en

Έκθεση φωτογραφίας της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας με θέμα: «Εκει κάτω στο ποτάμι…»

ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΨΗΛΑΛΩΝΙΑ

 

D1Η ΟΙΚΙΠΑ συνεχίζοντας την παράδοση των επιτυχημένων εκθέσεων φωτογραφίας των τελευταίων χρόνων, καλεί και φέτος τους «εραστές» της φω­τογραφικής τέχνης να πάρουν μέρος στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Εκεί κάτω στο ποτάμι…» 

 

Η παρουσίαση των φωτογραφιών θα γίνει, όπως και τις προηγούμενες φορές, στην πλατεία των Υψη­λών Αλωνίων, στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Στόχος μας να αναδείξουμε, όσο γίνε­ται περισσότερο, τη φυσική ομορφιά των ρυακιών, των χειμάρρων και των ποταμών της χώρας και να αιχμαλωτίσουμε με το φακό όψεις της χλωρίδας και πανίδας τους.

 

Οδηγίες για τη συμμετοχή

 

Στην έκθεση μπορεί να πάρει μέρος κάθε ερασιτέχνης φωτογράφος στέλ­νοντας από 1 έως 5 φωτογραφίες, από τις οποίες θα εκτεθούν οι καλύτερες και οι οποίες θα επιλεγούν από ειδική επι­τροπή αξιολόγησης. Οι φωτογραφίες δεν πρέπει να έχουν υδατογράφημα ή πλαί­σια και πρέπει να προέρχονται από μια και μοναδική αρχική λήψη. Η αποστολή των φωτογραφιών θα γίνει σε ψηφιακή μορφή και σε αρχεία .jpeg.

Το όνομα του αρχείου κάθε φωτογρα­φίας πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του φωτογράφου και την τοποθεσία της λήψης της φωτογραφίας. Όποια φωτογραφία δεν πληροί οποιοδή­ποτε από τα ανωτέρω κριτήρια δεν θα λη­φθεί υπόψη.

 

Οι φωτογραφίες θα πρέπει είτε να σταλούν με e-mail στο  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , είτε να παραδοθούν σε ψη­φιακή μορφή (cd-dvd) στα γραφεία της ΟΙΚΙΠΑ, Σαχτούρη 64, Πάτρα μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2610.321010, 7-9 μ.μ., από Τρίτη-Παρα­σκευή στην ΟΙΚΙΠΑ.

ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ!

D2Σάββατο 21 Ιανουαρίου 9:30 π. μ. και το πολιτιστικό μας ταξίδι στην Αθήνα ξεκίνησε με καλή διάθεση και ευχάριστες αναμνήσεις περασμένων ταξιδιών, για κάποιους από εμάς, που είχαμε χρόνια να βρεθούμε. Ο καλός καιρός σύμμαχός μας, για να απολαύσουμε τη γαλήνια θάλασσα και τον χιονισμένο Παρνασσό στο βάθος. 

 

 Γύρω στη 1:30 μ. μ. φτάσαμε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την έκθεση "Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία". Για πρώτη φορά εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου, για να τιμήσει το αφιερωματικό έτος "Ελλάς – Ρωσία" 2016, σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί και έργα τέχνης, έργα μικροτεχνίας και γλυπτά, θρησκευτικά σκεύη, κοσμήματα που φορούσαν οι τσαρίνες, σερβίτσια αλλά και ο αρχαιολογικός πλούτος, που αφορά στον σκυθικό πολιτισμό (5ο αι. π. Χ. ), ο οποίος διασταυρώνεται με τον ελληνικό. 

 

Όλα προέρχονται από τις αυτοκρατορικές συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Αντικείμενα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας, τα οποία οι Τσάροι Ρομανόφ, με πρώτο τον Μεγάλο Πέτρο (1672-1725) συνέλεγαν από τα τέλη του 17ου αι. και επί δύο ακόμα αιώνες, με σκοπό να δημιουργήσουν πλουσιότατες συλλογές έργων τέχνης. Σε ξεχωριστή αίθουσα εκτίθενται αντιπροσωπευτικοί πίνακες της ευρωπαϊκής ζωγραφικής: Ντελακρουά, Ρούμπενς, Γκρέκο, Ροντέν κ.ά. Ο θαυμασμός για τα έργα ήταν έκδηλος σε όλους, και .…ιδιαίτερα (για ορισμένα μέλη της ομάδας μας…) για τον πίνακα με τη Σωσάννα! 

 

Το γλυπτό με θέμα τον μύθο του Έρωτα και της ψυχής τοποθετημένο με ξεχωριστή θέση καθώς και ο πίνακας του Εl Greco «Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος». Το Ερμιτάζ αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου. Η έκθεση, σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τη χώρα μας, διαρκεί έως τις 26 Φεβρουαρίου.

 

     Στη συνέχεια, και στο ελεύθερο πρόγραμμα που ακολούθησε, η Πλάκα αλλά και τα καταστήματα του κέντρου είχαν την τιμητική τους! Μετά από αρκετή ώρα βόλτας – τσουχτερό το κρύο της Αθήνας – και αφού καμαρώσαμε τους τσολιάδες μας στην αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα, πήραμε το λεωφορείο για το θέατρο «Κάππα», όπου παρακολουθήσαμε την εξαιρετική κωμωδία του Francis Veber «ΔΕΙΠΝΟ ΗΛΙΘΙΩΝ». Εύστοχες ατάκες, διασκεδαστικοί διάλογοι, απολαυστικός ο Σπύρος Παπαδόπουλος ως Φρανσουά Πινιόν και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης ως Πιερ Μπροσάν αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί. Μια παράσταση που αξίζει να δείτε!

 

Η επιστροφή στην πόλη μας (που είχε και την έναρξη του Καρναβαλιού…) ήταν, επίσης, ευχάριστη. Με συνοδεία την υπέροχη φωνή της κ. Θεοδώρας σιγοτραγουδήσαμε αγαπημένα παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια!

 

Υ.Γ. Όπως όλοι διαπιστώσαμε, ο αγώνας…. για την «Προεδρία» της ΟΙΚΙΠΑ καλά κρατεί…. 

Η «χημεία»  μεταξύ των υποψηφίων εξαιρετική και κάνει την Οικοπαρέα μοναδική!!!!

Αγαπημένοι φίλοι, και εις άλλα... με υγεία.

 

 

Κ.Κ.

Μια φίλη …απ’ τα παλιά!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 10ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Ενημερωτική εκδήλωση για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες της Στροφυλιάς

 

D3Στο 10ο Γυμνάσιο Πάτρας βρέθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Διονύσης Μαμάσης, για να παρουσιάσει στους μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου το πρόγραμμα ανάδειξης, προστασίας και καταγραφής του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος, που υλοποιούν φέτος οι μαθητές στο σχολείο τους με θέμα: «Μελετώ και φροντίζω το σχολικό περιβάλλον-μαθαίνω για το περιβάλλον της χώρας μου».

Στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν το σχολικό τους περιβάλλον, τα μέλη της ομάδας έχουν ήδη ξεκινήσει να βάφουν οι ίδιοι τους πίνακες των αιθουσών διδασκαλίας, να φυτεύουν λουλούδια στα παρτέρια του προαυλίου, να συγκεντρώνουν τηγανέλαιο, προκειμένου να μετατραπεί σε βιοντήζελ, αλλά και πλαστικά καπάκια, στα πλαίσια της δράσης «ευέλικτα καπάκια» για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Επίσης έχουν πραγματοποιήσει καθαρισμούς στο χώρο του προαυλίου, ενώ ετοιμάζουν τη δημιουργία σχολικού κήπου αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών, μονάδας κομποστοποίησης κλπ.

Παράλληλα αποφάσισαν να συλλέξουμε στοιχεία και πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Έτσι έστειλαν επιστολές σε όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και τις Διοικητικές Περιφέρειες ζητώντας τους έντυπο υλικό (αφίσες, φυλλάδια, περιοδικά, βιβλία κλπ) σχετικό με το φυσικό περιβάλλον της κάθε περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν και παράλληλα να διακοσμήσουν τις αίθουσες του σχολείου τους, προβάλλοντας τις ομορφιές της χώρας μας σε όλους τους συμμαθητές τους. 

Οι μαθητές παρακολούθησαν με προσοχή την εισήγηση του κ. Μαμάση και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ενήλικες χελώνες όσο και τα μικρά χελωνάκια από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας. Ο κ. Μαμάσης ανέφερε στην εισήγησή του πως στην περιοχή, από τις Αλυκές Λεχαινών μέχρι τα Μαύρα Βουνά, καταγράφηκαν, χαρτογραφήθηκαν και προστατεύτηκαν 56 συνολικά φωλιές, δηλαδή έντεκα περισσότερες από το 2015.

Ανέφερε επίσης πως πάνω από 3.500 χελωνάκια κατάφεραν να ξεκινήσουν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους προς τον Κυλλήνιο κόλπο. Δυστυχώς το πρόγραμμα κατέγραψε και πολλές νεκρές θαλάσσιες χελώνες, που είχε βγάλει το κύμα στην ακτή από διάφορες αιτίες, ορισμένες από τις οποίες σχετίζονται με τη δράση ασυνείδητων ψαράδων. Εκτός της ανάδειξης, προστασίας και καταγραφής της θαλάσσιας χελώνας ο κ. Μαμάσης αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες δράσεις των είκοσι δύο συνολικά εθελοντών, που συμμετείχαν ενεργά, όπως οι καθαρισμοί των παραλιών από τα σκουπίδια και τα πλαστικά.

Οι μαθητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επισκεφτούν τα γραφεία της ΟΙΚΙΠΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις της κίνησης.

Καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Πάτρα

Η Κοινο_Τοπία στηρίζει την καμπάνια στελεχών του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΕΙ Πατρών

 

D2Στα πλαίσια των κοινωνικών παρεμβάσεών της μέσω της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών για την προστασία του Περιβάλλοντος και εν γένει της Ποιότητας ζωής η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στηρίζει την πρωτοβουλία των στελεχών του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, που στόχο έχει την ενίσχυση του δικτύου καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας.

 

Η αξιοπρόσεχτη προσπάθεια με την ονομασία ΑΙΘΕΡΑΣ, που έρχεται να συμπληρώσει και αναβαθμίσει τις πληροφορίες από τις καταγραφές, που ήδη γίνονται, αλλά κυρίως να παρέχει μέσω εφαρμογής στοιχεία για τις τρέχουσες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης (on time), χρειάζεται τη στήριξη από την κοινωνία των ενεργών πολιτών.

 

Προς τούτο τα στελέχη της Κοινο_Τοπίας Λουκάς Γεωργίου, Ανδρέας Σπηλιώτης και Δημήτρης Φάκος συναντήθηκαν με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέα Καζαντζίδη και τους δύο Πατρινούς επιστήμονες, συνεργάτες του Εργαστηρίου, Γιώργο Κοσμόπουλο και Βασίλη Σαλαμαλίκη, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία να εγκαταστήσουν το σύστημα μέτρησης και ενημέρωσης του κοινού.

 

Κατόπιν της ενημέρωσης και της συζήτησης που ακολούθησε στην οργάνωση η Κοινο_Τοπία αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 400€ από το ταμείο του συλλόγου για την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού καλώντας ταυτόχρονα τα μέλη και τους φίλους της να υποστηρίξουν με δωρεές αυτή την προσπάθεια, που στόχο έχει σε πρώτη φάση την καλύτερη ενημέρωση μέσω στοιχείων και σε δεύτερη τη διαβούλευση μέσα στην κοινωνία για το πρόβλημα, αλλά και την άσκηση πίεσης προς τις αρχές να πάρουν μέτρα.

 

Για όσους θα ήθελαν να συμβάλουν στην προσπάθεια – ακόμα και το μικρότερο ποσό είναι σημαντικό – μπορούν να καλούν στη γραμματεία της Κοινο_Τοπίας στο 2615.002009 ή να επισκεφθούν τα δύο σημεία εξυπηρέτησης του συλλόγου Μαιζώνος 139, 4ος όροφος (Πολυχώρος) και Ρήγα Φεραίου 134 (κατάστημα Ποτά Σπηλιώτη).

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και για ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

 

Το προτεινόμενο σύστημα με την ονομασία ΑΙΘΕΡΑΣ θα αποτελείται από:

 

  • Ψηφιακές κάμερες 180 μοιρών και υψηλής ανάλυσης για την καταγραφή της ορατότητας και των ατμοσφαιρικών συνθηκών στην πόλη της Πάτρας.
  • Μετρητές για την καταγραφή των αιωρούμενων σωματιδίων.
  • Διαδικτυακή πλατφόρμα και app για την παρουσίαση της πληροφορίας στο κοινό σε πραγματικό χρόνο και με φιλικό τρόπο.

 

Το πλήρες σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης, στο νέο λιμάνι, στην περιοχή του Κάστρου και στο Ρίο, ενώ σταθμοί μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων θα εγκατασταθούν σε περισσότερα μέρη μέσα στην πόλη.

 

Σε μια πόλη, που έχει αρκετή ατμοσφαιρική ρύπανση, είτε λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. κυκλοφορία αυτοκινήτων, τζάκια, πυρκαγιές σε αγροτικές περιοχές) είτε από φυσικούς λόγους (π.χ. σκόνη από τη Σαχάρα) η καταγραφή κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ.

 

Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών κατέχει εξοπλισμό και παρέχει σχετικές υπηρεσίες, που αφορούν σε μετεωρολογικά δεδομένα, μετρήσεις και εκτιμήσεις ηλιακής ακτινοβολίας και ενέργειας, προγνώσεις καιρού και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

7ημερη καλοκαιρινή εκδρομή στην Πορτογαλία

6-12 Ιουλίου 2016

D3Ένα πλούσιο οδοιπορικό στη μακρινή Πορτογαλία προτείνουμε για αυτό το καλοκαίρι. Θα επισκεφθούμε το μαγευτικό Πόρτο με το επιβλητικό ιστορικό του κέντρο και τις διάσημες κάβες κρασιών, τη φημισμένη Πράγκα και το μεσαιωνικό Γκιμαράες.

 

Επόμενος σταθμός η πανέμορφη πρωτεύουσα Λισαβόνα, όπου θα απολαύσουμε τα παραδοσιακά τραγούδια φάντο στις γραφικές συνοικίες της πόλης.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια ξεχωριστή εκδρομή στο υπέροχο φυσικό πάρκο της Σίντρα με το μαγευτικό παλάτι της και το επιβλητικό Κάβο ντε Ρόκα  στο δυτικότερο άκρο της Ευρώπης.

 

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 2610-321010. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. ΣΠΕΥΣΑΤΕ!

Created @ www.westweb.gr