en

Στην ομορφιά της Οίτης

D2Αχάραγο φθινοπωρινό πρωινό 14 Οκτωβρίου 7 π.μ. ακριβώς και η οικοπαρέα μας ξεκινά για ένα διήμερο στον κάμπο του Σπερχειού και την πλαγιά της όμορφης Οίτης. Ο καιρός τέλειος, θα έλεγα καλοκαιρινός!

Περνώντας στα απέναντι παράλια μια μοναδική εικόνα, ένα στενό κόκκινο τόξο του ήλιου, που μόλις ανατέλλει πίσω από το βουνό. Σαν έκρηξη λάβας ηφαιστείου! Η θάλασσα ήρεμη μας συντροφεύει μέχρι την Ιτέα, όπου και η πρώτη μας στάση για ένα καφέ. Ευχάριστη νωχελική αίσθηση στην παραλία!

Αφήνοντας τα παράλια ανηφορίζουμε προς το Μπράλο με έναν ήλιο που δείχνει τα πάντα. Κατηφορίζοντας στη συνέχεια, φθάνουμε στην εθνική με τη Λαμία εμπρός μας και τα Λουτρά Υπάτης να μας περιμένουν.

Η γνωριμία μας με τον Μπάμπη Χονδραλή θα αποδειχθεί μια σημαντική εμπειρία, αφού θα γίνει ο άνθρωπός μας για ένα διήμερο. Η έκδηλη αγάπη του για τον τόπο του θα μας οδηγήσει πρώτα στο περπάτημα του Πλατανοδάσους του Σπερχειού, όπου η ξεχωριστή ομορφιά αλλά και τα τρωτά σημεία του (μερική εγκατάλειψη και υλοτόμηση)  είναι στα χαρακτηριστικά του.

Μετά το φαγητό στα Λουτρά (κάποιοι τα απόλαυσαν) ακολουθεί η επίσκεψη στη Μονή Αγάθωνος με τα ευρήματα, τόσο αρχαιολογικά όσο και θρησκευτικά. Η επίσκεψη στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την προβολή διαφανειών δεν κατέστη δυνατή για τεχνικούς λόγους. Αντ’ αυτού όμως μια άλλη έκπληξη μας περίμενε. Περπατώντας για το κέντρο του χωριού πρόβαλε ένας μικρός θόλος αστεροσκοπείου.  Πράγματι  σε λίγο βρισκόμαστε καθισμένοι αναπαυτικά με τον ουράνιο θόλο από πάνω μας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση για το τι συνέβαινε στον αστρικό χάρτη. Είναι δωρεά ενός συντοπίτη στο σύλλογο αστρονόμων με ένα από τα πιο καλά και μεγαλύτερα τηλεσκόπια της χώρας. Μια δεύτερη επίσης ξενάγηση στην επόμενη αίθουσα, γεωφυσικού επίσης ενδιαφέροντος, μας αποζημίωσε. 

 

Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει να ανηφορίζουμε με το πούλμαν για το όμορφο Νεοχώρι, από όπου θα ξεκινήσει μια κάποιας δυσκολίας, αλλά και πανέμορφη πορεία στην Οίτη. Μετά από 3 ώρες περίπου διαδρομή στα έλατα, στα ξέφωτα, στα μαντριά, στα υπέροχα φθινοπωρινά πορτοκαλί φυλλώματα των δένδρων φθάνουμε στην κορυφή 1650 μ. υψόμετρο – βουνίσια καθαρότητα. Ακούραστος οδηγός και ξεναγός μας ο Μπάμπης δεν σταματά ούτε λεπτό να μας πληροφορεί και να εξηγεί το κάθε τι. Η Γκιώνα στο βάθος.

Το πούλμαν μάς περιμένει, για να μας μεταφέρει από το όμορφο Νεοχώρι στην επίσης όμορφη Καστανιά, όπου στην ταβέρνα θα ευχαριστηθούμε τα ντόπια κρεατικά, το κρασί και το δροσερό νερό. Φυσικά ακολουθεί τραγούδι και χορός. Από τους φράχτες ξεπροβάλουν μηλιές, καστανιές, μύρτιλα. Χαρά οφθαλμών αλλά και γεύσης. Τα δοκιμάσαμε!

Έχει έρθει η ώρα της επιστροφής για την πόλη μας. Ευχάριστη κούραση, ικανοποίηση, ανταλλαγή εμπειριών, πειράγματα μουσική και ένας καφές στην ιστορική Γραβιά για το όμορφο τέλος αυτής της εκδρομής (που σηματοδοτεί όμως την απαρχή της νέας περιόδου που ξεκινά για την Οικολογική Κίνηση  με τις επόμενες δράσεις και αποδράσεις της).

ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ και σε άλλα.

Α.Τ.