en

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

oikipa8 - 12 Φεβρουαρίου 2017

Οι δράσεις της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων μετατίθενται μία εβδομάδα αργότερα, από αυτήν που είχε ανακοινωθεί στην «Εν Αιθρία» του Ιανουαρίου.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου), η Οικολογική Κίνηση Πάτρας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιήσει δυο θεματικές περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους υγροτόπους, που είναι από τα πιο ευάλωτα οικοσυστήματα.

 

 • 1η Δράση: Ενημέρωση-Περιβαλλοντική Εκδήλωση

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στον χώρο εκδηλώσεων της ΟΙΚΙΠΑ (Σαχτούρη 64) θα πραγματοποιηθεί περιβαλλοντική ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο “ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΟΤΥΧΙΟΥ-ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ”. Θα προλογίσει ο Διονύσης Μαμάσης, Περιβαλλοντολόγος M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και μέλος της ΟΙΚΙΠΑ, ενώ βασικός ομιλητής θα είναι η κα. Γεωργία Καραμπέρου, Συντονίστρια-Δασολόγος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Θα παρουσιαστεί η ορνιθοπανίδα των υγροτόπων του Εθνικού Πάρκου, και θα αναδειχθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως ή λαθροθηρία.

 

 • 2η Δράση: Οικοτουριστική επίσκεψη στους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς

 

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου οργανώνει πρωινή οικοτουριστική εξόρμηση στην προστατευόμενη περιοχή. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εξόρμησης θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα υπάρχει πούλμαν για τους συμμετέχοντες που θα αναχωρήσει στις 9:00 το πρωί της Κυριακής από το parking Γ. Καλεντζιώτη στη Πάτρα (πλησίον Φάρου). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο της ΟΙΚΙΠΑ, 2610321010 (Δευτέρα-Παρασκευή 7-9 μμ.)

Καλή και οικολογική χρονιά! ΜΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

E1Το κλείσιμο αυτής της χρονιάς μάς βρίσκει μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας, απαισιοδοξίας και αρνητικών εξελίξεων τόσο στα περιβαλλοντικά θέματα όσο και στις κοινωνικο-οικονομικές παραμέτρους.

 

Από τη μια η διεθνής κατάσταση με τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα (για τα οποία δεν είναι άμοιρος ευθυνών, βεβαίως, ο δυτικός κόσμος), η οικονομική κρίση να υποβαθμίζει ολοένα και περισσότερους πολίτες στον κόσμο και βεβαίως τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα να απαιτούν πιο δραστικές και γρήγορες παρεμβάσεις.

Στη χώρα μας, από την άλλη, το περιβάλλον συνεχίζει να νοσεί ως αποτέλεσμα πλημμελούς αντιμετώπισης των παρανομιών και ατυχούς κεντρικού σχεδιασμού, όπως, για παράδειγμα, η εμμονή στην εξάρτηση της χώρας από τις συμβατικές πηγές ενέργειας. Για να μην αναφερθούμε και στην οικονομική κρίση, που διογκώνει τα προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, με κομβικό στοιχείο τη μεγάλη ανεργία στη νέα γενιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ψυχολογία και το μέλλον τους…

 

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα καλούμαστε ως πολίτες να αντιδράσουμε.

- Να απεγκλωβιστούμε από κατευθυνόμενες λογικές, που προσπαθούν να αλλοτριώσουν τη σκέψη και να ελέγξουν τη συμπεριφορά μας.

- Να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο μέσα από ατομικές και συλλογικές δράσεις, στην κατεύθυνση προάσπισης των δικαιωμάτων και της ποιότητας της ζωής μας, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ

ΠΟΛΙΤ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2017

E2Χρόνο με το χρόνο, η δυνατότητα για προβλέψεις μειώνεται συνεχώς. Οι προφήτες, οι δημοσιογράφοι, οι συντάκτες καζαμιών και οι πάσης φύσεως μάγοι ανήκουν πλέον στα επικίνδυνα επαγγέλματα, καθότι τους κυνηγούν τζιχαντιστές, πολιτικοί, Φανερές και Μυστικές Υπηρεσίες, πράκτορες ξένων δυνάμεων… Ο δικός μας προφήτης παραλίγο να βρεθεί στην πορεία τρελού φορτηγού σε κεντρικό δρόμο της Πάτρας, που έπεσε πάνω στο πλήθος έχοντας χαλασμένα τα φρένα του και ταυτόχρονα και τας φρένας του. Ευτυχώς σώθηκε χάρη στα τριπλοπαρκαρισμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα τραπεζάκια των καφετεριών, που έφραζαν σχεδόν ολόκληρο το πλάτος του δρόμου. Το φορτηγό έτρεχε, γιατί ο οδηγός του προσπαθούσε να προλάβει διακανονισμό δανείου, δόσεων εφορίας, ΔΕΗ, τελών κυκλοφορίας. Παρ’ ολ’ αυτά, ο SODRANOEL SOLFARAK, ο μάγος-προφήτης της ΟΙΚΙΠΑ, ήταν και πάλι συνεπής στο πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας για φέτος, αν και, για να καλύψει τα έξοδά του, κατέφυγε σε χορηγούς, η διαφήμιση των οποίων ενσωματώθηκε στο ένθετο του ΚΑΖΑΜΙΑ. Διαβάστε τες, και αχρείαστες να είναι!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατίθεται στην Ελληνική (;;;) Βουλή σχέδιο (παρα)Νόμου, που αφορά στην αντικατάσταση των βουλευτών με τηλεχειριζόμενα ανθρωποειδή ρομπότ, το λογισμικό των οποίων έχει διαμορφωθεί (και ψηφιστεί) στις Βρυξέλλες. Η αντικατάσταση θα γίνει σε τρία στάδια, αρχικά για το 50% των βουλευτών και στη συνέχεια, εντός του έτους, για το 25 + 25%. Η ψηφοφορία θα γίνεται, όταν ενεργοποιείται το λογισμικό, μέσω e-mail με κατάλληλες εντολές, σε χρόνο dt. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την εξοικονόμηση εκατομμυρίων ΕΥΡΩ από το κόστος της απαρχαιωμένης πλέον, παραδοσιακής βουλής, ώστε να εξοφλούνται έγκαιρα και χωρίς αντιρρήσεις οι τόκοι των αυτοαναπαραγομένων Δανείων και να ξεκινήσει, επιτέλους, η Ανάπτυξη, περί το 2199, οπότε και το σύνολο των Ελλήνων θα έχει διαγραφεί…

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ελεγχόμενη πυρηνική έκρηξη προβλέπει ριζοσπαστική πρόταση για την καύση των απορριμμάτων! Στην φωτογραφία μας (εικ.1) διακρίνεται το πυρηνικό μανιτάρι από πειραματική δοκιμή σε ΧΥΤΑ αφρικανικής χώρας, όπου και εκεί είχαμε στείλει φορτία απορριμμάτων από την Πάτρα, τον Πύργο και την Τρίπολη. Η μέθοδος αυτή προκρίθηκε από τους ειδικούς ως η πλέον οικονομική σε σχέση με την αποστολή των σκουπιδιών με ειδικό πύραυλο στον Ήλιο. Το τελευταίο ήταν σχέδιο Ελλήνων ειδικών πυρηνικών φυσικών, που έμεινε στη μέση λόγω μετανάστευσής τους στις ΗΠΑ, αλλά και εξ αιτίας του υποχρεωτικού ΦΠΑ 30% και του φόρου πολυτελείας στα διαστημικά ταξίδια 20%!

ΜΑΡΤΙΟΣ

Άλλους 256 μετανάστες διέσωσε το λιμενικό στη Χίο, όταν το σαπιοκάραβο του δουλέμπορα προσάραξε στην ακτή. Η έκπληξη ήταν μεγάλη, όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν όλοι Έλληνες! Οι συμπατριώτες μας είχαν πάει ως τουρίστες στην Τουρκία, και αφού έσκισαν όλα τα χαρτιά τους (διαβατήρια κλπ.), ναύλωσαν το καΐκι και ήλθαν ως λαθρομετανάστες, προκειμένου να γλυτώσουν από ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, φόρο ανύπαρκτου εισοδήματος και να εξασφαλίσουν διαμονή σε προσφυγικό κατάλυμα με παροχές και φαγητό. Προς τιμήν τους, και επειδή αρκετοί ήταν μέλη της ΟΙΚΙΠΑ, δεν άφησαν ούτε ίχνος σκουπιδιών στην ακτή, και ζήτησαν να μάθουν πού βρίσκεται ο πλησιέστερος κάδος ανακύκλωσης!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Μετά τα αεροδρόμια, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ κλπ., ξαναήλθαν οι ιδιωτικοποιήσεις στην επικαιρότητα, στον τομέα της οικονομίας με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, που είναι η διαχείριση των Νεκροταφείων. Ο διεθνής διαγωνισμός κατοχύρωσε την αποκλειστική εκμετάλλευση στον γνωστό μεγαλοεπενδυτή GEORGE SOROS, δικαιωματικά, αφού είναι συνονόματος με τις απανταχού εν δυνάμει σορούς όλων ημών, μέσω της γνωστής εξειδικευμένης εταιρίας THAPSTON DEEPER & DEEPER. Ο επενδυτής θα προσλάβει συνολικά 2500 Έλληνες ανέργους σχετικούς με το αντικείμενο (γεωλόγους, βιολόγους, ιατροδικαστές, εδαφολόγους, γεωπόνους, δασολόγους – όλους άνεργους κατόχους διδακτορικών), που θα κάνουν και πλήρη αποκατάσταση τοπίου στο χώρο της κάθε ταφής.

ΜΑΪΟΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων προς κατάψυξη έχει δείξει το κοινό για την προτεινόμενη επένδυση Αμερικάνων και Γερμανών κεφαλαιούχων, που θα γίνει στην ορεινή Αχαΐα. Η ιδέα είναι απλή: όσοι δεν τα βγάζουν πέρα με την οικονομική κρίση, θα καταψύχονται με ειδική πατενταρισμένη βιοϊατρική τεχνολογία στους -80οC και θα αποψυχθούν μόλις βελτιωθεί η κατάσταση και βγει η χώρα από τα μνημόνια, με ορίζοντα 99 ετών. Ταυτόχρονα θα παγώνουν και τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους ως προς τις απαιτήσεις της ΔΟΥ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΔΕΥΑΠ, της ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ, της Μιχαλούς κλπ. Η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια των ψυκτικών εγκαταστάσεων θα εξασφαλίζεται αποκλειστικά από μονάδες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, μικρά υδροηλεκτρικά), ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον. Η επένδυση θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε τουλάχιστον 100 άτομα. Οι μόνες αντιρρήσεις προέρχονται από οικολογούντες – αντίθετους με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών!

ΙΟΥΝΙΟΣ

Ως ένας σημαντικός παράγων ενίσχυσης της εθνικής μας οικονομίας θεωρούνται οι κουκουλοφόροι μπαχαλάκηδες, σύμφωνα με ερευνητική εργασία μεταπτυχιακού φοιτητή του Α.Κ.ΠΑ. (Ανελεύθερο Κλειστό Πανεπιστήμιο με έδρα τις Σεϋχέλλες). Χάρη στη δράση τους, έχουν αυξήσει τον τζίρο τους οι βιομηχανίες – βιοτεχνίες τζαμαριών, συστημάτων ασφαλείας, οι εταιρίες SECURITY, οι κατασκευαστές κάδων απορριμμάτων, τα συνεργεία αλλαγής φωτεινών σηματοδοτών, οι εισαγωγείς τρόλλευ… Επιπλέον μειώθηκε κατά πολύ η κίνηση στους δρόμους, αφού οι πολίτες μένουν στα σπίτια τους βλέποντας στην τηλεόραση τα καθημερινά επεισόδια του διαχρονικώς επιτυχημένου σήριαλ ειδήσεων, ενώ δεν συμμετέχουν οι ίδιοι σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις (βλ. Δόγμα του Σοκ).

ΙΟΥΛΙΟΣ

 • Ανησυχία στους κατοίκους και στους ξενοδόχους της Σαντορίνης από τις φήμες για επικείμενη έκρηξη του Ηφαιστείου. Τελικά το πρόβλημα προκάλεσαν κάποιοι περίεργοι εκπρόσωποι Ελλήνων κτηματομεσιτών, που διενεργούσαν για λογαριασμό Τούρκων επενδυτών, ώστε να πέσουν οι τιμές και να αγοράσουν κοψοχρονιά τις ξενοδοχειακές υποδομές του νησιού!
 • Μετά το επίδομα αδείας, καταργείται και η άδεια για Δημοσίους και Ιδιωτικούς υπαλλήλους, ενώ παράλληλα αυξάνεται το ωράριο εργασίας στο 12ωρο. Στόχος η αύξηση της παραγωγικότητας και η πλήρης διάλυση της ελληνικής οικογένειας, αφού και αυτή αντικαθίσταται σταδιακά από φθηνότερες και πλέον πολυάνθρωπες εισαγόμενες οικογένειες, με υψηλότερο καταναλωτικό δυναμικό, άρα και περισσότερους φορολογούμενους πολίτες Β’ και Γ’ κατηγορίας.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ως προορισμός ιδανικός για EXTREME τουρισμό προτείνεται η Ελλάδα για όσους διψούν για περιπέτεια και δυνατές συγκινήσεις. Το πακέτο, που κοστίζει 18000 ευρώ, περιλαμβάνει εκδρομή σε φλεγόμενο πευκοδάσος, συμμετοχή στην πυρόσβεση με ελαιόλαδο, κατασκήνωση δίπλα σε ανεξέλεγκτη χωματερή, συμμετοχή σε νυχτερινή διαδήλωση – χάπενινγκ στα Εξάχρεια (πρώην Εξάρχεια), αντιπαράθεση με τα ΜΑΤ έξω από το μέγαρο Μαξίμου μαζί με συνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ (Επονείδιστη Κρατική Αναλγησία προς Συνταξιούχους), τελετουργικό κάψιμο τρόλεϊ και διαμονή 5 ημερών σε ελληνική φυλακή μαζί με παραδοσιακούς εκπροσώπους του υποκόσμου (λαθρεμπόρους ναρκωτικών, πρεζόνια, τελώνια, πολιτικούς, δολοφόνους κλπ.) 

(εικόνα 2: εκδρομή σε αστικό τοπίο φλεγόμενο από διαδήλωση)

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 • Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός και στη χώρα μας. Αλλεπάλληλοι ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις ακτές της Δυτ. Ελλάδας, με μια αναπάντεχη θετική παρενέργεια: Στην Ηλεία, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία «πήραν και σήκωσαν» τα περισσότερα αυθαίρετα στις αμμοθίνες και στις ακτές, πράγμα που διευκόλυνε τα μάλα το έργο των συνεργείων κατεδάφισης, για τα οποία ουδέποτε υπήρξαν χρήματα και πολιτική βούληση!
 • Εξαιρετική απόδοση είχε η πειραματική καλλιέργεια ενός νέου «γενετικώς τροποποιημένου κουτόχορτου», βασιζόμενου σε μια ποικιλία σταριού, όπου ενσωματώθηκαν γονίδια βοδιού, μπούφου και χάνου. Η επιστημονική ονομασία του νέου φυτού είναι Triticum Xekoutianim και θα χορηγείται αρχικώς δωρεάν σε μαθητές του δημοτικού, ώστε να προληφθεί τυχόν ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της ευφυΐας τους και να δημιουργηθεί η στρατιά των άβουλων πολιτών-ψηφοφόρων για την εκπλήρωση των μνημονιακών μας υποχρεώσεων. Αντιρρήσεις έφεραν, όπως συνήθως, τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ και άλλων οικολογικών οργανώσεων…

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Αισθητή είναι πλέον η αναθέρμανση της Ελληνικής Οικονομίας, από την ημέρα που άρχισε η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα (15 Οκτωβρίου). Σε πρώτη φάση οι «γνωστοί άγνωστοι» έκαψαν 6 τρόλεϊ μπροστά από το Πολυτεχνείο, ενώ στους πέριξ δρόμους το πρόβλημα της κεντρικής θέρμανσης λύθηκε για μερικές ώρες κάθε μέρα χάρη στα κοκτέιλ Μολότωφ, που αντάλλαξαν μεταξύ τους ομάδες αντιεξουσιαστών με τους εξουσιαστές. Οι τελευταίοι είναι ομάδες εναλλακτικού τουρισμού, που χρηματοδοτούνται από καινοτόμες δράσεις (ΣΔΙΤ – Συμπαιγνία Δημόσιας και Ιδιωτικής Τρομοκρατίας), με εισαγόμενους τουρίστες – μπαχαλάκηδες, ώστε να απαξιωθούν εντελώς τα κέντρα των ελληνικών πόλεων και να διατεθούν «κατά το καραδοκούν» σε επενδυτές.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Αρχίζουν από τις 10 Νοεμβρίου οι πυρετώδεις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα στις μεγάλες πόλεις, με το σχετικό διάκοσμο βάσει καινοτόμων προτάσεων. Στην κεντρική πλατεία Καταργηθέντος Συντάγματος της Αθήνας, ο μεγάλος τροχός στήθηκε αυτήν τη φορά έγκαιρα και με εξασφαλισμένη άδεια λειτουργίας, και είναι εμπνευσμένος από τον παραδοσιακό τροχό βασανιστηρίων του Μεσαίωνα. Είναι χορηγία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, και μπορούν να τον δοκιμάσουν δωρεάν μαζοχιστές ψηφοφόροι – φορολογούμενοι. Η φάτνη με αναπαράσταση της Γέννησης του Θείου Βρέφους έχει τη μορφή γιάφκας, με πυρομαχικά, πολυβόλα και χειροβομβίδες, και θερμαίνεται με ελεγχόμενη καύση αρίστης ποιότητας κοκτέιλ Μολότωφ, όπου το καύσιμο είναι ευγενική χορηγία Αλβανού λαθρεμπόρου Τσίπουρου και Αφγανού επίσημου εισαγωγέα – λαθρεμπόρου χασίς. Το όλο σκηνικό συνοδεύεται από τα κλασικά βόδια της φάτνης, που είναι Έλληνες ψηφοφόροι και συνταξιούχοι σε βάρδιες όλο το 24ωρο…

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 • Πετούν από τη χαρά τους (βλ. εικ. 3) οι μισθωτοί, που τους ανακοινώθηκε ότι θα πάρουν φέτος 13ο μισθό και δώρο Χριστουγέννων, χάρη στην υπεραπόδοση της άγριας φορολογίας των τελευταίων 7 ετών. Η ανώμαλη προσγείωση θα γίνει τον επόμενο μήνα, όπου θα κληθούν να επιστρέψουν 2000 ΕΥΡΩ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, και μάλιστα με πρόστιμο!
 • Νέα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια επιβάλλει από φέτος η Νέα Τάξη Πραγμάτων, στα πλαίσια του διεθνούς κλίματος ανασφάλειας και πολυπολιτισμικότητας, πάντοτε όμως με βάση τις γνωστές παραδοσιακές μελωδίες. Στο CD, που κυκλοφόρησε δωρεάν μέσω της εφημερίδας «KONTRA FILETO», περιλαμβάνεται η «Άγρια Νύχτα, «Ο Μικρός Τζιχαντιστής», «Πτώμα στο Καμαναριό», «Κακήν Εσπέραν Άστεγοι», «ΩΧ, ΕΛΑΤΤΟΝ!», «Αρχιμηνιά, Κοψοχρονιά» και άλλα πολλά.
 • Το κλίμα στις αγορές είναι παράξενο, ο κόσμος τρέχει την τελευταία στιγμή να προμηθευτεί τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από τα απομεινάρια των λαϊκών αγορών και των κάδων στο Κολωνάκι και στα Βόρεια Προάστια, ενώ το εορταστικό κλίμα συμπληρώνει φέτος το κόκκινο χιόνι που έστρωσε για τα καλά, χάρη στο συνδυασμό σκόνης από τη Σαχάρα και πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τη Σιβηρία (για να ταιριάξει με τους παγωμένους μισθούς). Παρ’ όλα αυτά, ανώδυνες και καλές γιορτές, και Αισιοδοξία: θα μπορούσαν όλα να είναι πολύ χειρότερα!

SODRANOEL SOLFARAK

(και για την αντιγραφή: Λεονάρδος Τηνιακός)

Τη συνδρομή των ενεργών πολιτών ζητά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΘΙΝΕΣ

 

E3Τη συνδρομή των ενεργών και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών ζητά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ), προκειμένου να διαφυλαχτεί η βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου. Με ανακοίνωση, που εξέδωσε το Δ.Σ του φορέα, ζητά από τους πολίτες που επισκέπτονται την περιοχή και εντοπίζουν κάποια παράνομη δραστηριότητα, όπως το κυνήγι και η κίνηση των τροχοφόρων στους αμμόλοφους, να επικοινωνούν με τα γραφεία του Φορέα ή να το καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, που είναι το Δασαρχείο, η Θηροφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία.

ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΥΝΗΓΙ

Η συστηματική φύλαξη, με την καθημερινή παρουσία των οχημάτων και του προσωπικού στο πεδίο έχει συμβάλει αρκετά στην αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων στην περιοχή. Ωστόσο, παρά την καλή συνεργασία που έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια με τους εμπλεκόμενους φορείς (Δασαρχεία, Θηροφυλακή, Αστυνομία) για την προστασία του Εθνικού Πάρκου, δεν μπορούν να αποφευχθούν εξ ολοκλήρου παράνομες δραστηριότητες, όπως το κυνήγι στους Υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου.

Ιδιαίτερα μέσα στο Νοέμβρη, σε δυο (2) περιστατικά λαθροθηρίας, τα οποία εντοπίστηκαν από τους επόπτες του ΦΔ, οι δασικές υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν άμεσα. Ολιγάριθμες οργανωμένες ομάδες κυνηγών με τη χρήση μικρών πλωτών μέσων (γαΐτες) και τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες, προέβησαν σε κυνήγι πάπιας στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπος. Στη μια περίπτωση, η περίπολος του Δασαρχείου σε συνεργασία με τους επόπτες του Φορέα και τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. κινούμενοι περιμετρικά της λιμνοθάλασσας κατάφεραν να εντοπίσουν ένα αγροτικό όχημα με δυο  άτομα, τα οποία συνελήφθησαν. Οι επόπτες του Φορέα, μαζί με δασικούς υπαλλήλους σε κοινή περίπολο, πραγματοποιούν συχνά εποπτεία στις λιμνοθάλασσες Πρόκοπος και Κοτύχι, στο έλος της Λάμιας και στο δάσος της Στροφυλιάς, όπου απαγορεύεται το κυνήγι.

Τα υγροτοπικά οικοσυστήματα, ως χώροι υψηλής βιοποικιλότητας, αποτελούν σημαντικούς τόπους για τη διαχείμαση, αναπαραγωγή και μετανάστευση υδρόβιων ειδών πτηνών, καθώς και μόνιμο βιότοπο ειδών χλωρίδας και πανίδας. Για τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων, για δυο (2) χρόνια, σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση 143542/2086/2106 του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΜΜΟΛΟΦΟΥΣ

Ο Φορέας κάνει επίσης γνωστό στο ευρύ κοινό ότι, λόγω της σπανιότητας και της μεγάλης αξίας των αμμολόφων για το σχηματισμό αλλά και την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων της περιοχής, η κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στους αμμόλοφους απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία (Νόμος 3937/2011). 

Οι αμμόλοφοι ή θίνες αποτελούν ένα σπάνιο και απειλούμενο τύπο παράκτιου οικοσυστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το Δάσος και τους Υγροτόπους. Η μεγάλη ετερογένεια υγροτοπικών (λιμνοθάλασσες, έλος, εποχιακά πλημμυρισμένες εκτάσεις, αλυκές, κ.α.) και χερσαίων οικοσυστημάτων (δάσος, ασβεστολιθικοί λόφοι, αμμόλοφοι, κ.α.), που παρουσιάζονται στο Εθνικό Πάρκο, δημιουργεί ένα μοναδικό συνδυασμό στην Ελλάδα, ικανό να φιλοξενήσει μεγάλη ποικιλία ειδών πουλιών με διαφορετικές απαιτήσεις (υδρόβια, δασόβια, μεταναστευτικά). 

Η ποικιλία των διαφορετικών ειδών πουλιών, που παρατηρούνται στην περιοχή, καθώς και το πλήθος αυτών, είναι που καθιστά την περιοχή τόσο σημαντική για την προστασία της με ένα εύρος νομοθετημάτων, σε Εθνικό (Εθνικό Πάρκο, Καταφύγιο Άγριας Ζωής), Ευρωπαϊκό (Οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ, Natura 2000) και Διεθνές επίπεδο (Σύμβαση Ramsar).

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Για την προστασία και διατήρηση των βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων του Εθνικού Πάρκου, παρακαλούνται οι πολίτες να συνδράμουν και αυτοί ενεργά. Όταν εντοπίζουν κάποια παράνομη δραστηριότητα, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, να επικοινωνούν με μια από τις παρακάτω υπηρεσίες:

Φορέας Διαχείρισης (26930 31939, 26930 31651)

Δασονομείο Κάτω Αχαΐας (26930 22708)

Δασαρχείο Αμαλιάδας (2622026231)

Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (2610 361671-2) 

Αστυνομικά Τμήματα Βάρδας (26230 71111) και Κάτω Αχαΐας (26930 23333)

Όλοι αυτοί οι φορείς είναι άριστα ενημερωμένοι σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή και, επιπλέον, έχουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν σε περίπτωση παρανομίας, προβαίνοντας σε συλλήψεις, κατασχέσεις κ.λπ., κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι φύλακες-επόπτες του φορέα.

 

Τα «ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ» της ανακύκλωσης και της αλληλεγγύης!

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ

 

E4Μεγάλη επιτυχία είχε και φέτος η εκστρατεία συλλογής πλαστικών πωμάτων από τα σχολεία του νομού μας, προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς. Η μαθητική δράση, που είχε και περιβαλλοντικό περιεχόμενο, αφού ανακυκλώθηκαν δεκάδες τόνοι πλαστικού, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και είχε την ενεργή συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και των γονέων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση βράβευσης, η οποία έγινε την 1η Δεκεμβρίου, συγκεντρώθηκαν, στη διάρκεια 7 μηνών, 12 τόνοι πλαστικά καπάκια με οργανωμένη στόχευση και μαζική προσπάθεια 17.081 μαθητών/τριων,  από 171 σχολεία της Αχαΐας (54 Νηπιαγωγεία, 69 Δημοτικά, 26 Γυμνάσια, 14 Γενικά Λύκεια, 6 ΕΠΑΛ , το ΕΕΕΕΚ Αχαΐας και το ΣΔΕ Αχαΐας).

 

Πιο αναλυτικά: 

 

Από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση βραβεύτηκαν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία:

Δ.  Σχ.  Σκιαδά, 55ο Δ. Σχ. Πάτρας, 41ο Δ. Σχ. Πάτρας, Δ. Σχ. Βραχνείκων (202κ), 34ο Δ. Σχ. Πάτρας,  Νηπιαγωγείο Λουσικών, 3ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πάτρας, 15ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, Νηπιαγωγείο Κουλούρας Αιγίου, Ιδ. Νηπιαγωγείο «Χριστοπούλου Ελένη-Ειρήνη», 70ο Νηπιαγωγείο Πάτρας 

 

Ειδικά Βραβεία:

Δ. Σ. Ζήριας, Δ. Σ. Σανταμερίου, Δ. Σ. Μετοχίου, Δ. Σ. Άρλας, Νηπιαγωγείο Καμινίων, Νηπιαγωγείο Ροδοδάφνης, Νηπιαγωγείο Νιφορεΐκων, 36ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, Νηπιαγωγείο Νικολεΐκων, 2ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς 

 

Από  τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση βραβεύτηκαν τα σχολεία

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αχαΐας, ΓΕΛ Δεμενίκων, 18ο Γυμνάσιο Πάτρας, 4ο ΕΠΑΛ Πάτρας, Πειραματικό Λύκειο Πάτρας, 11ο Γενικό Λύκειο Πάτρας

 

Ειδικά Βραβεία:

Γυμνάσιο Κλειτορίας,  Γυμνάσιο Ακράτας, ΣΔΕ/Τμήμα Αγ. Στεφάνου, Γυμνάσιο Λάππα.

 

Η Ειδική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε για να συντονίσει τη δράση, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των σχολείων διέθεσε το  χρηματικό ποσό, που συγκεντρώθηκε, στα παρακάτω σχολεία:

 • Ειδικό Δημοτικό Σχολείο/Φάσμα Αυτισμού (αναπηρικό αμαξίδιο, κρεβάτι φυσιοθεραπείας, στρώματα μασάζ, αποσπώμενοι δίσκοι φαγητού), 
 • Ε.Ε.Ε.Ε.Κ  Πάτρας  (Αναπηρικό αμαξίδιο) 
 • Ε.Ε.Ε.Ε.Κ  Αιγίου (Αναπηρικό αμαξίδιο)
 • Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Πάτρας (Κρεβάτι φυσιοθεραπείας)
 • 18ο Γυμνάσιο Πάτρας (Επισκευή ακουστικών βαρηκοΐας) και στην
 • Π.ΟΜ.    Α.ΜΕ.Α Δυτ. Ελλάδας & Ιονίων Νήσων (Αναπηρικό αμαξίδιο) 

 

Την εκδήλωση συντόνισαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας/Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε άμεση συνεργασία με τους «Gefyristas», (ομάδα εθελοντισμού ενεργών πολιτών) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία (Π.ΟΜ. ΑΜΕΑ) Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης την υποστήριξη της «ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΕ» στη δράση αυτή.

 

Από τη μεριά μας πρέπει να συγχαρούμε μαθητές και εκπαιδευτικούς και βεβαίως τις υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Πένυ Σακοβέλη και Ιωάννα Παπαϊωάνου για αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία με τις πολλαπλές στοχεύσεις και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Γ. Β.

 

Created @ www.westweb.gr