Τα πλαστικά πνίγουν τη ζωή μας!
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 1195
Πάτρα 4 – 6 - 2015
5η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2015
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας αφιέρωσε τη φετινή της δράση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών αποβλήτων. Με στόχο να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας μείωσης του πλαστικού και συστηματικής ανακύκλωσής του, μέλη και φίλοι της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας βρεθήκαμε το Σάββατο 5 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου, προβάλλαμε υπαίθρια μικρού μήκους σχετικό ντοκυμανταίρ και μιλήσαμε με τους πολίτες για την ανάγκη να περιορίσουμε δραστικά την απόρριψη πλαστικών στο περιβάλλον.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε απόφαση με την οποία ζητεί μέτρα που θα μειώσουν τη χρήση του πιο επιβαρυντικού για το περιβάλλον πλαστικού υλικού, της πλαστική σακούλας στα επίπεδα των 90 ετησίως ανά άτομο μέχρι το 2019 και στις 40 ως το 2025. Συγκριτικά αναφέρουμε ότι στη χώρα μας σήμερα ο αριθμός αυτός είναι 200 ανά άτομο ετησίως. Η επίτευξη των στόχων αυτών είναι κάτι που χρωστάμε τόσο σε μας τους ίδιους όσο και στα άλλα ζωντανά είδη.
Λίγα λόγια για τα πλαστικά απόβλητα
Είναι ελαφρά, εύπλαστα, στεγανά, μαλακά ή σκληρά, αντέχουν, είναι φθηνά. Είναι τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ, το πιο χαρακτηριστικό προϊόν του πολιτισμού μας.
Σήμερα όμως γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχει και η σκοτεινή τους όψη. Πλήθος μελετών και παρατηρήσεων αλλά και η κοινή μας πείρα δείχνουν ότι τα πλαστικά, ιδιαίτερα αυτά της μιας χρήσεως είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον.
Ρυπαίνουν αισθητικά τοπία, ρέματα, αγροτική γη, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια. Σκοτώνουν πλήθος θαλάσσια ζώα που τα περνούν για τροφή. Γεμίζουν τους χώρους ταφής αποβλήτων. Όταν διαλύονται, με την επίδραση του ήλιου και του νερού, γίνονται μικρές ίνες και τρίμματα και περνούν στην τροφική αλυσίδα, φθάνουν στο πιάτο μας.
ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑ ΛΥΣΗ.
Τι πρέπει να κάνουμε; ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ τα πλαστικά καθημερινής χρήσης και όποια άλλα μπορούμε. ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ δραστικά τη χρήση πλαστικής σακούλας. ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ στη θάλασσα. Καθένας και όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε αποτελεσματικά!
ΜΕΙΩΣΗ – ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ των πλαστικών! Το χρωστάμε στη Γή μας!