Αστικό περιβάλον
Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 749
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι στον μπλε κάδο μπαίνουν αλουμινένιες, τσίγκινες, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες. Τι γίνεται όμως όταν το γυαλί είναι σπασμένο ή το χαρτί λερωμένο; Διαβάστε τι δεν κάνουμε σωστά όταν ρίχνουμε τα σκουπίδια μας στους μπλε κάδους.
Καθώς η ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων κάνει σημαντικά βήματα και όλο και περισσότεροι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται ορισμένα λάθη, που ενδέχεται, αντί να λύσουν, να δημιουργήσουν προβλήματα. Εμείς συγκεντρώσαμε 15 «περίεργα υλικά» που φαίνονται κατάλληλα για ανακύκλωση, αλλά δεν είναι.
1. Σπασμένα γυαλιά. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι, αν σπάσει ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι, δεν το πετάμε στους μπλε κάδους, αλλά στους κοινούς.
2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. Τα κουτιά της πίτσας είναι από χαρτόνι, οπότε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι ανακυκλώσιμα. Οταν τα πετάμε όμως είναι γεμάτα λάδια και λίπη. Μάλιστα, όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα καθαρίσουμε, αυτό δεν γίνεται ολοκληρωτικά, καθώς πάντα μένουν υπολείμματα, ενώ και το ίδιο το χαρτόνι μοιάζει να έχει «ποτίσει». Επομένως, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού (διαμορφώνεται μια λερωμένη μάζα). Το ίδιο κάνουμε και τις συσκευασίες έτοιμου φαγητού.
3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται. Επίσης, υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται στους μπλε κάδους ή στο κέντρο διαλογής της ανακύκλωσης, δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών, ο οποίος δυσχεραίνει την ανακύκλωση.
4. Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που κάνει την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρο.
5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν ειναι καθαρά.
6. Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ, τις οποίες αντικαθιστούμε. Δεν πρέπει όμως να πεταχτούν στον μπλε κάδο, γιατί η ανακύκλωσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
7. Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.
8. Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.
9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται. Αν θέλουμε να τα ανακυκλώσουμε, θα πρέπει να τα στείλουμε στην Ανακύκλωση Α.Ε., Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής (Τ/25310-58.100), ή να τα παραδώσουμε στην εταιρεία Eurosun (Kτίριο SANYO, 12ο χλμ. εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, Μεταμόρφωση).
10. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.
11. Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος.
12. Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Για να μη δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.
13. Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες γι’ αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους. Aλλωστε, το κόστος ανακύκλωσής τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής, γι’ αυτό και η μόνη λύση είναι η επαναχρησιμοποίηση (π.χ. διακοσμητικά υλικά και παιχνίδια).
14. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε καδο.
15. Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.
Δεν ξεχνάμε…
1. Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
2. Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.
3. Να διπλώνουμε και να συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια.
4. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.
5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
6. Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.
Ο κλαδοθρυματιστής του Δήμου Πατρέων
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 36841
Από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας υπενθυμίζεται στους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων ότι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2610 990-523 στην Υπηρεσία Καθαριότητας του πρώην Δήμου Ρίου από τις 6 το πρωί έως τις 12.20 μετά το μεσημέρι, έτσι ώστε η Υπηρεσία να σημειώνει τα σημεία όπου τοποθετούνται τα προϊόντα κλαδέματος και να τα παραλαμβάνει ο κλαδοθρυματιστής.
Παρακαλούνται επίσης οι πολίτες να μην τοποθετούν τα κλαδιά από τα κλαδέματα των δέντρων αυθαίρετα έξω από τα σπίτια τους ή σε κοινόχρηστους χώρους αλλά να έρχονται πρώτα σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία, έτσι ώστε να υπάρχει προγραμματισμός στην περισυλλογή και να μην προκαλούνται προβλήματα.
Σημειώνεται ότι το προϊόν που παράγεται από τον κλαδοθρυματιστή διατίθεται στον ίδιο τον δημότη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οργανικό λίπασμα. Σε περίπτωση που ο δημότης δεν το επιθυμεί, διατίθεται όπου ζητηθεί και δεν απορρίπτεται στην Ξερόλακκα.
Οικολογική Οδήγηση
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 36505
Εννέα κανόνες οδήγησης που προσέχουν το περιβάλλον και εξοικονομούν καύσιμα!
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 36734
Στην παλαιά Πεντέλη κατασκευάστηκε το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι (passive house) στην Ελλάδα, από την εταιρεία Project15. Η κατασκευή έγινε από ομάδα πολιτικών μηχανικών στα πλαίσια διάδοσης και στην Ελλάδα της αντίληψης ότι τα κτίρια του αύριο πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nearly zero energy building). Για το σκοπό αυτό η εταιρεία προτίθεται να δημιουργήσει μια βάση ενημέρωσης για τα παθητικά σπίτια προσβάσιμη από μηχανικούς, κατασκευαστές, παραγωγούς υλικών αλλά και τελικούς χρήστες.
Για να επιτευχθεί αυτό το πολύ χαμηλό ενεργειακό ισοζύγιο (με εξοικονόμηση ενέργειας γύρω στο 90%), απαιτούνται συστήματα παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκά) και μειωμένα επίπεδα κατανάλωσης ή απώλειας ενέργειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καλά συστήματα θερμομόνωσης, ενδοδαπέδια θέρμανση σε συνδυασμό με αντλία εδάφους- νερού, κουφώματα υψηλών προδιαγραφών, εφαρμογή βιοκλιματικών αρχών στον σχεδιασμό και την κατασκευή του σπιτιού κ.α.
Πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη (σχεδόν μηδενικές εκπομπές CO2), υπάρχει και οικονομικό όφελος αφού το μεγαλύτερο αρχικό κόστος κατασκευής ( κατά 14% σε σχέση με ένα συμβατικό σπίτι θα έχει αποσβεστεί μέσα σε 10 περίπου χρόνια με βάση τις σημερινές τιμές ενέργειας και καυσίμων.
Αυτός είναι ο λόγος που το παθητικό σπίτι καταγράφει ήδη 32000 μονάδες κατοικίας στην Ευρώπη σήμερα και προβλέπεται να είναι υποχρεωτικό από το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ν.Κορέα και Καλιφόρνια από το 2020 θα κτίζονται κτίρια εντελώς μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (net zero energy building).
Τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί στο Ανόβερο η 16η Διεθνής Ημερίδα για το παθητικό σπίτι, όπου εκτός από ομιλίες, οι διοργανωτές προσφέρουν ένα ολόκληρο πρόγραμμα μαθημάτων για τις βασικές αρχές του παθητικού σπιτιού, φόρουμ με εφαρμογές για τεχνίτες και επισκέψεις σε παθητικά κτήρια.
Παράλληλα 100 εκθέτες θα παρουσιάζουν στους επισκέπτες προϊόντα και λύσεις για το πώς χτίζεται ένα παθητικό σπίτι.
Προχωρεί η δημοπράτηση της Μονάδας απορριμμάτων
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 36419
Άξιζε τον κόπο η δαπάνη χρόνου για την βελτίωση των τευχών
Με σοβαρές μεταβολές σε σχέση με τα τεύχη δημοπράτησης που είχαν αρχικά προταθεί, προχωρεί το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για την Αχαΐα, με χώρο εγκατάστασης τον ΧΥΤΑ (σήμερα) και ΧΥΤΥ (ελπίζουμε) αύριο της περιοχής Φλόκα Δυτικής Αχαΐας. Εντός του Μαΐου αναμένεται τα τεύχη δημοπράτησης να υποβληθούν στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή που εγκρίνει τα έργα που γίνονται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Η πρώτη σημαντική μεταβολή με θετικό χαρακτήρα είναι το άνοιγμα των μεθόδων σε 5 από δύο και πανάκριβες που προτείνονταν αρχικά, την βιοξήρανση και την αναερόβια επεξεργασία με παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου. Περιλαμβάνονται πλέον και η αναερόβια επεξεργασία χωρίς παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου αλλά υλικού τύπου κομπόστ όπως και η αερόβια με παραγωγή είτε δευτερογενούς καυσίμου είτε υλικού τύπου κομπόστ. Όλες οι μέθοδοι συνοδεύονται από μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου στην πηγή υλικού (20.000 τόνων) προς παραγωγή κομπόστ καλής ποιότητας.
Αντιστοίχως έχουν βελτιωθεί σοβαρά κα οι επιλογές από πλευράς κόστους, που πάντως έτσι κι αλλιώς θα είναι μεγαλύτερο από την απαράδεκτη πλην φτηνή χρήση της από καιρού κορεσμένης Ξερόλακκας. Η χρηματοδότηση δεν θα είναι αποκλειστικά δημόσια αλλά μικτή (ΣΔΙΤ) θα βάλει δηλαδή μέρος των κεφαλαίων και ο ανάδοχος του έργου. Εξάλλου ήταν ανέκαθεν γνωστό ότι το έργο θα γινόταν με σύμβαση παραχώρησης σε εταιρία οπότε τα περί ολικής δημόσιας χρηματοδότησής του (που φέρεται να χάθηκε) δεν ευσταθούν.
Η δεύτερη θετική μεταβολή στα τεύχη δημοπράτησης είναι η μείωση κατά πολύ του ελάχιστου εγγυημένου στον ανάδοχο κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας φορτίου απορριμμάτων. Από το 90% της μέγιστης δυναμικότητας 150.000 τόνων της Μονάδας πέφτουμε στο 70 με 75%. Αυτό σημαίνει ότι αφενός μειώνεται ο κίνδυνος να πληρώνουμε (ακριβά) για την επεξεργασία απορριμμάτων που δεν θα στέλνουμε στην Μονάδα αφενός και ότι δεν πλήττονται τα κίνητρα για βελτίωση των μεγάλων περιθωρίων για πληρέστερη ανακύκλωση που υπάρχουν σήμερα.
Η θέση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, από ετών διατυπωμένη ήταν κατά της άμεσης ή έμμεσης καύσης (αυτό είναι ουσιαστικά η ακριβή εξάλλου, μέθοδος της βιοξήρανσης) και υπέρ της διαλογής του οργανικού μέρους από τα νοικοκυριά στην πηγή (ώστε να είναι δυνατή η επιλογή της πολύ φθηνότερης και φιλικής στο περιβάλλον δημοτικής κομποστοποίησης).
Έτσι πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών στην προώθηση της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου, παρότι θα μπορούσε να είναι μικρότερη απέδωσε όμως ουσιαστικές και όχι δευτερεύουσες βελτιώσεις.
Βεβαίως απαιτείται πολλά να γίνουν. Πρώτα πρώτα να προχωρήσει η διαδικασία του ΣΜΑ, η χρηματοδότηση του οποίου σύμφωνα και με πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας μπορεί να γίνει και κατευθείαν προς τους δήμους (όχι μόνο τους ΦΟΔΣΑ - Φορείς διαχείρισης Στερεών αποβλήτων) όπως και άλλων συνοδών έργων. Για να προχωρήσει όμως είναι αναγκαίο το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων στο σύνολό του να στηρίξει την όποια επιλογή τόπου χωροθέτησης. Το αδιέξοδο της προηγούμενης σχετικής συνεδρίασης δεν μπορεί να επαναληφθεί. Καλύτερη προετοιμασία απαιτείται σε ότι αφορά την ενημέρωση του κοινού για το τι πραγματικά είναι ο ΣΜΑ και ότι δεν συνεπάγεται καμιά παραμονή απορριμμάτων στο χώρο του και την τεχνική συγκριτική τεκμηρίωση των προτεινόμενων θέσεων. Επίσης να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα και για περαιτέρω μείωση της ελάχιστης ποσότητας εισερχομένων απορριμμάτων που πληρώνεται είτε μπει πράγματι είτε δεν μπει στην Μονάδα.
Απαιτείται ακόμη να συνεχιστούν (μετά την επέκταση των μπλέ κάδων στις περιοχές του Δήμου Πατρέων που δεν καλύπτονταν (Μεσάτιδα, Βραχνέικα) συστηματικές προσπάθειες για να ανέβει σε σταθερά ψηλά επίπεδα η ανακύκλωση των συσκευασιών (μπλε κάδοι) αλλά και άλλων τομέων όπως η κομποστοποίηση κλαδεμάτων, ηλεκτρονικών αποβλήτων (ακόμη δεν υπάρχουν σημεία συλλογής πλην Ξερόλακκας και δύο πολυκαταστημάτων), ο έλεγχος της ορθής ανακύκλωσης ορυκτελαίων από συνεργεία και βιοτεχνίες, η ορθή διαχείριση των αποβλήτων ιατρείων και οδοντιατρείων.
Θα πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι εποχή των φτηνών, ανεύθυνων, οδυνηρών όμως από πλευράς οσμών για μια περιοχή, λύσεων έχει παρέλθει. Οι δήμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν σταθερά το θέμα με προσοχή και σοβαρότητα, οι πολίτες να κατανοήσουν βαθιά ότι η καθημερινή επιμέλεια στον διαχωρισμό των απορριμμάτων βελτιώνει το περιβάλλον και περιορίζει την επιβάρυνση της τσέπης τους.
Γ. Κανέλλης
Δημοτική έκταση 33 στρεμμάτων παραμένει αναξιοποίητη
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 38353
Δημοτική έκταση 33 στρεμμάτων παραμένει αναξιοποίητη, στο έλεος επίδοξων καταπατητών
Από αυτοψία της ΟΙΚΙΠΑ διαπιστώθηκε παράνομη διάνοιξη δρόμου και παράνομη σύνδεση ύδρευσης
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ
Να προστατευτεί απ’ τους επίδοξους καταπατητές και να αξιοποιηθεί το δημοτικό κτήμα εκτάσεως 33 στρεμμάτων (ναι τριάντα τριών!!!) που βρίσκεται στην περιοχή Ασυρμάτου (Ραντάρ), ζητήσαμε εγγράφως απ’ το Δήμο Πατρέων με επιστολή μας προς τους τρεις συναρμόδιους αντιδημάρχους (Δημοτικής Περιουσίας κ. Βαφέα, Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Σιγαλό και Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Λέγκα). Η επιστολή στάλθηκε στα προσωπικά μέιλ των κ.κ. αντιδημάρχων στις 15-2-2012 τα οποία ήταν διαθέσιμα στη γραμματεία μας, αλλά (απ’ ότι προέκυψε εκ των υστέρων) δεν αναγνώστηκε. Τελικά η επιστολή (ξανα)στάλθηκε στις 25-4-2012, ενώ ενημερώθηκε και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Δημαράς με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΕΥΑΠ.
Με την επιστολή μας επισυνάψαμε και φωτογραφίες της έκτασης σε μία από τις οποίες φαίνεται αυθαίρετα -κατά πάσα πιθανότητα- διανοιγμένος χωματόδρομος, για εξυπηρέτηση παρακείμενης οικίας, η οποία διαθέτει άλλη, νόμιμη πρόσβαση. Είναι φανερό πως η Δημοτική Αρχή οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη της σημαντικής αυτής Δημοτικής έκτασης από κάθε ενδεχόμενο βαθμιαίας καταπάτησης. Κυριότερο τέτοιο μέτρο θα ήταν η επί του εδάφους οριοθέτησή του με απλά μέσα, χωρίς να θίγεται η προσβασιμότητά του από τους πολίτες και φυσικά η διερεύνηση της δυνατότητας μετατροπής του σε χώρο αναψυχής.
Σε νέα αυτοψία που πραγματοποίησαν μέλη της ΟΙΚΙΠΑ στην περιοχή την Πέμπτη 19-4-2012 διαπιστώσαμε νέα αυθαιρεσία. Ο ιδιοκτήτης της ανωτέρω παρακείμενης οικίας, πραγματοποίησε (παράνομη κατά πάσα πιθανότητα) σύνδεση ύδρευσης της οικίας του από το δίκτυο της ΔΕΥΑΠ που τροφοδοτούσε με νερό πέτρινη βρύση που υπάρχει στο χώρο. Το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα στα τοπικά ΜΜΕ και προκάλεσε την αντίδραση των υπευθύνων αντιδημάρχων οι οποίοι δεσμεύτηκαν νε εξετάσουν άμεσα την καταγγελία μας και να επιβάλουν τη νομιμότητα.
Η ΟΙΚΙΠΑ στη συνεδρίασή της την Τρίτη 24-4-2012 αποφάσισε να σταλεί νέα επιστολή στο Δήμο (με τον ενδεδειγμένο υπηρεσιακό τρόπο, αυτή τη φορά) και να προτείνει τρόπους συνεργασίας για την ανάδειξη και αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης προς όφελος των συνδημοτών μας με την ενεργό εθελοντική συμμετοχή μελών και φίλων μας.
ΑΧΑΪΚΟ ΜΕΤΡΟ: Μια ενδιαφέρουσα πρόταση
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 37272
Επειδή στην παρούσα φάση οριστικοποιείται η μελέτη της νέας σιδηροδρομικής χάραξης από την ΕΡΓΟΣΕ είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μια άμεση παρέμβαση στο ζήτημα «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΑΤΡΩΝ (ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ) ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΤΡΩΝ». Οι λόγοι που υπαγορεύουν αυτή την παρέμβαση είναι η αντιμετώπιση των οξυμένων και ολοένα επιδεινούμενων συγκοινωνιακών και κυκλοφοριακών προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή Πατρών.
Ένα σπουδαίο κτίριο ξαναζεί!
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 36191
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 36204
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας εν όψει εξελίξεων και λήψης τελικών αποφάσεων σ’ ότι αφορά τις μελλοντικές κινήσεις περί το ακανθώδες πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και ιδιαίτερα των αστικών απορριμμάτων στο νομό μας, θεωρεί ότι είναι ώρα για υπεύθυνες τοποθετήσεις απ’ όλους στα πλαίσια ενός δημοσίου διαλόγου που οφείλει να είναι ουσιαστικός και έγκαιρος και όχι προσχηματικός και κατόπιν εορτής.
Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 36435
• Επί ένα χρόνο ζητάμε να αποτυπωθούν τα όρια Αχαΐας – Ηλείας στο έδαφος χωρίς αποτέλεσμα
Το πρόβλημα
Στην καρδιά της προστατευόμενης απ’ τη συνθήκη RAMSAR περιοχή του δάσους της Στροφυλιάς, ιδιώτες εκχέρσωσαν τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης, έχτισαν αυθαίρετα κτίσματα και εκμεταλλεύονται ανενόχλητοι ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΓΗ. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς (2-6-06) οι υπηρεσίες του ν. Ηλείας επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα κτίσματα. Η επιτροπή κρίσεως νέων αυθαιρέτων του ν. Ηλείας εξέτασε (μετά από εννέα!!! χρόνια ) τις ενστάσεις των καταπατητών και με απόφασή της, τις κάνει δεκτές και νομιμοποιεί 10 αυθαίρετα επί καταπατημένων εκτάσεων στην περιοχή των Σαμαρέικων.