www.oikipa.gr

en

Η δράση μας

Η δράση μας

Το πράσινο της Πάτρας, το κυκλοφοριακό, η προστασία του Πατραϊκού, η διαμόρφωση του Δασυλλίου, η αξιοποίηση του έλους της Αγυιάς, το δάσος της Στροφυλιάς, οι υγρότοποι του νομού, η δημιουργία Εθνικού Δρυμού του Χελμού, το Παναχαϊκό, τα φυτοφάρμακα, η βαρβαρότητα στα ζώα, η ποιότητα ζωής στην πόλη, το καζίνο, η ανακύκλωση είναι ένα μικρό μέρος μόνο των θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε και ασχολείται η Κίνηση τα 18 χρόνια της λειτουργίας της.

Οι παρεμβάσεις της ξεπερνούν σχεδόν πάντα το επίπεδο της καταγγελίας προχωρώντας στην διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων και θέσεων έτσι που η αποτελεσματικότητά της να είναι ιδιαίτερα σημαντική.


Φυσικά δεν έλειψαν οι ενημερωτικές καμπάνιες για διάφορα θέματα (τα σπρέυ στο καρναβάλι), οι παρεμβάσεις σε γενικότερα θέματα (γέφυρα Ρίου - Αντιρίου, Αχελώος κλπ), οι οικοτουριστικές εξορμήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και οι πρακτικές δραστηριότητες των μελών της (καλοκαιρινή πυρασφάλεια, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί παραλιών κλπ).

Σημαντική είναι η συμβολή της Κίνησης στο θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπ/ση του νομού μας.

Για την επίτευξη των στόχων της η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο, ακόμη και το καρναβάλι. Τα τελευταία χρόνια σατιρίζει επίκαιρα οικολογικά θέματα, συμμετέχοντας σε αυτό.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ-ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Εχοντας την πεποίθηση ότι η διάχυση του οικολογικού λόγου είναι απαραίτητη στην τοπική μας κοινωνία, προχωρήσαμε στην διοργάνωση ομιλιών-ημερίδων για διάφορα ζητήματα. Ειοηγητές ήσαν καταξιωμένοι περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες και από την τοπική μας κοινωνία Ετσι:

Ξεκινήσαμε την δράση της Κίνησης το 1986, με εκείνη την πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο Δημοτικό θέατρο, θέμα της τι άλλο; Οι επιπτώσεις της Ραδιενέργειας από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ.
Ακολούθησε ή ημερίδα για το Δασύλλιο το 1991.
Το 1992, ομιλία - συζήτηση με θέμα "η Χημεία στην διατροφή μας". Εισηγητής θ. Κουτίνας.
Το 1993, εκδήλωση για την προστασία σημαντικών βιοτόπων (Στροφιλιά, Χελμός). Εισηγητές, Γ. Σφήκας, φυσιοδίφης, Φ. Περγαντής περιβαλλοντολόγος.
Το 1994, ομιλία με θέμα: "Οικολογία, Κίνημα ή επιστήμη;". Εισηγητής Σπ. Παπασπηλιόπουλος Οικονομολόγος.
Το 1994, Περιφερειακή Συνδιάσκεψη με θέμα " Οι παρεμβάσεις των περιβαλλοντικών Οργανώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Συμμετέχουν 16 κινήσεις.
Το 1995, ομιλία με θέμα "Ευρώπη και Περιβάλλον". Ομιλητής Μιχάλης Παπαγιαννάκης Ευρωβουλευτής.
Το 1996, εκδήλωση με θέμα "Πολιτική Οικολογία και σύγχρονος κόσμος". Εισηγητής Γιάννης Παρασκευόπουλος Νομικός.
Το 1997, ομιλία με θέμα "Ιστορικό Κέντρο της Πάτρας". Εισηγήτρια ή Χαρά Γιαννόπουλου Αρχιτέκνων.
Το 1997, ημερίδα με θέμα Οικολογικό Κίνημα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το 1998, εκδήλωση με θέμα "Πεζός και Πόλη". Εισηγητές Γεράσιμος Σκλαβούνος Πολεοδόμος και Χαρά Γιαννόπουλου Αρχιτέκτων.
Το 1998, το 10ο συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων. Κατά γενική ομολογία ήταν οργανωτικά άρτιο και ποιοτικά σημαντικό (για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας!)
Τον Απρίλη του 2000, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "η έννομη προστασία του περιβάλλοντος και ό ρόλος των ενεργών πολιτών". Εισηγητής ήταν ό Μιχαήλ Δεκλερής Νομικός.
Και βέβαια ήταν πάρα πολλές οι συμμετοχές μας σε εκδηλώσεις-ημερίδες όπου είχαμε προσκληθεί.

ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

Η ιδέα να οργανώνουμε εκδρομές που θα συνδύαζαν την αναψυχή και την επαφή με την Φύση άρχισε να υλοποιείται με εξορμήσεις μελών και φίλων της Κίνησης στην Ελατού το 1991, στον Βουραϊκό, το καταφ ύ γ ι ο της Ζήρειας και τα Πιερία το 1993. Η επιθυμία ακόμα περισσότερων φίλων να συμμετάσχουν, μας οδήγησε στην διοργάνωση οργανωμένων οικοτουριστικών εκδρομών (με πούλμαν, πρόγραμμα κ.λ.π). Ετσι μέσα σε 7 χρόνια φτάσαμε αισίως τον αριθμό 32!

Το 1993 (1) στους υγρότοπους της Αιτ/νίας
Το 1994 (4) στην Στροφιλιά, στη λίμνη Τσιβλού στα Ζαχοροχώρια-φαράγγι Βίκου και στο φράγμα του Πηνειού
Το 1995 (5) στο Μέγαρο Μουσικής (παρακολούθηση συναυλίας), Στυμφαλία, Πρέσπες, Επίδαυρο (παρακολούθηση αρχαίου θεάτρου), Αροάνειος ποταμός, Παύλιανη, Περτούλι, Τσι-βλού, Ολυμπος, Τριχωνίδα, Πάρνωνας
Το 1997 (4) στην Κάπελη, Νάξο (οικοξεναγός ο Μανώλης Γλέζος), Σαραντάπηχο, φαράγγι Λούσιου
Το 1998 (4) στο κτήμα Μερκούρη, Πάρκο ABRUZZO και Ρώμη (ή πρώτη εκτός Ελλάδος), Λιτόχωρο-Πριόνια, Ανδρίτσαινα
Το 1999 (4) στο Κοτύχι-Στροφιλιά, υγρότοποι Αμβρακικού, Κύπρος, Στυμφαλία
Το 2000 (4) στην Τσιβλού, Φολόη, Αράκυνθο και ...Νορβηγία!
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ενα σοβαρό ζήτημα που μας απασχόλησε από την αρχή της έκδοσης με πρωτοσέλιδα, ειδικά αφιερώματα και προτάσεις, συμμετοχή και διοργάνωση ημερίδων κ.λ.π.

από το 2ο φύλλο (ΑΠΡ. '91) με το πρωτοσέλιδο ερώτημα "Υπάρχει νέφος στην Πάτρα; " καταγράφαμε τις ανησυχίες ειδικών επιστημόνων για ενδείξεις φωτοχημικής ρύπανσης και καταγγέλλαμε την ανυπαρξία οργανωμένων σταθμών μέτρησης. Για το θέμα αυτό παρεμβήκαμε και εγγράφως στα αρμόδια τοπικά όργανα, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν κάποιοι οργανωμένοι σταθμοί μέτρησης σε διαφορετικά σημεία της πόλης, από όπου πληροφορούμαστε ότι τουλάχιστον δεν έχουμε το χάλι της Αθήνας!
- Στο ίδιο φύλλο είχαμε αφιέρωμα το "πολύπαθο και τότε κυκλοφοριακό". Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές από τις τότε προτάσεις μας άρχισαν να υλοποιούνται με καθυστέρηση έως και 10 ετών! Ενδεικτικά αναφέρουμε την διαμόρφωση πεζοδρόμων (που δυστυχώς μετατράπηκαν σε τσιμεντένιους μπαρόδρομους), την κατασκευή περιφερειακών παρκιγκ, την δημιουργία ειδικών κυκλοφοριακών λωρίδων σε Κορίνθου-Μαιζώνος για τα μαζικά μέσα μεταφοράς, διαμόρφωση ποδηλατοδρόμων κ.λ.π. Εχοντας την αντίληψη ότι το κυκλοφοριακό θα λυθεί με την ενίσχυση των συγκοινωνιών και αποθάρρυνση της χρήσης των Ι.Χ. στο Κέντρο, διαφωνούμε με την κατασκευή υπόγειου γκαράζ στην πλ. Γεωργίου (Φ.93, ΜΑΡΤ. 2000) . Η Δημοτική Αρχή επιμένει και τον Οκτώβρη του ίδιου έτους συγκροτείται επιτροπή φορέων για το θέμα με συμμετοχή βέβαια και της ΟΙΚΙΠΑ. Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, α,λλά μάλλον εγκαταλείπεται.
Σημαντικές ήταν οι προτάσεις μας για την ηχορύπανση (φ. 10, Φεβ. 92) μόνο που ελάχιστα προχώρησαν. Η διαφύλαξη και επέκταση των κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων πρασίνου, απετέλεσε τα χρονιά αυτά μόνιμο μέλημα μας. Ετσι εναντιωθήκαμε στην κατασκευή συνεδριακού κέντρου στον Αγ. Ανδρέα που θα σήμαινε την καταστροφή του παρακείμενου άλσους (φ.57/ΝΟΕ.1996) και ευτυχώς δεν προχώρησε και λόγω του υπάρχοντος αρχαιολογικού χώρου.
Το πάρκο του Σκαγιοττουλείου ήταν μια άλλη περίπτωση αυθαιρεσιών και σαλαμοποίηοης. Από τον Ιούλιο του 93 (φ.25) με αφορμή τον σχεδιασμό κατασκευής κλειστού γηπέδου μπάσκετ, επισημαίναμε την ανάγκη προστασίας του μοναδικού αυτού Πάρκου. Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν 6 χρόνια μετά τον Ιούλιο του 1999 με πρωτοσέλιδο καταγγέλλαμε την παράνομη κοπή 35 μεγάλων δένδρων μέσα στο πάρκο προκειμένου να χτιστεί κτίριο σύμφωνα με τα σχέδια της διοίκησης. Το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις, ακολούθησαν προσφυγές στην Περιφέρεια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα έργα συνεχίστηκαν και αυτή την στιγμή, παρ' όλο που η υπόθεση δικαστικά εκκρεμεί, βρισκόμαστε προ τετελεσμένων....
ΣΤΗΡΙΞΗ ΘΕΣΜΩΝ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Η ΟΙΚΙΠΑ εκτιμώντας ότι η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης πρέπει να γίνεται από την προσχολική και σχολική ηλικία, στήριξε από την αρχή της ίδρυσης της τον θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εκμεταλλευόμενοι και το ότι αρκετά στελέχη της είναι καθηγητές με εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. γράψαμε πολλά αφιερώματα για τον θεσμό, έχουμε μόνιμη σελίδα στην ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ για την Π.Ε., συμμετείχαμε με εισηγήσεις σε ημερίδες συνέδρια και εκδηλώσεις, παρουσιάσαμε προγράμματα σχολείων και επισκεφθήκαμε σχολεία για την παρουσίαση του οπτικοακουστικού ντοκουμέντου (παραγωγής ΟΙΚΙΠΑ) με θέμα "Πλανήτης Γη, 8Ο3". Συνολικά ή Π.Ε. Απσχόλησε τις στήλες της εφημερίδας μας, περισσότερο από κάθε άλλο θέμα. Πρέπει εδώ να αναφέρουμε και την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια με το Γραφεία Π.Ε. Πρωτοβάθμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.
Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα για μας, ήταν η προώθηση του θεσμού της ανακύκλωσης στην πόλη. Δεν είναι τυχαίο, ότι από το 1ο κιόλας φύλλο της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ (Μάρτης 1991, είχαμε σαν αφιέρωμα, πέρα από τα γενικά οφέλη του θεσμού, την παρουσίαση ενός πρωτόγνωρου για την περιοχή πειράματος: Την υλοποίηση προγράμματος ανακύκλωσης στο γειτονικό μας Ρίο με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου και την συνεργασία του Δήμου Ρίου και της τοπικής Εταιρίας Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος. Από τότε πέρασαν 8 χρόνια για την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού στο 6όρειο τμήμα της Πάτρας. Ενα μεγάλο διάστημα στο οποίο η ΟΙΚΙΠΑ πολλές φορές πίεσε έντονα την Δημοτική Αρχή με πρωτοσέλιδα, ανακοινώσεις στον τύπο,έγγραφα σε αρμοδίους κ.λπ. Πιέζοντας σήμερα για την πλήρη εφαρμογή του θεσμού σε όλη την πόλη, έχουμε την αίσθηση ότι μέχρι τώρα, βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι στην προώθηση του θεσμού.

Tweet

Created@