en

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (Oκτώβριος – Δεκέμβριος 2017)

LOGO 2ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

 

Σάββατο 14 – Κυριακή 15 /10: Εκδρομή στην Οίτη

 

Τετάρτη 18/10, 8:00 μ.μ. Προβολή ταινίας: “La belle verte” (Η όμορφη πράσινη) Διαρκ. 99'. Γαλλία (1996) της Κολίν Σερό, με τους Κολίν Σερό, Μαριόν Κοτιγιάρ, Βενσάν Λιντόν κ.α. Μια ιδιότυπη γαλλική κωμωδία, καταπραϋντική, ελπιδοφόρα, τρυφερή, αστεία και διδακτική ταυτόχρονα, που μας διδάσκει τη σημασία της ζωής κοντά στη φύση και μας κάνει να σκεφτούμε για τον τρόπο που ζούμε σ’ αυτό τον πλανήτη. Φινέτσα, χιούμορ και πολλά μηνύματα από ένα φιλμ, που έχει την έμπνευση να κοιτάξει τη συνολικότερη εικόνα του κόσμου μας και να συστήσει μια αλλαγή ταυτόχρονα εκ των έξω και εκ των έσω. Απολαυστικό και διαχρονικά διδακτικό. 

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

 

Τετάρτη 1/11, 7:00 μ.μ. Παρουσίαση του έργου “Μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς” από τον περιβαλλοντολόγο Διονύση Μαμάση και εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς.

 

Τετάρτη 15/11, 8:00 μ.μ. Προβολή ταινίας: «Odyssey» (Οδύσσεια). Γαλλία, Βέλγιο (2016) Διαρκ. 122'. Με τους: Λαμπέρ Γουίλσον, Οντρέ Τοτού, Πιέρ Νινέ. Η ζωή του σπουδαίου ωκεανολόγου και κινηματογραφιστή Ζακ Ιβ Κουστώ ξετυλίγεται στην οθόνη, σε μια ευρωπαϊκή υπερπαραγωγή υψηλού επιπέδου, που υπόσχεται να μας ξαναταξιδέψει στο θεαματικό υποθαλάσσιο κόσμο, τον οποίο μας αποκάλυψε πρώτος ο Γάλλος νεωτεριστής. Γυρίστηκε στις Μπαχάμες, στην Κροατία, την Ανταρκτική και τη Νότια Αφρική, με τον διευθυντή φωτογραφίας Ματιάς Μπουκάρ να συνθέτει φαντασμαγορικά πλάνα μοναδικής ακρίβειας και ομορφιάς.

 

Σάββατο 25/11, 10:30 π.μ. Repair café. Φέρνουμε στην ΟΙΚΙΠΑ τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μας, για να τις επισκευάσουμε μαζί με τους ειδικούς. Σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ “Ανακυκλώνω στην πηγή”.

 

Τετάρτη 29/11, 7 μ.μ. Παρουσίαση του πρωτοποριακού βραβευμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Environment) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έργου ελέγχου λειτουργίας περιβαλλοντικών δομών: “Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας” από την Διευθύντρια Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ελένη Σπυράκη. Το έργο είναι μια βάση πληροφοριών, που περιλαμβάνει στοιχεία, όπως Βιολογικοί Καθαρισμοί, ΧΥΤΑ, θέσεις έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων (γεωτρήσεις), αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ελαιοτριβεία και θα ενισχύεται συνεχώς με σχετικές πληροφορίες.

 

  Κυριακή 26 Νοεμβρίου: Ημερήσια εκδρομή στη λίμνη Μαραθώνα

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 

 

Τετάρτη 13/12, 8:00 μ.μ. Προβολή ταινίας: «Chocolat» (Σοκολάτα) Διάρκ: 121'

Αγγλο-αμερικανική ταινία,(2000) σκηνοθεσία Λάσε Χάλστρομ με τους: Ζιλιέτ Μπινός, Τζόνι Ντεπ κ.α. Ένα παραδοσιακό γαλλικό χωριό αναστατώνεται από την άφιξη μιας μυστηριώδους γυναίκας. H σοκολατερί της γίνεται αιτία να ξυπνήσουν ξεχασμένα συναισθήματα στους μέχρι τότε συντηρητικούς και καταπιεσμένους κατοίκους, κάτι που προκαλεί την έχθρα του δημάρχου, στυλοβάτη της παραδοσιακής ηθικής. Η ταινία αναδεικνύει την αλληγορία της σοκολάτας ως διεγερτικού φορέα αλλαγής. Με αφορμή την ταινία θα κουβεντιάσουμε για τις συνθήκες παραγωγής και μεταποίησης της σοκολάτας και για το Δίκαιο Εμπόριο.

 

 

Σάββατο 16/12, 10:30 π.μ.: Χριστουγεννιάτικο οικολογικό εργαστήρι για παιδιά

 

* Οπου δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτή θα γίνει γνωστή στα επόμενα φύλλα της εφημερίδας, στην ιστοσελίδα μας και με ενημερωτικό email.

 

** Όλες οι εκδηλώσεις, πλην των εκδρομών, θα πραγματοποιηθούν στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ, Σαχτούρη 64. 

 

*** H συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις (πλην των εκδρομών) είναι ελεύθερη.

Καθαρίσαμε την παραλία «Δάφνες»!

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Πάτρας σε κοινή δράση καθαρισμού ακτής

D2Οι συμπολίτες που συνεχίζουν τα μπάνια τους στην παραλία «Δάφνες» του Καστελλόκαμπου, αξιοποιώντας τις λιακάδες του Οκτωβρίου, θα δοκιμάσουν ευχάριστη έκπληξη, βλέποντας την παραλία αυτή μετά την κοινή δράση καθαρισμού της από πέντε συνεργαζόμενες περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής Πάτρας. Δεκάδες μεγάλες σακούλες απορριμμάτων γέμισαν κυρίως με πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, αλλά και ποικίλα άλλα απορρίμματα, αναδεικνύοντας την ομορφιά της παραλίας, που μάλιστα βρίσκεται δίπλα στην εκβολή του Χαράδρου και μπροστά από το νεοαποκτημένο πλατανοδάσος – πάρκο του Δήμου μας. 

Η κοινή αυτή ενέργεια έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για καθαρισμό ακτών, που πραγματοποιούνται με πρόταση της οργάνωσης HELMEPA, που έχει στόχο καθαρές ακτές και θάλασσες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία που έχει η απαλλαγή ακτών και θαλασσών από τα πλαστικά ιδίως απορρίμματα, τα οποία, όπως όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν, σκοτώνουν την άγρια ζωή της θάλασσας και, μπαίνοντας στην τροφική αλυσίδα, φτάνουν και στο πιάτο μας. 

Παράλληλα η κοινή αυτή δράση σηματοδοτεί μια νέα, πιο παραγωγική, περίοδο στη συνεργασία των οργανώσεων προς όφελος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.

Συμμετείχαν αρκετές δεκάδες μέλη και φίλοι από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας, τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, την Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», την Κοινο_τοπία, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου καθώς και σύλλογο της περιοχής Καστελλόκαμπου.

Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις του Συνδέσμου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας (ΣΠΟΕΠΠ)

Οικολογική Κίνηση Πάτρας, 

Κίνηση Πρόταση, 

Κοινο_τοπία,

Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, 

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου

Μαγιάτικη εξόρμηση στη φύση και την ιστορία της Δυτικής Μεσσηνίας!

D1«Μύρισε» καλοκαίρι και η πρόταση να τραβήξουμε για θάλασσα με προορισμό τη γη της Μεσσηνίας στις 13 και 14 Μάη μάς βρήκε σύμφωνους. Καιρός υπέροχος, διάθεση επίσης και η οικοπαρέα ξεκινά το διήμερο οδοιπορικό της με αρχηγούς τον φυσιοδίφη Γιώργο και τη γλαφυρή Νίκη, οι οποίοι όλο το διήμερο μας απογείωναν με τις γνώσεις και τον τρόπο παρουσίασής τους. Μοναδικοί!!!

Διασχίζουμε Αχαΐα – Ηλεία με τους κατάφυτους κάμπους, τον γνωστό μας Καϊάφα και τις αμμουδιές δίπλα μας. Πρώτη στάση στο Αρχαίο Σαμικό. Λίγη πρωινή πεζοπορία, για να δούμε απομεινάρια κτισμάτων (δημόσια κτίρια – αγορά) με φόντο τη μοναδική θέα. Ο Γιώργος αιχμαλωτίζει για λίγο έναν οφίσαυρο (εμείς θα λέγαμε φίδι), μας αναλύει την ύπαρξή του, τη διπλή αφομοιωμένη όψη του και ειδικά τα βλέφαρα στα μάτια του.

Η επίσκεψη στο Ανάκτορο του Νέστορα, το καλύτερα σωζόμενο μυκηναϊκό ανάκτορο με τα σημαντικά διαμερίσματα του, όπως η αίθουσα του θρόνου με την κυκλική εστία, τα λουτρά με την πήλινη μπανιέρα, αποθήκες λαδιού-κρασιού τραβούν την προσοχή, αλλά το πολυτιμότερο εύρημα των ανασκαφών και οι 1000 πινακίδες Γραμμικής Β’, οι οποίες διέσωσαν πλήθος πληροφοριών για την εμπορική δραστηριότητα του ανακτόρου.

Στα κοντινά παράλια οι ταβέρνες, όπου σταματήσαμε για μεσημεριανό, είναι δίπλα σε βαρύγδουπα υπόκωφα κύματα. Η εναλλαγή ξηράς – θάλασσας, χάρμα οφθαλμών. Η όμορφη μέρα μας συνεχίζεται στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς (με τη Σφακτηρία στο βάθος) δημιούργημα της αμμουδερής γης, μοναδικό σκηνικό από μόνο του. Φανταστείτε πανσέληνο στο μοναδικό αυτό τοπίο!!!

Γεμάτοι εικόνες και αισθήσεις γυρίζουμε προς τα πίσω στην Κυπαρισσία, όπου θα διανυκτερεύσουμε. Πολύ καλό κατάλυμα μέσα σε κατάφυτη περιοχή και με ένα πρωινό διαφορετικό. Όλα τα ντόπια αλμυρά ή γλυκά προϊόντα ήταν εκεί. Μεγάλη υποστήριξη στους παραγωγούς της περιοχής.

Η επόμενη μέρα και μάλιστα το πρωί μάς βρίσκει κοντά στη θάλασσα, χώρο συνεύρεσης της θαλάσσιας χελώνας – είναι η εποχή τους. Μετά από αρκετές στροφές πρόβαλε ένας σκεπασμένος χώρος. Κάτω όμως από τον προστατευτικό του μανδύα αποκαλύπτεται ο Ναός, έργο του Ικτίνου, αρχιτέκτονα της Ακρόπολης, που συνδύασε αρμονικά όλους τους ρυθμούς και του Αλκαμένη, που σκάλισε με τέλειο τρόπο τη Ζωφόρο του μεγαλοπρεπή ναού. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco.

Το μεσημέρι μάς βρίσκει στη μοναδική Ανδρίτσαινα. Ορεινό τοπίο με τη δροσιά να μας κατακλύζει, την πέτρα να κυριαρχεί, μα πάνω απ’ όλα το διαμάντι της, την ξακουστή Βιβλιοθήκη της. Ιστορικής σημασίας, απευθύνεται πιο πολύ σε μελετητές. Να πάτε οπωσδήποτε!

Η Μονή Σεπετού, σκαρφαλωμένη στους βράχους, δέχεται τους απανταχού προσκυνητές. Τελευταία στάση για έναν καφέ στην Κρέστενα. Μια πολύ πλούσια από κάθε πλευρά εξόρμηση έφθανε στο τέλος της. Η κατάφυτη γη, το άγγιγμα της θάλασσας και ο αχός της Ιστορίας μάς αναζωογόνησαν. 

Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Α.Τ.

Επιστολή προς τους Βουλευτές για τον Κορινθιακό Κόλπο

D2Το θέμα της ανακήρυξης του Κορινθιακού Κόλπου, μετά από τις δεκαετείς προσπάθειες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των Δήμων που βρέχονται απ’ αυτόν, σε «προστατευόμενη περιοχή αλιείας», κάτι που συνεπάγεται μόνιμη επιστημονική παρακολούθηση των βιοτικών και μη παραμέτρων του, φτάνει πιθανότατα στο «τελευταίο μίλι», μετά από δεκαετείς προσπάθειες. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (και η ΟΙΚΙΠΑ) έχουν κληθεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής να καταθέσουν τα σχετικά επιχειρήματά τους, και αναμένεται ο ορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας. Να προσθέσουμε ότι το έτοιμο εδώ κι ένα χρόνο νομοσχέδιο για τις θαλάσσιες NATURA, στο οποίο περιλαμβάνονται ολόκληροι ο Κορινθιακός και ο Αμβρακικός, φαίνεται να επανέρχεται στην επιφάνεια. Είναι, εξάλλου, ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας.

Ήδη οι οργανώσεις απέστειλαν σε όλους τους βουλευτές, στις 16/5/17 την παρακάτω επιστολή.

Κύριοι Βουλευτές, 

Εμείς όλοι, που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, το κάνουμε, διότι ανησυχούμε βαθιά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού Κόλπου, που κρίνεται άκρως σοβαρή. Σχηματίσαμε αυτή την γνώμη με ίδια παρατήρηση και χρησιμοποιώντας τις εκατοντάδες μαρτυρίες των παράκτιων αλιέων, που βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Διότι, απλούστατα και κατά γενική ομολογία, δεν υπάρχουν καθόλου επιστημονικές μελέτες. Δεν ξέρουμε ΤΙΠΟΤΑ για τον Κόλπο. 

Όμως, μόνον ένα τυφλός δεν θα έβλεπε ότι «…η κατάσταση των βενθοπελαγικών ιχθυοαποθεμάτων είναι υποβαθμισμένη…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το αρμόδιο Υπουργείο, ήδη από το 2001 στην επεξεργασία της αντίστοιχης πρότασης για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου (πιλοτικό κλείσιμο κλειστών κόλπων). Σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν αναρίθμητες αποφάσεις δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων, φορέων, συνδέσμων και συλλόγων, που ζητούν τον τερματισμό της αλιείας από τις μηχανότρατες, τις βιτζότρατες και τα γρι-γρι ημέρας. Όλοι βλέπουν ότι ο Κορινθιακός Κόλπος υπεραλιεύεται και ζητούν μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και ιδιαιτέρως της ποσειδωνίας, των κοραλλιογενών ενδιαιτημάτων και των ασβεστοφυκικών βυθών. Η ειρωνεία της υπόθεσης; Ενώ όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα προστασίας του, δυστυχώς, τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα (όπως επιβάλλει η Ε.Ε.) δεν έχουν ληφθεί. Αυτό, σε συνδυασμό με τους πλημμελείς έως ανύπαρκτους ελέγχους, δίνει τα σημερινά οικτρά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. 

Και γιατί μιλάμε; Κατ’ αρχήν, για έναν από τους ιστορικότερους Κόλπους της πατρίδας μας. Με μεγάλη βιοποικιλότητα, με παγκόσμιες μοναδικότητες, που συγκεντρώνει και τα 7 συγκριτικά πλεονεκτήματα, που προτείνονται από τον ΟΑΑΣΑ για τις πιθανότητες ανάπτυξης και που πλαισιώνεται από μερικές από τις γνωστότερες ιστορικές πόλεις παγκοσμίως. 

Και όμως, ο Κορινθιακός Κόλπος προσφέρει μια ευκαιρία, όπου σχετικά μικρές διορθωτικές αλλαγές μπορούν να προσφέρουν μεγάλα και μετρήσιμα οφέλη για τα αλιευτικά αποθέματα και το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και των κοινωνιών του Κορινθιακού στο σύνολό τους.

Ο «νέος» κανονισμός για την αλιεία στη Μεσόγειο 1967/2006 κάνει συγκεκριμένη αναφορά στον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών, που θα προστατεύονται από την αλιεία για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ακριβώς των ιχθυοαποθεμάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος γενικότερα (Κεφάλαιο ΙΙΙ).

Όλοι εμείς πιστεύουμε ότι αποτελεί ο Κορινθιακός Κόλπος ένα ιδανικό παράδειγμα θαλάσσιας περιοχής, η οποία συγκεντρώνει όλα τα κριτήρια, για να συμπεριληφθεί στις περιοχές προστασίας. Πιο συγκεκριμένα: 

  • Το άρθρο 5 του Κανονισμού (Μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο) αναφέρει: Τα κράτη-μέλη, για πρώτη φορά, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον καθορισμό προστατευόμενων περιοχών αλιείας, καθώς και για τα ενδεχόμενα μέτρα διαχείρισης, τόσο στα ύδατα όσο και εκτός αυτής, όταν η προστασία περιοχών γόνου ή αναπαραγωγής του θαλάσσιου οικοσυστήματος απειλείται από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της αλιείας, επιβάλλει τη λήψη ειδικών μέτρων. 
  • Το άρθρο 7 αναφέρεται στις Εθνικές Προστατευόμενες περιοχές αλιείας, λέγοντας: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η λήψη κατάλληλων μέτρων για την εξασφάλιση επαρκούς συλλογής πληροφοριών για την ταυτοποίηση και χαρτογράφηση των περιοχών που προστατεύονται. Η λήψη όμως διαχειριστικών μέτρων έχει οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση, άρα απαιτούνται ΕΓΚΥΡΑ επιστημονικά στοιχεία. 

Κύριοι Βουλευτές,

Πρέπει να θέσουμε υπόψη σας ότι: 

1) Το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007-2013, μέτρο 3-1, προέβλεπε και χορηγούσε ενίσχυση α) για συλλογή επιστημονικών πληροφοριών για την χαρτογράφηση οικοτόπων που θα προστατεύονταν και β) την επιστημονική παρακολούθηση των σχεδίων διαχείρισης. 

2) Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο 2007-13 στον άξονα 4-5 προέβλεπε ένα οικονομικό αντιστάθμισμα των οικονομικών επιπτώσεων των παράκτιων περιοχών, που, ενδεχόμενα, για συγκεκριμένο λόγο θα εθίγοντο. 

Από αυτά τα θαυμάσια εργαλεία, δεν χρησιμοποιήσαμε κανένα μέχρι τώρα. Πόσο όμως μπορεί να περιμένει ένας κλειστός και ευαίσθητος Κόλπος; Και τι μπορεί να περιμένει από εμάς; Ζητάμε, σε πρώτη φάση, να τον ανακηρύξουμε, επιτέλους, σε «εθνική προστατευόμενη περιοχή αλιείας με υποχρέωση επιστημονικής παρακολούθησης».

Σε ερώτηση βουλευτών στη Βουλή το 2008 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε απαντήσει ότι, σύμφωνα με τον 967/2006, ο Κορινθιακός μπορεί και με τα υπάρχοντα μέτρα προστασίας να χαρακτηριστεί σήμερα (το 2008) ως Εθνική προστατευόμενη περιοχή. Αλλά δεν έγινε ποτέ…

Οι συνάδελφοί σας όλων των κομμάτων, που εξελέγοντο από περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο, στις 23 Ιανουαρίου 2008 υπέγραψαν, για πρώτη φορά, ένα κείμενο προς τον τότε αρμόδιο Υπουργό για τον χαρακτηρισμό του Κόλπου και εισέπραξαν ένα βροντερό ΟΧΙ. Αυτό το ΟΧΙ έχει στοιχίσει πολύ ακριβά σε όλους μας, αλλά κυρίως στον Κορινθιακό. Τον έφερε σχεδόν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. 

Σήμερα, για δεύτερη φορά, ζητούμε την βοήθεια σας, ελπίζοντας να μην είναι ήδη πολύ αργά. Δεν σας ζητούμε να μας πιστέψετε αβίαστα. Ερευνήστε το, ρωτήστε, όπως κάναμε κι εμείς. Εμπιστευτείτε τα μάτια και την καρδιά σας. Εάν συμφωνήσετε όμως, σας παρακαλούμε, υπογράψτε την πρόταση. Εάν τυχόν υιοθετηθεί, οι περισσότεροι επιστήμονες, που ασχολούνται με τον Κορινθιακό Κόλπο, προτείνουν να γίνει ένα συντονισμένο ερευνητικό ωκεανογραφικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση των φυσικών, χημικών και βιολογικών παραμέτρων της στήλης ύδατος, της κυκλοφορίας και της μελέτης της μηχανισμού και του χρόνου ανανέωσης των υδάτων, της ποιότητας του βυθού και των βενθικών κοινωνιών και, τέλος, μια μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης της αλιευτικής δραστηριότητας σε Κορινθιακό – Πατραϊκό Κόλπο. Ελπίζουμε ότι έτσι ίσως βγούμε από τον φαύλο κύκλο…

Ευχαριστώντας σας, για την προσοχή που δώσατε στην ανάγνωση αυτής της επιστολής, ελπίζουμε ότι θα έχουμε την υποστήριξη όλων σας. Για να μην καταστραφεί ο Κόλπος αυτός, που όλοι τόσο αγαπάμε. Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ!

Με εκτίμηση

Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ)

Οικολογική Κίνηση Κορινθίας

Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «ΑΛΚΥΩΝ»

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Σύνδεσμος  Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού «Ο ΑΡΙΩΝ»  (14 δήμοι)

Καθαρίσαμε και ομορφύναμε τον Κήπο του Σκαγιοπουλείου!

D1

Η δράση της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. στο φετινό Let’s do it Greece!

Ο πολύτιμος ανοικτός χώρος πρασίνου του Σκαγιοπουλείου ήταν ο φετινός στόχος της δράσης της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, στα πλαίσια της διεθνούς δράσης καθαρισμού δημόσιων χώρων «Let’s do it Greece!».

Αξιοποιώντας και την προεργασία των Δημοτικών Υπηρεσιών, που είχαν κόψει τα ψηλά χόρτα και κάποια ξερά κλαδιά, τα μέλη και οι φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ «ξετρυπώσαμε» ένα σωρό θύλακες φανερών και κρυμμένων στα χόρτα σκουπιδιών στο χώρο της παιδικής χαράς και του Κήπου του Σκαγιοπουλείου, με αποτέλεσμα να γεμίσουμε 50 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων με σκουπίδια και φυτικά υπολείμματα καθώς και 25 με ανακυκλώσιμα.

Μαζί μας ήταν μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής του Σκαγιοπουλείου (με τον οποίο μας ενώνουν και κοινοί αγώνες για τη διατήρηση της ακεραιότητας του πάρκου), μικροί μαθητές από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 9ου Γυμνασίου Πατρών, οι οποίοι υλοποιούν πρόγραμμα με θέμα «Ενεργός πολίτης και Περιβάλλον», με δύο καθηγητές τους. Επίσης συμμετείχαν και εθελοντές της ομάδας Ε, Σαμαρείτες,  παιδιά του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος και η Ομάδα ενεργών αυτοδυτών Πάτρας.

Σημειώνουμε ότι δεν αρκεστήκαμε μόνο στον καθαρισμό, αλλά προχωρήσαμε και σε κάποιες στοιχειώδεις επισκευές σε παγκάκια, τα οποία και βάψαμε, όπως και μεταλλικά μόνιμα παιχνίδια.

Ελπίζουμε οι μικροί μας φίλοι να χαρούν ακόμη περισσότερο τον πολύτιμο αυτό χώρο και ο Δήμος, μετά και τη συγκρότηση του ΔΣ του Ιδρύματος, να διατηρήσει μόνιμα την καλή του εικόνα και λειτουργική του κατάσταση.

Επισημαίνουμε επίσης την αυξανόμενη απήχηση των εθελοντικών δράσεων από ομάδες πολιτών στα πλαίσια του «Let’s do it Greece!» και συγχαίρουμε όσους έλαβαν μέρος. Η εθελοντική φροντίδα των δημόσιων χώρων μας είναι μια ουσιαστική κοινωνική προσφορά.

Να σημειώσουμε τέλος ότι χορηγός της δράσης της ΟΙΚΙΠΑ ήταν η Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

Created @ www.westweb.gr