en

Γεμάτη κινδύνους η πρόσδεση στο πετρέλαιο!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

E3Η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, οι βαριές της συνέπειες στην οικονομία, την ποιότητα ζωής, το οικοσύστημα, αλλά και οι σκοτεινές πλευρές της υπόθεσης (λαθρεμπορία, παραλείψεις υπηρεσιών, καθυστερήσεις για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων) συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα.

Ευαίσθητες και κλειστές θάλασσες, όπως ο Κορινθιακός, υφίστανται συνεχή κυκλοφορία πλοίων, που μεταφέρουν πετρελαιοειδή. Παράλληλα οι παραχωρήσεις θαλασσίων «οικοπέδων» για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, αν οδηγήσουν σε αποτελέσματα, θα πολλαπλασιάσουν τους κινδύνους πετρελαιοκηλίδων, όσες διαβεβαιώσεις για αυστηρά μέτρα κι αν δοθούν. 

Είναι ανάγκη όχι μόνο να παύσουν τα «στραβά μάτια» σε ακατάλληλα πλοία, όπως αυτό που ναυάγησε στον Σαρωνικό, αλλά και να τολμήσουμε μια αποφασιστική στροφή της οικονομίας μας στην καθαρή ενέργεια, απορρίπτοντας τους επικίνδυνους, όπως αποδεικνύεται, πειρασμούς των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

 Παραθέτουμε τοποθετήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αχαΐας για το θέμα, γιατί αποτελεί καμπανάκι και για μας.

 

Αντιμετωπίζουμε την οικολογική καταστροφή, στρεφόμαστε προς την ενεργειακή αειφορία!

Η περιβαλλοντική καταστροφή, που εξελίσσεται στον Σαρωνικό Κόλπο και τις ακτές της Αττικής μετά τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στις 10 Σεπτεμβρίου, δεν αφορά  μόνο την πληττόμενη περιοχή.  Είναι σήμα κινδύνου για κάθε περιοχή της χώρας μας, και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, που βρέχεται από τον Πατραϊκό και τον ιδιαίτερα ευαίσθητο Κορινθιακό.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, θεωρούμε αναγκαίο να ενώσουμε τη φωνή μας με περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες της Αττικής και να απαιτήσουμε όχι μόνο να ενταθούν οι εργασίες για την ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση του υπάρχοντος προβλήματος, όσο και να διερευνηθούν τα αίτια είτε αυτά αφορούν κυκλώματα λαθρεμπορίας πετρελαίου είτε αφορούν παθογένειες του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ειδικότερα απευθυνόμαστε στον αρμόδιο υπουργό κ. Κουρουμπλή και τον καλούμε:

Να κινηθεί ταχύτατα και με διαφάνεια, δίνοντας στη δημοσιότητα πληροφορίες για το μέγεθος της διαρροής και τα αίτια του ατυχήματος και να διασφαλίσει ότι: 

- θα ενταθούν οι εργασίες απορρύπανσης από το πετρέλαιο σε ολόκληρη την περιοχή του Σαρωνικού (τμήματα της πετρελαιοκηλίδας έφτασαν στην Πειραϊκή) 

- οι υπαίτιοι της καταστροφής θα αναλάβουν πλήρως το κόστος ζημίας, αποκατάστασης και αποζημιώσεων, όπως προβλέπει ο νόμος

- θα ολοκληρωθεί τάχιστα η απάντληση όλου του πετρελαίου που απομένει στο βυθισμένο πλοίο και θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ανέλκυσή του.

Μία τόσο μικρή πετρελαιοκηλίδα, σε συνθήκες νηνεμίας, παρέμεινε για ημέρες εκτός ελέγχου. Φανταστείτε ένα μεγάλο ατύχημα μεσοπέλαγα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, στις Κυκλάδες ή αλλού!

Ζητούμε λοιπόν από την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδιά της για εξόρυξη υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, να τηρήσει τις δεσμεύσεις από τη Συμφωνία του Παρισιού για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, να σχεδιάσει ενεργειακή στρατηγική για 100% ΑΠΕ. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός ατυχήματος σε εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, όπως σχεδιάζεται, θα ήταν ανυπολόγιστες. Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για μία χώρα, που στηρίζεται στον τουρισμό, καταστροφικές!

Η στροφή προς την βιώσιμη ενεργειακή πολιτική δεν συμφέρει μόνο οικολογικά,  συμβαδίζει και με την κυκλική οικονομία του μέλλοντος.

Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου, 

Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, 

Οικολογική Κίνηση Πάτρας, 

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας

 

Η Κοινο_Τοπία ζητά-απαιτεί αποτελεσματική αντιμετώπιση και κυρίως πρόληψη ατυχημάτων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος

H προστασία της θάλασσας, του ζωτικού χώρου που καταλαμβάνει τα 3/4 του πλανήτη και προσφέρει ζωή, ψυχαγωγία και βιώματα στους ανθρώπους, δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα σημαντικό αντικείμενο δράσης για τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες. 

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr ενώνει τη φωνή της με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά την οικολογική καταστροφή που υπέστησαν οι ακτές και ο βυθός του Σαρωνικού.

Αν στα εύκολα φανήκαμε τόσο απροετοίμαστοι, τι θα γίνει στα πιο δύσκολα; Με καλές καιρικές συνθήκες, χωρίς την εμπλοκή άλλου πλοίου, δίπλα από όλες σχεδόν τις υποδομές, που διαθέτουμε ως χώρα, σε ένα περιστατικό ρύπανσης σχετικά περιορισμένης έκτασης, δε μπορέσαμε να αποτρέψουμε μια μεγάλη ζημιά για το περιβάλλον και, το ακόμα χειρότερο, δεν αναγνωρίζουμε τα ελλείμματα που έχουμε στην πρόληψη και στη διαχείριση του προβλήματος, όταν αυτό συμβεί, και δεν αποδεχόμαστε τις ευθύνες, που απορρέουν εξ αυτών.

Η Κοινο_Τοπία ζητά-απαιτεί από την πολιτεία και τους θεσμούς της:

1)     τη διερεύνηση εντός σύντομου χρονικού διαστήματος των αιτιών του ατυχήματος και τη δημοσιοποίησή τους

2)     την ταχύτατη ολοκλήρωση των εργασιών απορρύπανσης από το πετρέλαιο των ακτών και του βυθού, καθώς και την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου, αφού αφαιρεθεί με ασφάλεια το εναπομείναν πετρέλαιο

3)     την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους και τη χρέωσή τους με το κόστος των οικολογικών και οικονομικών ζημιών σε εφαρμογή της αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘‘ο ρυπαίνων πληρώνει’’.

4)       την απόδοση ευθυνών σε ανεπαρκείς δημόσιους λειτουργούς, που έχουν την εποπτεία πρόληψης και αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών, και ανάληψη της ευθύνης από την πολιτική ηγεσία

5)     τους αυστηρούς ελέγχους των πλοίων που προσεγγίζουν Ελληνικά λιμάνια και όσων κινούνται στις Ελληνικές θάλασσες

6)     την επικαιροποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών από ατυχήματα, την ανανέωση του εξοπλισμού αντιμετώπισης ατυχημάτων, τη διαρκή εκπαίδευση-άσκηση του ανθρώπινου δυναμικού και την εγρήγορση των υπηρεσιών και διοικητικών δομών, που έχουν επιφορτιστεί τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών

7)     την παρακολούθηση και καταγραφή των επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του ατυχήματος και την άμεση δημοσιοποίησή τους

Η Κοινο_Τοπία, με αφορμή το ατυχές αυτό γεγονός, αξιώνει από την πολιτική ηγεσία να προτάξει τα περιβαλλοντικά θέματα – στην ατζέντα άσκησης πολιτικής – ως υψηλής προτεραιότητας και να εργαστεί, ώστε το ατύχημα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στις 10 Σεπτεμβρίου να είναι το τελευταίο που μας βρίσκει τόσο απροετοίμαστους και ευάλωτους.