύνη τον πρόωρα χαμένο φίλο και συνοδοιπόρο της  καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Τρυπαναγνωστόπουλο.

Ο αιφνίδιος θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τις τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τις οποίες ως επιστήμονας ερευνητής  υπηρέτησε επί δεκαετίες με αφοσίωση και επιτυχία, αλλά και την εικαστική δημιουργία, η οποία ήταν η άλλη πλευρά του δημιουργικού του χαρακτήρα. Μια εικαστική δημιουργία εμπνευσμένη από τη φύση και προσανατολισμένη στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από το μονοπάτι της αισθητικής. 

Ο εκλιπών δεν αρκούνταν στην υψηλού επιπέδου έρευνα στο εργαστήριο, αλλά συμμετείχε ενεργά και στην διάδοση των ιδεών της καθαρής ενέργειας, στην χώρα μας και στο εξωτερικό,  με ομιλίες και πρακτικές προτάσεις εφαρμογής της. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον τίτλο ομιλίας που έδωσε στα γραφεία της ΟΙΚΙΠΑ το Μάρτη του 2016: «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως πηγή έμπνευσης για την Περιβαλλοντική Τέχνη». 

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες του Παν/μίου Πατρών, το οποίο για χρόνια ο Τρυπαναγνωστόπουλος διηύθυνε, θα συνεχίσει να υπηρετεί το καίριο πεδίο της τεχνολογίας της ηλιακής ενέργειας με την ίδια επιμονή και εξωστρέφεια.

Αιωνία του η μνήμη.

 

Να μην γίνουν οι δασικοί χάρτες, κερκόπορτα για την καταπάτηση δημόσιας δασικής γης στη Στροφυλιά!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΑΜΑΡΑΙΙΚΩΝ

 

 

Επιστολή στις δασικές υπηρεσίες των νομών Αχαΐας και Ηλείας απέστειλε η ΟΙΚΙΠΑ, προκειμένου να διορθωθούν οι ασάφειες των δασικών χαρτών στην καταπατημένη και παράνομα εκχερσωμένη δασική έκταση των Σαμαραίικων.

 

Στην επιστολή της η ΟΙΚΙΠΑ μεταξύ άλλων αναφέρει:  

 

«Στους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες που καλύπτουν το δάσος της Στροφυλιάς Αχαΐας, πολλές μικροεκτάσεις στη θέση Σαμαραίικα εμφανίζονται με κωδικό ΑΑ παλαιότερης και πρόσφατης λήψης, άλλης μορφής (μη δασικής).

 

Για τις εκτάσεις αυτές, υπάρχουν στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι έχουν προέλθει από παράνομη εκχέρσωση του δάσους. Τα στοιχεία αυτά, αξιοποιούνται πλήρως στην αριθ. 26/2011 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων Αχαΐας».

 

Όπως είναι γνωστό το σύνολο της καταπατημένης έκτασης των Σαμαραίικων έχει κηρυχτεί αναδασωτέα με τελεσίδικες αποφάσεις των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών.

Η ΟΙΚΙΠΑ πέραν των παραπάνω επισημάνσεων, απέστειλε στις δασικές υπηρεσίες των δύο νομών, απόσπασμα Τοπογραφικού Διαγράμματος, με στοιχεία: ΤΜΗΜΑ ΠΕΔΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ-ΕΛΟΣ ΛΑΜΙΑΣ (Κλίμακα 1:5000 ΦΥΛΛΟ 13-14 έτους 1955) που έχει συνταχθεί από την Τοπογραφική Υπηρεσία  του Υπουργείου  Γεωργίας, μαζί με τον αντίστοιχο Κτηματολογικό Πίνακα, όπου τα επίδικα  τεμάχια (με αριθμό 1229 έως και 1237) φέρονται κατά δήλωσή τους, ως ιδιοκτήτες ιδιώτες, με την ένδειξη στη στήλη “προέλευση” αυθαίρετος.    

 

Τέλος με ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ τονίζει πως «δεν πρέπει, οι δασικοί χάρτες να αποτελέσουν την κερκόπορτα για τη νομιμοποίηση, της εδώ και χρόνια, καταπάτησης ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΓΗΣ. Για μια ακόμη φορά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, θα περιφρουρήσουμε με κάθε ένδικο τρόπο, την ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου της Στροφυλιάς».

Πλούσιος ο απολογισμός σε μια ζεστή ατμόσφαιρα Η κοπή πίτας της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, το βράδυ, η ΟΙΚΙΠΑ στην αγορά Αργύρη με εκατοντάδες φίλους της σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε μια συνοπτική αναφορά στα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχόλησαν τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας στη χρονιά που πέρασε. Μεταξύ άλλων  επισημάνθηκε η ενεργειακή στροφή προς τις ΑΠΕ που επιχειρείται διεθνώς σε αντίθεση με την εμμονή που υπάρχει στη χώρα μας για εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. 

Σε ότι αφορά την πόλη μας η διαπίστωση είναι ότι τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα με κυρίαρχα την απώλεια κοινόχρηστων χώρων και τον ανεπαρκή σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων. Θετικές εξελίξεις χαρακτηρίστηκαν η συμφωνία για το θαλάσσιο μέτωπο και η αξιοποίηση του πάρκου της ακτής Δυμαίων προς όφελος χιλιάδων συμπολιτών. 

Ο απολογισμός έκλεισε με τις πολυποίκιλες δράσεις της ΟΙΚΙΠΑ στο 2016 με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις αλλά και διατύπωση προτάσεων σε μείζονα τοπικά ζητήματα.

Ξεχωριστή έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση από τον περιβαλλοντολόγο και μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Διονύση Μαμάση, του προγράμματος που   υλοποιήθηκε   στο   Εθνικό   Πάρκο   Κοτυχίου-Στροφυλιάς   για   την παρακολούθηση-καταγραφή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta  όπου η ΟΙΚΙΠΑ στήριξε την περιβαλλοντική προσπάθεια για το απειλούμενο προστατευόμενο είδος. 

Μετά το διάλειμμα όπου οι φίλοι της κίνησης γεύτηκαν σπιτικές λιχουδιές, παρουσιάστηκε το οδοιπορικό το καλοκαιριού  στην Καλαβρία- Σικελία όπου 100 συνταξιδευτές βίωσαν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, με τα απαραίτητα παραλειπόμενα βεβαίως που συνθέτουν την μοναδική ατμόσφαιρα της ΟΙΚΟΠΑΡΕΑΣ.

Ήταν μια όμορφη βραδιά συνάντησης πολλών φίλων  και ανταλλαγής ευχών για μια καλύτερη χρονιά.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και ευχήθηκαν στην ΟΙΚΙΠΑ ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Πατούχας και Θεόδωρος Ντρίνιας, ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βασίλης Αϊβαλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ανδρέας Λάζαρης, εκπρόσωποι του Συλλόγου προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και  της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ, η υπεύθυνη ΠΕ Ν. Αχαΐας Ιωάννα Παπαϊωάννου, η συντονίστρια του Φ.Δ. Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφιλιάς Γεωργία Καραμπέρου, ο πρόεδρος του συλλόγου ΦΑΕΘΩΝ Κίμωνας Αποστολόπουλος και ο πρώην βουλευτής και επι πολλά χρόνια μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Νίκος Τσούκαλης.

Και του χρόνου!

DT

Created @ www.westweb.gr