en

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/12 ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.

ergastiri 

 

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σε ένα Χριστουγεννιάτικο Εργαστήρι κατασκευών, στο στέκι της Σαχτούρη 64, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στις 10:30 το πρωί. Θα διαβάσουμε οικολογικά παραμύθια με τη συγγραφέα Μάρθα Βασκαντήρα και θα δημιουργήσουμε τα δικά μας χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά.

Γενικότερος σκοπός του εργαστηρίου είναι τα παιδιά μέσα από μια απολαυστική διαδικασία δημιουργίας να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να εξελίξουν τη λεπτή κινητικότητα. Παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να πειραματιστούν μέσα από ετερόκλητα υλικά και να συνθέσουν κατασκευές πρωτότυπες με γνώμονα τόσο τη φαντασία τους όσο και την εφευρετικότητα τους.

Τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν ανακυκλώσιμα υλικά και θα φτιάξουν με τη βοήθεια παιδαγωγών χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνα κράτησης θέσης: 2610 321010 (7 – 9 μ.μ.) και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η συμμετοχή στο Εργαστήρι είναι δωρεάν.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗ - ΑΙΤΙΕΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ…

E1Πολύ μελάνι χύθηκε αυτές τις μέρες, για τα αίτια αυτής της ανείπωτης τραγωδίας με τους τουλάχιστον 23 νεκρούς, τις χιλιάδες των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων κατεστραμμένες και τις δεκάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας σε κατάσταση απόγνωσης.

Έφτασαν κάποιοι να μιλούν για το αίτιο της κλιματικής αλλαγής, προφανώς για να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες…

Πράγματι η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα και πιο ραγδαίες τις βροχοπτώσεις. 

Δεν ευθύνεται όμως:

- Για την αποψίλωση των βουνών και την μη έγκαιρη αναδάσωσή τους, ώστε να δημιουργηθούν «φυσικοί φράκτες», που θα συγκρατήσουν την ορμή των νερών και το έδαφος από τη διάβρωση.

- Για το μπάζωμα ή τον περιορισμό της κοίτης των ρεμάτων, που χιλιάδες χρόνια τώρα η φύση δημιούργησε, ως «διαύλους» παροχέτευσης των βρόχινων νερών στη θάλασσα.

- Για τη δόμηση κατοικιών ή άλλων εγκαταστάσεων μέσα σε ρέματα ή μπαζωμένους χειμάρρους, που λειτουργούν ως νάρκες μελλούμενες να «εκραγούν», με ή χωρίς οικοδομικές άδειες, αφού είναι κανόνας πλέον η νομιμοποίηση αυθαιρέτων…

 

 Και, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με την πολύπαθη περιοχή:

 Οι χιλιάδες τόνοι λάσπης και νερού, που έπνιξαν τη Μάνδρα και μπάζωσαν την παραλία της Νέας Περάμου, κατέβηκαν από το βουνό Πατέρας, και ήταν  αποτέλεσμα της διάβρωσης, μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, που κατέστρεψαν τη βλάστηση στο βουνό, το οποίο συγκρατούσε το έδαφος και απορροφούσε ένα μεγάλο μέρος της βροχής.

Στη Μάνδρα, συγκεκριμένα, όπου συντελέστηκε η πρόσφατη τραγωδία, υπάρχουν δύο ρέματα, οι «Σούρες», το μεγαλύτερο, και της Αγίας Αικατερίνης, το μικρότερο.

Οι «Σούρες» έχουν δεχτεί τη μεγαλύτερη αλλοίωση, με δεκάδες τετραγωνικά μέτρα του χειμάρρου να έχουν χτιστεί είτε με νόμιμα είτε με αυθαίρετα κτίσματα.

Η κοίτη έχει μειωθεί δεκάδες μέτρα, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του ρέματος έχει υπογειοποιηθεί και περνά μέσα από μικρούς αγωγούς. 

Ο μεγαλύτερος «καταπατητής» είναι ο ίδιος ο Δήμος, ο οποίος έχει χτίσει μέσα στο ρέμα, ένα εργοτάξιο για τα απορριμματοφόρα!

Το δεύτερο ρέμα, αυτό της «Αγίας Αικατερίνης», αν και μικρότερο, αποδείχτηκε και το πιο θανατηφόρο. Αστοχίες τεχνικών υπηρεσιών έχουν μειώσει τη φυσική κοίτη του, με αποτέλεσμα τη συχνή υπερχείλισή του με τα γνωστά αποτελέσματα. 

 

ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Για να πάρουμε μια γεύση των εγκληματικών πράξεων, που συντελέστηκαν στο παρελθόν σχετικά με το θέμα, να αναφέρουμε ότι, όπως γράφτηκε στον τύπο, το 2003, παραμονές των Ολυμπιακών αγώνων, αποφασίστηκε η επέκταση της πόλης της Μάνδρας επάνω στο ρέμα, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τη σύμφωνη γνώμη Νομαρχίας και Δήμου!

Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από τους τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και Υπουργό Γεωργίας με υπογραφές κλπ.  

Η διάθεση για άμεση ένταξη νέων εκτάσεων στο real-estate παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων δεν επέτρεψε να ληφθούν μέτρα, δηλαδή να «σπαταληθεί» γη σε τέτοιο προνομιακό σημείο, ώστε να αφεθεί η κοίτη ελεύθερη…

Να κλείσουμε με ένα μακάβριο διαχρονικό απολογισμό των  τελευταίων 50 χρόνων:

Νοέμβρης, το 1961, όταν η θεομηνία πλήττει την Αττική. Οι νεκροί φτάνουν τους 43, οι άστεγοι τους 4.000.

Νοέμβρης, το 1977, όταν η θεομηνία πλήττει την Αθήνα. Οι νεκροί ανέρχονται στους 37.

Νοέμβρης 2017, σήμερα, 23 νεκροί.

Όλα αυτά αποτελούν, φυσικά, το … «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», όταν μόνο στην Αττική στα μέσα του 19ουαιώνα υπήρχαν 700 ποτάμια και ρέματα, το 2000 είχαν απομείνει 70 και σήμερα είναι λιγότερο από 50…

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ για την εκπόνηση ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού σε όλα τα αστικά κέντρα και η άμεση χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων είναι περισσότερο παρά ποτέ επείγον, παράλληλα με το φρένο στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Γιατί αυτός ο κύκλος αίματος και καταστροφών πρέπει κάποτε να σταματήσει…

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΖΩΕΣ, ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ…

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Ψήφισμα εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σχετικά με τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Αφού εκφράζει την αλληλεγγύη στους πληγέντες, καταλήγει, μεταξύ άλλων: 

«….Οι τραγικές συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων στη Μάνδρα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα αποτελεσματικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας μας.

Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ξεπεραστεί το σημερινό αναχρονιστικό πλαίσιο και η αλληλεπικάλυψη ευθυνών, που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα.

Απαιτείται απλοποίηση, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, διασαφήνιση ρόλων και περιορισμός της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε για ένα έργο, μία μελέτη, να μην είναι συναρμόδιοι οι Δήμοι, τα  Υπουργεία, τα Δασαρχεία , οι Περιφέρειες και στο τέλος να μην γίνεται τίποτε.

Η Ελλάδα και οι πολίτες χρειάζονται ένα αποτελεσματικό Κράτος, που θα λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας κι αποτελεσματικότητας…»

Καλές οι επισημάνσεις, αλλά απουσιάζει η  αυτοκριτική, για Δήμους (όπως της Μάνδρας εν προκειμένω), που έβαλαν την υπογραφή τους ή ανέχθηκαν μπαζώματα ρεμάτων, αυθαίρετες δομήσεις κλπ.

Ας ελπίσουμε ότι από εδώ και πέρα τα παθήματα θα γίνουν μαθήματα…

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ …ΠΑΤΡΑ!

E2Ένα σημαντικό βήμα, για να έλθει το φυσικό αέριο στην Πάτρα, έγινε προχθές, με την παράδοση στην Περιφέρεια της προμελέτης για την Προγραμματική Σύμβαση, μεταξύ της ΔΕΠΑ, της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των δύο τεχνικών επιμελητηρίων Δυτικής Ελλάδας και Αιτ/νιας.

 Η μελέτη τεκμηριώνει την βιωσιμότητα κατασκευής πάνω από 450 km δικτύου φυσικού αερίου στις 3 πρωτεύουσες των νομών  της Περιφέρειας, το Αγρίνιο, την Πάτρα και το Πύργο, καλύπτοντας περίπου 120.000 νοικοκυριά της Περιφέρειας, καθώς και πλήθος επιχειρήσεων. 

Η κατασκευή του δικτύου στις τρεις πόλεις, καθώς και τα έργα για την προσωρινή αποθήκευσή του υπολογίζονται σε 70 εκ. €. Τα 45 εκ. € θα προέλθουν από την ΔΕΠΑ (είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με δανεισμό) και τα υπόλοιπα 25 εκ. € από χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και από άλλους εθνικούς πόρους. 

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ΤΕΕ θα καλέσει τους δήμους από τις 3 πόλεις, να συμμετάσχουν στο εγχείρημα για την έλευση του φυσικού αερίου, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν βέβαια ο τρόπος έλευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πάτρα (δια θαλάσσης, με τρένο, οδικώς) όπως και η χωροθέτηση των δεξαμενών αποθήκευσης σε κάθε πόλη. 

Επειδή το θέμα αυτό έχει δυσκολίες και είναι πρόσφατες οι αντιδράσεις από σχετική πρωτοβουλία του ΟΛΠΑ, επιδιώχθηκε από το ΤΕΕ, η εμπλοκή των Δήμων στο όλο εγχείρημα.

Πέρα από την οικονομική ελάφρυνση, που θα έχουν τα νοικοκυριά από τη χρήση του φυσικού αερίου, είναι και περιβαλλοντικά προτιμητέο, αφού η καύση του αφήνει λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το πετρέλαιο.

ΝΕΡΑ, Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΟΡΟΣ ΜΑΣ

E3Η απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της άρδευσης από το φράγμα του Πηνειού, το συνεχιζόμενο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση και τη θέση σε λειτουργία του έργου ύδρευσης της Πάτρας από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, η κυβερνητική θέση για ματαίωση της Εκτροπής του Αχελώου, ήταν τρία σημαντικά θέματα, που αναδείχτηκαν κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την 1η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Βόρειας Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στις 24 Νοεμβρίου.

Το μεν πρώτο, το οποίο γνωστοποίησε ο παρών στη συνεδρίαση Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ι. Γκανούλης, προσκρούει στην έλλειψη πόρων από τις δημόσιες επενδύσεις και τίθεται θέμα αναζήτησής τους, το δεύτερο οφείλεται κυρίως στην άκαμπτα δογματική θέση της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη του Δήμου Πατρέων να επιδιώκει αποκλειστικά κρατικό Φορέα Διαχείρισης για το έργο. Η συνέχιση αυτής της στάσης είναι φανερό ότι στερεί (ή τουλάχιστον καθυστερεί σοβαρά) την Πάτρα, αλλά και τη ΒΙ.ΠΕ., από την επίτευξη οριστικής υδροδοτικής ασφάλειας και των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων, που προκύπτουν απ’ αυτή. Είναι μια θέση, που πρέπει να αλλάξει και διότι κανείς δεν μπορεί  να αποκλείσει το να περάσει κάποια στιγμή στη δικαιοδοσία του Υπερταμείου ο κρατικός Φορέας που επιδιώκει ο Δήμαρχος Πατρέων, κάτι που πρέπει να αποτραπεί, ενόψει της αρνητικής διεθνούς εμπειρίας των ιδιωτικοποιήσεων υδρευτικού νερού.

Σε ό,τι αφορά στον Αχελώο αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα κατά της εκτροπής ζήτησε να αφαιρεθεί η αναφορά στην εκτροπή, έστω και ως δευτερεύοντος σεναρίου.

Η γενική εικόνα των Υδάτων της ευρύτερης Δυτικής γεωγραφίας της χώρας παρουσιάζεται ικανοποιητική. Υπάρχουν όμως προβλήματα νιτρορύπανσης, με κυριότερη περιοχή τη Δυτική Αχαΐα, υφαλμύρωσης παράκτιων υπόγειων υδροφορέων, αλλά και για κάποια ποτάμια σε κάτω του επιπέδου της «καλής» κατάστασης ή ακόμη και με «κακή» κατάσταση. Πρόκειται για τμήματα της ροής του Ερυμάνθιου ποταμού, του Ελισσώνα στην Ηλεία, του Λάδωνα, του συστήματος Ανοιξιάτικου – Λουτρού στην περιοχή Αμφιλοχίας.

Οι πιθανότερες αιτίες είναι επιβάρυνση από κτηνοτροφικά ή γαλακτοκομικά ανεπεξέργαστα απόβλητα. Είναι φανερό ότι απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση των αιτίων αυτών ή άλλων, που επιβαρύνουν τα παραπάνω ποτάμια συστήματα. Επίσης μεγάλη σημασία έχουν η ουσιαστική εφαρμογή προγραμμάτων για την άρση της υφαλμύρωσης, όπου έχει εντοπιστεί, ο σεβασμός των πλημμυρικών πεδίων, η παύση των αμμοληψιών από ενεργές κοίτες (τώρα που τα μεγάλα οδικά έργα ολοκληρώθηκαν, καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει), η διενέργεια τακτικών ελέγχων της ποιότητας των ποτάμιων και λιμναίων υδάτων. 

Όλα τα παραπάνω απαιτούν συνεννόηση και συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμων. Τα οικονομικά μέσα παραμένουν ανεπαρκή, ο συντονισμός όμως είναι εφικτός, αν αφήσουμε τις δικαιολογίες και υπάρξει βούληση να προλάβουμε τις ρυπάνσεις και άλλες υποβαθμίσεις των υδάτων μας. 

Δεν είναι απλά η ευρωπαϊκή μας υποχρέωση να εφαρμόσουμε την Οδηγία 60/2000 για τα νερά, είναι στοιχειώδες καθήκον και γενικότερο συμφέρον μας.

Γιώργος Κανέλλης

«ΕΞΥΠΝΟΙ» ΚΑΔΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

E4Πιλοτικό πρόγραμμα κάδων ανακύκλωσης, που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, προωθείται στην πόλη, από την εταιρία που διαχειρίζεται το σύστημα με τους μπλε κάδους.

Ήδη τοποθετήθηκε ο πρώτος «έξυπνος» κάδος απέναντι από το Δημαρχείο, με τη λειτουργία του να είναι απλή, αφού με το πάτημα ενός μπουτόν, το καπάκι ανοιγοκλείνει αυτόματα με ενέργεια που συλλέγεται από τον ήλιο μέσω ενός μικρού φωτοσυλλέκτη.

Ευπρόσδεκτες οι νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα του πολίτη, που στηρίζονται στις ΑΠΕ και μάλιστα, όταν αυτές συνδυάζονται με δράσεις βιωσιμότητας, όπως είναι η ανακύκλωση.

 Όμως το ερώτημα γι’ αυτούς τους κάδους είναι πόσο θα αντέξουν στο χρόνο από πιθανούς βανδαλισμούς…

 Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε την ίδια κατάληξη με αυτή των κοινόχρηστων ποδηλάτων!