en

Βάρβαρη καταπάτηση του αιγιαλού στον Καστελλόκαμπο

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

dt1Παρουσιάζουμε σήμερα, μαζί με εύγλωττο φωτογραφικό υλικό, μια ιδιαιτέρως θρασεία και περιφρονητική για το νόμο και το δημόσιο συμφέρον περίπτωση: την καταπάτηση του αιγιαλού του Δήμου Πατρέων στην περιοχή Καστελλοκάμπου και σε μήκος πολλών δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων μέτρων.

Η καταπάτηση δημόσιας γης είναι γνωστό ότι άνθησε και ανθεί στη χώρα μας. Είναι μια παθογένεια του δημοσίου βίου μας, που μειώνει το επίπεδο ποιότητας ζωής όλων, υποβαθμίζει τα δημόσια αγαθά και αποτρέπει την ορθολογική χρήση τους για οικονομική ανάπτυξη με παράλληλο σεβασμό των διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι καταπατήσεις του αιγιαλού και της παραλίας, οι οποίες, εν όψει της μεγάλης αξίας, που έλαβαν τα τμήματα αυτά του εδάφους της χώρας λόγω της αξιοποίησής τους για τουρισμό ή αναψυχή, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για το δημόσιο συμφέρον. Αυτό μάλιστα συμβαίνει, όταν συνδυάζονται με παρεμπόδιση της πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα για αναψυχή.

dt3Κατά τον ισχύοντα νόμο 2071/2001 «Αιγιαλός είναι η ζώνη της ξηράς, που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της».  Επίσης ρητά ο νόμος ορίζει ότι  «ο αιγιαλός, η παραλία, η όχθη και η παρόχθια ζώνη εί­ναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζε­ται». Θεμελιώδης είναι και η διάταξη, που ορίζει ότι «Ο κύριος προορισμός των ζωνών αυτών (του αιγιαλού και της παραλίας) είναι η ελεύ­θερη και ακώλυτη πρόσβαση προς αυτές…»

Στην προκειμένη περίπτωση, άπληστοι συμπολίτες, κάτοχοι παραλιακών οικοπέδων, στην περιοχή μεταξύ των οδών Κοιμήσεως Θεοτόκου και Φειδίου, αλλά και μετά (βορείως) από την οδό αδελφών Φέγγου, τα επέκτειναν με φυτεύσεις πάνω στην αμμουδιά και στη συνέχεια έκαναν περίφραξη με πασσάλους και πλέγμα, μπηγμένους στην άμμο (αν όχι μέσα στο νερό) και κατασκεύασαν επί του αιγιαλού βαριά φράγματα από τσιμεντοκατασκευές, βάρβαρες και ακαλαίσθητες. 

dt2Αυτά έχουν ως βαριά επίπτωση για όλους μας την διακοπή της συνέχειας της ακτογραμμής, τον αποκλεισμό μας από τη χρήση της ακτής και της θάλασσας, την αλλοίωση ως και καταστροφή του παρακτίου οικοσυστήματος, την ωμό σφετερισμό δημοσίων αγαθών.

Οι περιπτώσεις που περιγράφουμε είναι «σκαστές». Όμως είμαστε (έστω και με προβλήματα) κράτος δικαίου, όχι …«Φαρ-Ουέστ»!

Ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν ταχέως και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, με στόχο τη νόμιμη οριοθέτηση και αποκατάσταση του αιγιαλού στο πλάτος που προκύπτει από τα ακριβώς δίπλα, από την μια και την άλλη πλευρά τμήματα.

Πέραν αυτού: απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Δήμο Πατρέων, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, όποια άλλη αρχή είναι συναρμόδια ένα ΓΕΝΙΚΟ έλεγχο της ακτογραμμής του Δήμου Πατρέων, με σκοπό την ΠΛΗΡΗ καταγραφή αναλόγων φαινομένων όπου αλλού υπάρχουν (π.χ. Άγιος Βασίλειος), την επιβολή κυρώσεων και προπαντός την σαρωτική αποκατάσταση της νομιμότητας και της συνέχειας της ακτογραμμής για το καλό ΟΛΩΝ μας, χωρίς καθυστερήσεις και προσχήματα. 

Εμείς θα είμαστε παρόντες και ενεργοί, θα επαγρυπνούμε και θα επιμείνουμε.

Το κράτος είναι ο μεγάλος εμπρηστής των δασών

e2Ο τίτλος του θέματος μπορεί να φαίνεται ακραίος και ισοπεδωτικός. Μπορεί να φαντάζει μια εύκολη, δασκαλίστικη έως και λαϊκίστικη αντίληψη πάνω στα αποκαΐδια της καταστροφής. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι έτσι. Γιατί στο ερώτημα ποιος είναι ο μεγαλύτερος εμπρηστής των δασών η απάντηση είναι μία: το κράτος.

Και είναι το κράτος ο μεγαλύτερος εμπρηστής όχι μόνο γιατί σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες νομοθετεί με άρωμα επιβράβευσης των πάσης φύσεως παρανομιών στις δασικές εκτάσεις, αλλά και γιατί σταθερά δεν κατέστη ικανό να οργανώσει σύστημα πρόληψης και προστασίας ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εμπρηστές, καταπατητές, πυρομανείς, πράκτορες των εχθρών, ανόητους και βέβαια τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Το πόρισμα που έθαψαν στο συρτάρι

Το σωτήριο έτος 1993 στην ελληνική πολιτική σκηνή συνέβη κάτι το πρωτοφανές. Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που είχε συσταθεί ένα χρόνο νωρίτερα, για να μελετήσει σε βάθος το πρόβλημα των πυρκαγιών και να υποδείξει τρόπους οργάνωσης της δασοπροστασίας για τη μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους κατέληξε σε ομόφωνο(!) πόρισμα, σε ομόφωνες προτάσεις, που υπέγραψαν οι βουλευτές Διονύσης Μπεχράκης, (πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής ΝΔ), Μόσχος Γικόνογλου (βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Αντώνης Σκυλλάκος (βουλευτής ΚΚΕ).

Η κεντρική πρόταση της διακομματικής ήταν η σύσταση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, ο οποίος θα είχε κάθετη δομή και την πλήρη ευθύνη για την προστασία των δασών σε όλα τα στάδια. Πρόληψη, διαχείριση, ανάπτυξη, αλλά και δασοπυρόσβεση, την αντιμετώπιση όλου του κύκλου, όλων των παραγόντων, που συνδέονται άμεσα με την υγεία και την προστασία των δασών.

Στο πόρισμα, για πρώτη φορά, όλες οι αντιμαχόμενες πολιτικές δυνάμεις ομονοούσαν ότι θα πρέπει η συγκρότηση του ενιαίου φορέα και η ανάπτυξη του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού να διέπονται από την εφαρμογή της λεγόμενης «αρχικής προσβολής». Εν ολίγοις στην επέμβαση στο μικρότερο δυνατό χρόνο, έτσι ώστε η φωτιά να μην ξεφύγει. Παράλληλα πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα οργάνωσης, τόσο για την πρώτη ταχύτατη επέμβαση όσο και συγκεκριμένο σχέδιο για την περίπτωση, που η πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου και σε μεγάλο πεδίο δράσης.

Στο πόρισμα υπήρχαν και συγκεκριμένες προτάσεις για τη θεσμική θωράκιση των δασών μέσα από την κατάρτιση δασολογίου και κτηματολογίου.

Δυο χρόνια μετά, το 1995, η Βουλή κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα, ψηφίζοντας ομόφωνα την εφαρμογή του πορίσματος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Και μετά …στάχτη και μπούρμπερη! Αφού το ομόφωνα καταρτισθέν και ψηφισθέν πόρισμα πήγε στα σκουπίδια και δεν εφαρμόστηκε ούτε μία από τις προτάσεις του.

Φταίει ο …Χατζηπετρής

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την ομόφωνη κατάρτιση και ψήφιση αυτού του πορίσματος για τη δασοπροστασία, τα προβλήματα είναι ακόμη πιο σύνθετα λόγω των ορατών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των όλο και πιο ακραίων πιέσεων για την «αξιοποίηση» του δασικού χώρου με την αστική – αναπτυξιακή αντίληψη και βέβαια λόγω των τελευταίων επτά μνημονιακών χρόνων, στη διάρκεια των οποίων η οικονομική ένδεια επηρέασε δραματικά τον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

Και η απάντηση σε όλες αυτές τις προκλήσεις είναι η επί 24 χρόνια απαξίωση του συστήματος μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις. Για να το κάνουμε λιανά, το σύστημα προστασίας των δασών είναι σε χειρότερη μοίρα από ό,τι το 1993. Κι αυτό, γιατί πρωτίστως με τη …σαλαμοποίηση έχουν χαθεί οι ρόλοι. 

Για παράδειγμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετεί για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Την εφαρμογή αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων όπου ανήκουν τα δασαρχεία. Η πρόληψη θεωρητικά είναι έργο των δασαρχείων και των δήμων και το μόνο σίγουρο είναι ότι την ευθύνη για την κατάσβεση έχει η πυροσβεστική υπηρεσία

Εδώ και χρόνια δεν έχει εκπονηθεί καμιά μελέτη διαχείρισης για κάποιο δάσος της χώρας. Και όταν λέμε μελέτη διαχείρισης εννοούμε τα αυτονόητα δασοκομικά μέτρα, που επιβάλλεται να εφαρμόζονται για την προστασία του. Γιατί όσο καλά και αν οργανωθεί ένας δασοπυροσβεστικός μηχανισμός, δεν θα έχει καμιά τύχη, εάν τα δάση δεν είναι καθαρά, αραιωμένα – σύμφωνα με τις επιταγές των επιστημόνων δασολόγων – και προσβάσιμα από τα επίγεια μέτρα. 

Οι δασικοί χάρτες και το άλλο με τον Τοτό!

Εάν οι μελέτες διαχείρισης θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος για την προστασία των δασών, η ύπαρξη δασικών χαρτών είναι το Α και το Ω της δασικής πολιτικής. Αυτό επισήμαινε και το ομόφωνο πόρισμα του 1993, το οποίο έθετε βασική προτεραιότητα για την προστασία των δασών τη σύνταξη του δασολογίου.

Ακόμη και σήμερα όμως, και ενώ η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο, υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις και από βουλευτές και από δημάρχους, προκειμένου η διαδικασία να μην προχωρήσει, μια και η κύρωση των δασικών χαρτών θα δημιουργούσε τετελεσμένα για τους πολιτικούς εκείνους, που έχουν μάθει να πολιτεύονται με δασικά ρουσφέτια και τους ψηφοφόρους εκείνους, που επίσης έχουν εκπαιδευτεί να επιλέγουν με γνώμονα πολεοδομικά ρουσφέτια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιοχές της ανατολικής Αττικής, που τις τελευταίες ημέρες παραδόθηκαν στις φλόγες, αν και η σύνταξη των δασικών χαρτών έχει ολοκληρωθεί από το 2010, η κύρωσή τους δεν έχει γίνει εδώ και επτά χρόνια.

Οπότε τι γίνεται; Για πόσο ακόμη θα καιγόμαστε; Η απάντηση είναι δυστυχώς μία. Για όσο διαιωνίζεται η ίδια μικροπολιτική της ακινησίας και της απαξίωσης. Γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος, που θα βάζει μια πυρκαγιά και πάντα κάποιος, που δεν θα έχει κουνήσει το χέρι του, όταν μπορούσε και όταν έπρεπε.

  ____________________________________________________________________________

Το παραπάνω άρθρο αποτελεί εκτενές απόσπασμα δημοσιεύματος της Βάλιας Μπαζού στην κυριακάτικη εφημερίδα  Documento στις 22-8-2017.

Η Ελλάδα «δίαυλος» παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων

e3Ανθεί τα τελευταία χρόνια το λαθρεμπόριο παράνομων και απαγορευμένων φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη με τη χώρα μας να αποτελεί πρώτη πύλη εισόδου για τη διακίνησή τους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, η Ιντερπόλ έστησε πρόσφατα επιχείρηση εντοπισμού τους σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία έχουν κατασχεθεί συνολικά 122 τόνοι, είναι εντυπωσιακά, με προφανή την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων ελέγχου. 

Όπως όλα δείχνουν, η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην είσοδο αυτών των επικίνδυνων ουσιών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Από τους ελέγχους που έγιναν έχει διαπιστωθεί ότι η εισαγωγή αυτών των δηλητηριωδών ουσιών δεν γίνεται μόνο στις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Τουρκία, Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία). Οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί κόμβο για τη διακίνηση των προϊόντων στην Ε.Ε.

Μόλις πριν από ένα μήνα περισσότερα από 700 κιλά παράνομα φυτοφάρμακα τουρκικής προέλευσης κατασχέθηκαν από το τελωνείο Κήπων και ήδη έχει επιληφθεί της υπόθεσης η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Παράλληλα υπάρχουν πολλά κρούσματα εμπορίας τους μέσα στη χώρα μας, με δέλεαρ τη χαμηλή τιμή πώλησης (περίπου στο ¼ των αντίστοιχων νόμιμων προϊόντων), από αλλοδαπούς ή ημεδαπούς διακινητές, που βεβαίως διώκονται ποινικά.

Από την άλλη μεριά η Πολιτεία, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γεωπόνων Εμπόρων Γεωργικών Εφοδίων, σχεδιάζει μια σειρά μέτρων τόσο θεσμικών όσο και ελεγκτικών για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος, προβάλλοντας το ζήτημα της επικινδυνότητας στο περιβάλλον και στους πολίτες.  

Ως οικολογικός χώρος προβάλλουμε πάντα τα πλεονεκτήματα της βιολογικής γεωργίας και την ανάγκη λελογισμένης χρήσης φυτοφαρμάκων, σε ειδικές περιπτώσεις. Όμως τα παράνομα φυτοφάρμακα, με ανεξέλεγκτο τρόπο και υλικά παρασκευής, αποτελούν κυριολεκτικά δυναμίτιδα στο ήδη βεβαρημένο και υποβαθμισμένο αγροτικό περιβάλλον. Και τα μέτρα βεβαίως είναι αναγκαία, αλλά πολύ σημαντική είναι και η ενημέρωση των αγροτών  που τα χρησιμοποιούν. 

 

H κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών μπορεί να σταματήσει τώρα!

ΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

e4Μια από τις «πληγές» του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου - Στροφυλιάς είναι η λατομική ζώνη των Μαύρων Βουνών. Χρόνια αγωνιζόμαστε να τερματίσουν τη λειτουργία τους, την κατεδάφιση ουσιαστικά των Μαύρων Βουνών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα!...

Το νέο νομοσχέδιο για τη λατομική δραστηριότητα, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (http://www.opengov.gr/minenv/?p=8698), η οποία και έγινε μέσα στο καλοκαίρι, παρέχει την ευκαιρία να λυθεί ρεαλιστικά το πρόβλημα – ντροπή της παρουσίας λατομικής ζώνης μέσα στην Α΄ Ζώνη ενός Εθνικού Πάρκου, την Α' Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς - Κοτυχίου.

Το νομοσχέδιο δεν έχει έλθει ακόμη στη Βουλή. Κάνουμε έκκληση στους βουλευτές Αχαΐας και Ηλείας να ασχοληθούν ενεργά με το θέμα και να υποστηρίξουν την πρόταση της Περιφέρειας για διευκόλυνση της ανεύρεσης λατομικών ζωνών.

Η λειτουργία των Λατομείων Αράξου στα Μαύρα Βουνά, ένα χαμηλό ασβεστολιθικό σχηματισμό στα βόρεια της έκτασης του Εθνικού Πάρκου, αποτελεί μια ανοιχτή πληγή, γιατί η περιοχή είναι ενδιαίτημα σπάνιων ενδημικών φυτών αλλά και αρπακτικών πτηνών.

Τα Λατομεία Αράξου, στο πλαίσιο της ειδικής νομοθεσίας, με την οποία ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφιλιάς, ήτοι της ΚΥΑ 12365 ΦΕΚ 15 της 29-4-2009,  έχουν χαρακτηρισθεί ως «Ζώνη ΒΑ», στην οποία προσδιδόταν προσωρινός χαρακτήρας μέχρι την 1-1-2011, οπότε και όφειλε να ενταχθεί στην Α΄ Ζώνη (Ζώνη Προστασίας της Φύσης), λόγων των προστατευτέων πτηνών και φυτών τους. Όμως η λειτουργία των λατομείων συνεχίστηκε, προφανώς σε βάρος των σκοπών προστασίας της φύσης της εν λόγω ΚΥΑ, με διαδοχικές αποφάσεις παράτασης, και με αιτιολογικό την «περιβαλλοντική αποκατάσταση» του υπό λατομική εκμετάλλευση χώρου, με την τελευταία από αυτές να λήγει στο τέλος του νέου ΕΣΠΑ, ήτοι το 2020. Μια ρύθμιση, που έγινε κατά την ταραγμένη προεκλογική περίοδο του Δεκεμβρίου 2014.

Οι έρευνες της Περιφέρειας (και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προηγουμένως) για ανεύρεση νέας κατάλληλης λατομικής περιοχής στην Αχαΐα δεν απέδωσαν αποτέλεσμα, διότι, όπως έχει ανακοινωθεί, υπάρχουν μεν κατάλληλοι ασβεστολιθικοί όγκοι, δεν πληρούνται όμως οι προβλεπόμενες αποστάσεις από οικισμούς και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Οι παρατάσεις λειτουργίας των Λατομείων Αράξου είναι μια πονεμένη ιστορία, που κάποιες φορές συνοδεύτηκε και από σκηνές απείρου κάλλους, ου μην αλλά και ωμού εκβιασμού με βαριά μηχανήματα εργολάβων να κλείνουν τους δρόμους της Πάτρας.

Πρόσφατα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρότεινε στην κυβέρνηση  με το 134642/247 της 18-5-2017 έγγραφό της, που υπογράφεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλο, μια ρεαλιστική λύση του προβλήματος, λύση που η Οικολογική Δυτική Ελλάδα χρόνια τώρα υποστηρίζει.

Συγκεκριμένα προτείνεται να τροποποιηθεί η παράγραφος 4α του άρθρου 3 του Ν. 1428/1984, όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 11 του Ν. 4203/2013, και να διαμορφωθεί  ως εξής:

 

«4α. Σε νησιωτικές περιοχές, στις οποίες η στενότητα των χώρων δεν παρέχει τη δυνατότητα τήρησης της απόστασης των χιλίων (1.000) μέτρων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 2115/1993, ή σε παραμεθόριες περιοχές, στις οποίες υφίσταται επιτακτική ανάγκη εξασφάλισης αδρανών υλικών για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την εκτέλεση δημοσίων έργων, (αρχή πρότασης τροποποίησης) ή σε Περιφερειακές Ενότητες, όπου η Επιτροπή της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν.1428/84 μετά το πέρας της σχετικής προβλεπόμενης έρευνας αποφανθεί με τεκμηριωμένη έκθεσή της ότι δεν εντοπίσθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα καμία περιοχή, που να πληροί τις προυποθέσεις που ορίζει η λατομική νομοθεσία για να καθορισθεί ως λατομική περιοχή, (τέλος πρότασης τροποποίησης)  είναι δυνατός ο περιορισμός της απόστασης αυτής, από μέρος ή από το σύνολο των ορίων της λατομικής περιοχής, με τη σχετική απόφαση καθορισμού της

 

Καλούμε την Περιφέρεια να επιμείνει και να υποστηρίξει άμεσα και σθεναρά την πρότασή της, αλλά και το Υπουργείο να την συμπεριλάβει στο νέο νομοσχέδιο.

Καλούμε τους βουλευτές Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίοι έχουν γραπτώς ενημερωθεί, να υποστηρίξουν τη λύση που προτείνει η Περιφέρεια. 

Η συνέχιση της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου και μετά το 2020 θα οδηγήσει στην πλήρη κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών, μια ντροπιαστική κατάσταση, απολύτως ασύμβατη με την Α΄ Ζώνη ενός Εθνικού Πάρκου.

Η ώρα της λύσης του προβλήματος, που μάλιστα μπορεί να έλθει και πριν το 2020, είναι τώρα.

ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ – SOS

E5Η ανάρτηση και η αναγγελλόμενη κύρωση των δασικών χαρτών μεταλλάσσεται δυστυχώς σε μία διαδικασία αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών οικοσυστημάτων (δημόσιων και ιδιωτικών). Με πρόσχημα την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία είναι ασφαλώς υπαρκτά, επιχειρείται μία χωρίς προηγούμενο ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων που δεν είναι καθόλου αθώα. Όσο είναι αλήθεια ότι η παράλειψη σύνταξης των δασικών χαρτών επί δεκαετίες (όπως απαιτούσε το Σύνταγμα του 1975), έχει ως θύματα εκείνους που χωρίς να το ξέρουν επένδυσαν ελπίδες και χρήματα στη γη, που σήμερα αποκαλύπτεται ότι είναι δασική και πολλές φορές δημόσια, άλλο τόσο είναι αλήθεια ότι στην κατηγορία των θυμάτων δεν υπάγονται βεβαίως εκείνοι οι οποίοι εν γνώσει τους καταπάτησαν δημόσια γη και εκχέρσωσαν ή έκαψαν δάση και δασικές εκτάσεις (δημόσιου ή ιδιωτικού καθεστώτος) αποκομίζοντας πολλές φορές τεράστια οικονομικά οφέλη. 

Επισημαίνονται τα εξής:

• Προβλέπεται η οριζόντια, και χωρίς κανένα δασολογικό περιορισμό, είτε παραχώρηση σε ιδιώτες της κυριότητας δημοσίων δασικών οικοσυστημάτων στο 1/4 της αντικειμενικής τους αξίας είτε της χρήσης δημοσίων και ιδιωτικών δασικών οικοσυστημάτων, εκατομμυρίων στρεμμάτων παράνομα καταπατημένων και εκχερσωμένων (ακόμη και καμένων) προκειμένου να καλλιεργηθούν και για το σκοπό αυτό επιτρέπονται γεωτρήσεις, κτίσματα και άλλες εγκαταστάσεις. Ενώ χάνονται οριστικά αυτά τα οικοσυστήματα, έχουν αφεθεί ακαλλιέργητες εξαιρετικά πολυάριθμες γεωργικές εκτάσεις.

• Δεν καταγράφονται στους δασικούς χάρτες τα δασικά οικοσυστήματα που δημιουργήθηκαν μετά από το 1945 και αποψιλώθηκαν ή κάηκαν πριν από το 2007, καθώς και εκείνα που δημιουργήθηκαν μετά το 2007 (γιατί άραγε σήμερα το 2017 χρησιμοποιούνται τα αεροφωτογραφικά δεδομένα μιας δεκαετίας προγενέστερης, του 2007; !!!)

• Εξαιρούνται προκλητικά από τους δασικούς χάρτες οι περιοχές με αυθαίρετα κτίσματα («οικιστικές πυκνώσεις») με διαφαινόμενη προοπτική την τελική νομιμοποίησή της αυθαίρετης δόμησης μέσα στα δάση.

• Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θεσμοθετήθηκε διαδικασία που θέτει σε κίνδυνο αποχαρακτηρισμού τις αναδασωτέες εκτάσεις που δασώθηκαν μετά από το 1945 και πριν από το 2007.

• Εξαιρούνται από την καταγραφή στους δασικούς χάρτες τα πάρκα και τα άλση και πιθανόν αυτό αποτελεί τον προάγγελο του αποχαρακτηρισμού τους. 

• Πρόσφατα νομοθετήθηκε η άναρχη διεύρυνση των επιτρεπτών βιομηχανικών και γεωργοκτηνοτροφικών χρήσεων, μέσα στα δασικά οικοσυστήματα.

• Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θεσπίστηκε καινοφανής διαδικασία διόρθωσης των «πρόδηλων σφαλμάτων» των δασικών χαρτών και με τον τρόπο αυτό νοθεύτηκε πλήρως η διαδικασία των αντιρρήσεων και συνακόλουθα οι εγγυήσεις που παρείχε η διαδικασία αυτή.

• Η επιβολή τελών αντιρρήσεων (αξιοσημείωτα υψηλών) καθιστά απαγορευτικό σε όσους υπερασπίζονται το περιβάλλον και την δημόσια γη να προβούν σε αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.

• Μετά την κύρωση των δασικών χαρτών όσες εκτάσεις δεν αποτυπωθούν ως δασικές, αποχαρακτηρίζονται και περιέρχονται στο Υπερταμείο ή στους ιδιώτες.

Απευθύνουμε έκκληση στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στα κινήματα και σε κάθε ευαίσθητο οικολογικά πολίτη να συντονιστεί μαζί μας για την αποτροπή των παραπάνω καταστροφικών ρυθμίσεων που διασπούν την ενότητα των δασικών οικοσυστημάτων, διαταράσσουν την φυσική ισορροπία και την λειτουργικότητά τους, επιπροσθέτως δε, οδηγούν και στη λεηλασία δημόσιας περιουσίας.

Πρωτοβουλία «ΔΑΣ.ΟΙΚΟΣ. – SOS»  (e-mail επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Υπογραφές

ΠΑΝΔΟΙΚΟ – Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

ΡΟΗ - Πολίτες υπέρ των ρεμάτων

ΔΡΟ - Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας

Δημητρίου  Γιώργος

Ζήκας Περικλής

Ιατρίδου Μαριλένα

Καλλιαμπέτσος  Γιώργος

Καμπούρη Γιούλη

Κούτση Δήμητρα

Κωνσταντινίδου Ροδούλα

Ξενικός Αντώνης

Τριανταφυλλόπουλος Θεόδωρος

Χαραλαμπάκης Γιάννης

Χόρτη Καίτη

Μαρκεζίνη  Όλγα

Σχίζας  Γιάννης

Μαρίτα  Κουρούπη

 

Οι υπογραφές συνεχίζονται

Created @ www.westweb.gr