www.oikipa.gr

en

Αρχείο Δ. Τύπου

Κοινωνική οικονομία, ο ελπιδοφόρος τρίτος τομέας της οικονομίας

Πάτρα 27 /4 /2017

Η Εκδήλωση λόγου της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας στην Αγορά Αργύρη

Για την κοινωνική και αλληλέγγυα Οικονομία ως τον τρίτο, ελπιδοφόρο για τους άνεργους,  τομέα της οικονομίας, πέρα από το κράτος και την αγορά έγινε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση στα πλαίσια της εκδήλωσης λόγου της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, την Τετάρτη 26 Απριλίου το βράδυ, στην Αγορά Αργύρη. 

Εισηγητές ήταν ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, Δημοσιογράφος – συγγραφέας που μίλησε με θέμα «Κοινωνική οικονομία: η λύση για την ανεργία, τη φτώχεια, την παραγωγική ανασυγκρότηση», η Πεπίτα Κονιδάρη, μέλος ΚΟΙΝΣΕΠ «Επί-χειρών» του Αγρινίου, που μίλησε με θέμα «Χαρακτηριστικά μιας καινοτόμου, συνεταιριστικής επιχείρησης στον τομέα της χειροτεχνίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας» και ο Τάσος Νικολαδάκης, Γραμματέας της πατρινής ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή», που μίλησε με θέμα «Κοινωνική και οικολογική λύση στα απορρίμματα: το παράδειγμα της Πάτρας»

Όλοι οι εισηγητές συνέκλιναν στη θέση ότι η κοινωνική οικονομία, είτε με τη μορφή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) είτε με τη μορφή των Κοινωνικών Συνεταιρισμών είναι ένα μοντέλο οικονομίας που έχει ως βασικό στόχο την επιδίωξη της εξασφάλισης εργασίας, ποιοτικής διαβίωσης και πάνω απ' όλα το όφελος της κοινωνίας. Είναι εναλλακτική, συνεργατική, διάφανη οικονομία, ικανή να δημιουργήσει δίκαιες σχέσεις σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, αλλά και αλληλεγγύη και βιωσιμότητα.  Σε όλες τις χώρες  που λειτουργεί η Κοινωνική Οικονομία, εξυπηρετεί πρωτίστως τα άτομα που αναζητούν πρακτικές και άμεσες απαντήσεις στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι (απασχόληση, διατροφή, υγεία, οικονομική αβεβαιότητα, στέγη κ.ά). Επίσης, επειδή ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, είναι σε θέση να ανακουφίσει αρκετά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία, αφενός, δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει το κράτος και, αφετέρου, ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αφού τα οικονομικά οφέλη θεωρούνται μηδαμινά. 

Ο πρώτος εισηγητής Ανδρέας Ρουμελιώτης, σε μια χειμαρρώδη ομιλία, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει την υλοποίηση της Κοινωνικής Οικονομίας. Το κράτος δεν πρέπει να την εμποδίζει  να την εμποδίζει και να "υποδύεται" τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας για να καρπώνεται  - κατασπαταλά, με τον γνωστό δεξιοτεχνικό του τρόπο - μέσω της έμπειρης και ανυπέρβλητης  γραφειοκρατίας του, τους πόρους που προορίζονται γι' αυτούς. Η Κοινωνική Οικονομία για να ανθίσει είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί ανταγωνιστικά τόσο με το κράτος, όσο και με την ιδιωτική οικονομία. Κι αυτό γιατί έχει δημιουργήσει σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 300 εκατομμύρια αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας εν αντιθέσει με τον νέο εργασιακό μεσαίωνα που επιχειρείται να επιβληθεί στον ιδιωτικό τομέα και την μείωση των μισθών στον δημόσιο»

Η Πεπίτα Κονιδάρη, μέλος ΚΟΙΝΣΕΠ «Επί-χειρών» από το Αγρίνιο, υπογράμμισε τις τεράστιες δυσκολίες και την αυταπάρνηση που πρέπει να δείξουν εκείνοι που θα πάρουν την πρωτοβουλία για να στήσουν μια ΚΟΙΝΣΕΠ, ιδίως στα πρώτα βήματα. Έλλειψη του έστω μικρού απαιτούμενου κεφαλαίου, δυσπιστία και άγνοια των αρμόδιων υπηρεσιών, δυσχέρεια πρόσβασης στην αγορά είναι μερικά από τα βασικά εμπόδια που πρέπει να μεγάλο κόπο και θάρρος να υπερπηδηθούν.

Ο Τάσος Νικολαδάκης, γραμματέας της πατρινής ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή», αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή των στερεών απορριμμάτων, που πραγματοποιείται με επιτυχία  εδώ και 3 χρόνια στην πόλη μας. Ο ομιλητής σημείωσε ότι ο επόμενος στόχος, που ήδη άρχισε να υλοποιείται είναι η τοποθέτηση σε συγκεκριμένους δρόμους συνοικίας του αρκτικού διαμερίσματος, με την συναίνεση των κατοίκων, κάδων για πολλαπλή  και αποδοτικότερη (τέσσερα ρεύματα – χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, λοιπά) ανακύκλωση, προς όφελος της ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά προπαντός του κοινωνικού συνόλου. 

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά και στον πρόσφατο νόμο  4430/16, που επιδίωξε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την κοινωνική οικονομία, προβλέποντας μάλιστα ρητά την μη δυνατότητα συμμετοχής Δήμων στις ΚΟΙΝΣΕΠ, ώστε τα όποια δημόσια ή ευρωπαϊκά κονδύλια του τομέα να πάνε σε ΚΟΙΝΣΕΠ πραγματικές, βγαλμένες από την κοινωνία. Σημειώθηκε όμως ότι δεν αντιμετώπισε το θέμα των εναλλακτικών νομισμάτων, που σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν βοηθήσει σοβαρά την κοινωνική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έγινε με αφορμή τα 31 χρόνια λειτουργίας της Οικολογικής Κίνησης  Πάτρας και τα 26 χρόνια έκδοσης της μηνιαίας εφημερίδας της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ, με τους παρευρισκόμενους να εύχονται στην κίνηση να τα «χιλιάσει», με λιγότερα βέβαια περιβαλλοντικά προβλήματα στο μέλλον!

Tweet

Created@