en

Καθαρίσαμε και ομορφύναμε τον Κήπο του Σκαγιοπουλείου!

D1

Η δράση της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. στο φετινό Let’s do it Greece!

Ο πολύτιμος ανοικτός χώρος πρασίνου του Σκαγιοπουλείου ήταν ο φετινός στόχος της δράσης της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, στα πλαίσια της διεθνούς δράσης καθαρισμού δημόσιων χώρων «Let’s do it Greece!».

Αξιοποιώντας και την προεργασία των Δημοτικών Υπηρεσιών, που είχαν κόψει τα ψηλά χόρτα και κάποια ξερά κλαδιά, τα μέλη και οι φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ «ξετρυπώσαμε» ένα σωρό θύλακες φανερών και κρυμμένων στα χόρτα σκουπιδιών στο χώρο της παιδικής χαράς και του Κήπου του Σκαγιοπουλείου, με αποτέλεσμα να γεμίσουμε 50 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων με σκουπίδια και φυτικά υπολείμματα καθώς και 25 με ανακυκλώσιμα.

Μαζί μας ήταν μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής του Σκαγιοπουλείου (με τον οποίο μας ενώνουν και κοινοί αγώνες για τη διατήρηση της ακεραιότητας του πάρκου), μικροί μαθητές από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 9ου Γυμνασίου Πατρών, οι οποίοι υλοποιούν πρόγραμμα με θέμα «Ενεργός πολίτης και Περιβάλλον», με δύο καθηγητές τους. Επίσης συμμετείχαν και εθελοντές της ομάδας Ε, Σαμαρείτες,  παιδιά του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος και η Ομάδα ενεργών αυτοδυτών Πάτρας.

Σημειώνουμε ότι δεν αρκεστήκαμε μόνο στον καθαρισμό, αλλά προχωρήσαμε και σε κάποιες στοιχειώδεις επισκευές σε παγκάκια, τα οποία και βάψαμε, όπως και μεταλλικά μόνιμα παιχνίδια.

Ελπίζουμε οι μικροί μας φίλοι να χαρούν ακόμη περισσότερο τον πολύτιμο αυτό χώρο και ο Δήμος, μετά και τη συγκρότηση του ΔΣ του Ιδρύματος, να διατηρήσει μόνιμα την καλή του εικόνα και λειτουργική του κατάσταση.

Επισημαίνουμε επίσης την αυξανόμενη απήχηση των εθελοντικών δράσεων από ομάδες πολιτών στα πλαίσια του «Let’s do it Greece!» και συγχαίρουμε όσους έλαβαν μέρος. Η εθελοντική φροντίδα των δημόσιων χώρων μας είναι μια ουσιαστική κοινωνική προσφορά.

Να σημειώσουμε τέλος ότι χορηγός της δράσης της ΟΙΚΙΠΑ ήταν η Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

D2

Κυριακή 11 Ιουνίου  

 

Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» θα πραγματοποιήσει η ΟΙΚΟΠΑΡΕΑ μας την Κυριακή 11 Ιουνίου, στην Αθήνα. Η ξενάγηση περιλαμβάνει περιήγηση στο πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής κτιριακό συγκρότημα, που  φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που το περιβάλλουν.

 

Εκπληκτικό είναι και το πάρκο, που θα περιηγηθούμε, ως σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας. Αποτελεί ένα φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, με φυτεύσεις και χαρακτήρα, που αντανακλούν το μεσογειακό τοπίο.

 

 Δηλώσεις συμμετοχής κατά τα γνωστά στο τηλ. 2610-321010

Εκδηλώσεις τριμήνου

Απρίλιος

LOGO 2

ΕΑΡΙΝΕΣ ΓΕΝΕΘΛΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τετάρτη 26 Απριλίου: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟΥ, Αγορά Αργύρη 6.45΄ μ.μ. με θέμα: «Η αναγκαιότητα της κοινωνικής οικονομίας και ο ρόλος των ΚΟΙΝΣΕΠ»

Παρασκευή 28 Απριλίου: ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ στην ταβέρνα «ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ», πλατ. Ελευθερίας με 4μελή λαϊκή ορχήστρα (15,00 €, προκράτηση απαραίτητη στο 2610-321010)

Κυριακή 30 Απριλίου: ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στα Ψηλαλώνια με θέμα: «Εκεί κάτω στο ποτάμι»

 

Μάιος

Τετάρτη 3 Μαΐου, 8 μ. μ. στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ, Σαχτούρη 64. Προβολή της ταινίας «Η Ελιά» 2016, Σκηνοθεσία: Icνar Bollaνn 

Η Alma μεγάλωσε με τον παππού της να την αγαπάει πάρα πολύ και να της μαθαίνει να αγαπά μια ελιά 2000 ετών, που είναι φυτεμένη στον ελαιώνα τους. Τώρα είναι ενήλικη, δουλεύει στο οικογενειακό εκτροφείο πουλερικών, ο παππούς της δεν τρώει και δε μιλά, ενώ η ελιά πουλήθηκε από τους γονείς της. 

Πιστεύοντας πως η πάθηση του παππού της οφείλεται στο ξερίζωμα της ελιάς, ξεκινά μια εκστρατεία ανεύρεσης και επαναφοράς του δέντρου στο πάτριο χώμα του. Πρόκειται για μια ταινία με οικολογικά στοιχεία, που θίγει και το θέμα για την υποκρισία των δήθεν οικολογικών μεγαλοεταιρειών. 

Πρόκειται για ένα φιλμ με συνείδηση ανθρώπινη, πολιτική, οικολογική.

 

Σάββατο - Κυριακή 13-14 Μαΐου: Διήμερη εκδρομή Κυπαρισσία, Βοϊδοκοιλιά, Επικούρειο Απόλλωνα.

 

Ιούνιος

Κυριακή 11 Ιουνίου: Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στην Αθήνα.

Διήμερη εκδρομή, Κυπαρισσία, Βοϊδοκοιλιά, Επικούρειο Απόλλωνα

13 και 14 Μαΐου 

D2Διήμερη εκδρομή στην Πύλο θα πραγματοποιήσει η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. στις 13-14 Μαΐου. Η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη ξενάγηση και μικρή πεζοπορική  διαδρομή στην περιοχή Καϊάφα και στο Αρχαίο Σαμικό στο βουνό Λάπιθας

 

Στην περιοχή της Πύλου (όπου θα διανυκτερεύσουμε) θα επισκεφτούμε τη Λιμνοθάλασσα του Ναβαρίνου, θα κάνουμε παρατήρηση πουλιών και ζώων (χαμαιλέοντες) και θα πεζοπορήσουμε από το Παλαιόκαστρο, μέχρι τις υπέροχες αμμοθίνες της Βοϊδοκοιλιάς.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2610-321010, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ΣΠΕΥΣΑΤΕ!

Εαρινή απόδραση στη Δίβρη

D3Άνοιξη, και η σκέψη για μια κοντινή απόδραση στη φύση μάς φέρνει στη Λάμπεια (Δίβρη). Αλλαγή ώρας, αλλαγή διάθεσης και το ημερολόγιο γράφει Κυριακή 26 του Μάρτη. Καιρός τέλειος για την εποχή και η ΟΙΚΟΠΑΡΕΑ μας ξεκινά για το κοντινό οδοιπορικό της. Ανηφορίζοντας την «111» βλέπουμε μεν το υπόλοιπο του χιονιού στις κορυφές των βουνών, αλλά στους πρόποδες το φρέσκο χιόνι προκαλεί το μάτι και ειδοποιεί για τον ερχομό της ωραιότερης εποχής του χρόνου.

Λίγα χιλιόμετρα από το ξεκίνημά μας βρισκόμαστε να περνάμε δίπλα από το νέο φράγμα Πείρου-Παραπείρου, που υπομονετικά περιμένει αυτόν που θα πατήσει το «κουμπί», για να ξεκινήσει η λειτουργία του. Ανηφόρα, στροφές, σκληρό απομονωμένο τοπίο, λίγα χωριά και στο βάθος η Δίβρη με τους παραδοσιακούς μαχαλάδες να κατρακυλάει στο βουνό δίπλα σε τρεχούμενα νερά ή τραχιά βράχια. Μοιάζει σαν να είναι πολλά μικρά χωριά μαζί (έχει 6-7 μαχαλάδες). Πράσινο και βράχια κάνουν συναγωνισμό για το ποιος θα σταθεί στον κατήφορό τους. Έτσι έχουν στήσει και τα σπιτικά τους οι ντόπιοι.

Το ελατοδάσος στο βάθος μάς περιμένει. Στην πρώτη στάση μας στην κατηφορική Άνω Μονή μάς περιμένει ο Κώστας Παναγούλης, εκπρόσωπος της δραστήριας ΚΟΙΝΣΕΠ «Eco Δίβρης», όπου μας ενημερώνει για τις δράσεις της, που στόχο έχουν την οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Στα δύο πανέμορφα μοναστήρια που συναντήσαμε (Άνω και Κάτω Μονή) τόσο η θέση τους όσο και ο αγιογραφικός τους διάκοσμος τόνωσαν ιδιαίτερα την αισθητική μας.

Βρισκόμαστε στο ελατοδάσος και θα πρέπει να περάσουμε ένα μονοπάτι, για να βρεθούμε στο χωριό. Μας προέκυψε λίγο δύσκολο, γιατί μικρές πέτρες που κατρακυλούν ή κόβονται δεν ήταν χωμένες με αποτέλεσμα να δυσκολέψει αρκετούς από εμάς. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και βγήκαμε σε μαχαλά με θέα. Μπροστά μας το μοναδικό μουσείο Περιβάλλοντος στο αρχοντικό Πετραλιά. Σε λίγες μέρες γίνονται τα εγκαίνια. Πραγματικά πολύ καλή αναφορά στη ντόπια πανίδα και στη δράση της γνωστής οικογένειας στην περιοχή. 

 Έχει φτάσει μεσημέρι και φυσικά η βραστή γίδα και τα σχετικά μάς περιμένουν στην ταβέρνα του χωριού. Φαγητό, χορός και προπαντός η καλή διάθεση είναι η αποσκευή της επιστροφής μας. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ και ευχόμαστε γρήγορα και σε άλλες αποδράσεις.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Α. Τ.

Created @ www.westweb.gr