en

Φυσικο περιβάλον

Κάτω τα χέρια από τα ελληνικά δάση

 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 24, 100 ΚΑΙ 117 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φορέων και πολιτών πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007, στις 7 μ.μ. στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (αμφιθέατρο ΓΣΕΕ) με θέμα: «Οι Συνταγματικές Αλλαγές κατά του Φυσικού Περιβάλλοντος»

Στη συνάντηση μίλησαν οι κ.κ.:
Μιχάλης Δεκλερής Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ., Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Γιάννης Παναγόπουλος  Πρόεδρος ΓΣΕΕ
Μαρία Καραμανώφ Σύμβουλος Επικρατείας, Μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Κωνσταντίνος Κουσούλης Πάρεδρος ΣτΕ, Πρόεδρος Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας
Κώστας Βολιώτης Μέλος Επταμελούς Γραμματείας ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων)
Νικόλαος Μπόκαρης Δασολόγος, Πρόεδρος ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων)
Ιωσήφ Στεφάνου Καθηγητής Χωροταξίας – Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Τη Συγκέντρωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Ξυδάκης

Εκδόθηκε Ψήφισμα και την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου και ώρα 10.30 το πρωί, πραγματοποιήθηκε  συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή καθώς την ίδια μέρα, στις 11.00 π.μ., συνεδρίασε  η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την πρόταση τροποποίησης των άρθρ. 24 και 117 του Συντάγματος.

Θέλοντας να ενώσουμε τη φωνή μας κατά της τροποποίησης του συντάγματος με τη φωνή εκατοντάδων οργανώσεων αφιερώνουμε  το 2σέλιδο «σαλονάκι» της ¨Εν αίθρια» δημοσιεύοντας μερικές από τις εισηγήσεις της συγκέντρωσης..


«Επτά σπουδαίοι λόγοι για να διασώσουμε τις δασικές μας εκτάσεις»
Μιχαήλ Δεκλερής Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ε.τ.

Φίλες και Φίλοι,
Η αποψινή συγκέντρωση είναι η τελευταία των εκδηλώσεων του αγώνος μας για την διάσωση των δασών μας. Εν τω μεταξύ, ο τόπος βοά:  Η εμπορία της γης έχει ήδη ανεβάσει στα ύψη τις τιμές των ακινήτων.  Μεγάλες ξένες εταιρείες έχουν κλείσει τις δουλειές τους και οι εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους για το μεγάλο τσιμέντωμα που περιμένει τη Γη της Ελλάδος.  Στην τελευταία ομιλία μου, θα προσπαθήσω να κάνω έκκληση στην λογική των συμπατριωτών μας. 

Υπάρχουν επτά σπουδαίοι λόγοι για  να διασώσουμε τις δασικές μας εκτάσεις.
Λόγος 1.
Η αναθεώρηση του άρθρου. 24 για την νομιμοποίηση της καταστροφής και ιδιωτικοποιήσεως των δημοσίων δασικών εκτάσεων είναι πράγματι νόσφισις συντακτικής εξουσίας, στην οποία το πολιτικό σύστημα της Χώρας επιδίδεται ήδη από το έτους 1975 για να χρησιμοποιεί την ηυξημένη τυπική ισχύ του Συντάγματος προς νομιμοποίησιν σε αυτό διατάξεων αντικειμένων σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος ή σε δικαστικές αποφάσεις.  Αυτό συμβαίνει τώρα που επιδιώκεται η ανατροπή της νομολογίας του ΣτΕ για τα δάση και ο ακρωτηριασμός των αρμοδιοτήτων του.  Αλλ’ η αναθεωρητική διαδικασία είναι συντεταγμένη (περιορισμένη) εξουσία υποκείμενη πλήρως στον έλεγχο των δικαστηρίων.  Οι «ψευδαναθεωρητικές» διατάξεις είναι εσαεί ανίσχυρες.  Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν δικαστές που θα το διακηρύξουν εις το μέλλον, εάν οι διατάξεις αυτές ψηφιστούν.
Λόγος 2.
Οι λεγόμενες δασικές εκτάσεις είναι αναντικατάστατο στοιχείο του λιτού ελληνικού τοπίου.  Είναι το τυπικό μεσογειακό δάσος (μακκία βλάστηση) των νησιών, των ακρωτηρίων και των ημιορεινών περιοχών της νοτίου Ελλάδος.  Το λιτό αυτό ελληνικό τοπίο είναι θεμελιώδης έννομη αξία που προστατεύεται όχι μόνον ως συστατικό του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και ως στοιχείο της ταυτότητας της Χώρας.  Αυτοί που θα βανδαλίσουν το Ελληνικό τοπίο, θα πλήξουν την ιδιαιτερότητα της Χώρας.
Λόγος 3.
Η επιστήμη της δασικής οικολογίας προειδοποιεί:
• Κατά περισσότερο από 60% έχει μειωθεί το κρίσιμο φυσικό κεφάλαιο, στον κόσμο και στην Ελλάδα.
• Έχει επιταχυνθεί η κλιματική αλλαγή, κατόπιν της οποίας η Ελλάς εμπίπτει στην Αφρικανική ζώνη και απειλείται με ερήμωση που έχει ήδη αρχίσει.  Η καταστροφή 50.000.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων (που είναι, κατά την διατύπωση του Κανονισμού Δασών της Ε.Ε., οι «συλλέκτες του άνθρακα» και η συγκράτηση των υδάτων και του εδάφους), θα επιταχύνει την αρξαμένη ερήμωση της χώρας μας.
Λόγος 4.
Η εθνική κοινοκτησία επί των δασικών εκτάσεων και η κοινοχρησία των ακτών είναι η σπουδαιότερη κοινωνική παροχή του κράτους στους Έλληνες, που πρέπει να έχουν πρόσβαση στις ομορφιές της χώρας τους.  Είναι η αναφαίρετη ποιότητα της ζωής τους.
Λόγος 5.
Η αρχή της «διαφυλάξεως των δασικών οικοσυστημάτων» είναι σήμερα η πρώτη παράγωγος αρχή που πηγάζει από την θεμελιώδη Αρχή της Βιωσιμότητος τόσο στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο όσο και στο Ευρωπαϊκό.  Η αρχή αυτή καλύπτεται πλήρως από την αυστηρά νομολογία του ΣτΕ στην ερμηνεία του άρθ.24 και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται να θιγεί με την δήθεν αναθεώρησή του.  Είναι ο ανώτατος νόμος που δεν μπορεί να ανατραπεί με τίποτε.
Λόγος 6.
Η αρχή και το τεκμήριο της δημοσίας δασικής κτήσεως που χαρακτηρίζει το Ελληνικό Δίκαιο των Δασών συνάπτεται αμέσως με τις έννοιες της κυριαρχίας και της επικρατείας ως συστατικών αυτής ταύτης της εννοίας του ελληνικού κράτους.  Είναι διά τούτο θεμελιώδης και δεν επιδέχεται καμμίαν αλλαγή και κανένα περιορισμό.  Η δημόσια δασική κτήση δε θα βγει στο σφυρί!
Λόγος 7.
Η αρχή της δημοσίας δασικής κτήσεως είναι η καλυτέρα εγγύηση της βιωσιμότητος των ελληνικών δασών ή δασικών εκτάσεων, ότι δηλ. αυτά θα περιέλθουν ακέραια στις επόμενες γενεές.  Και θα περιέλθουν.  Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τους τα στερήσει. 
Φίλες και φίλοι,
Από του βήματος αυτού θα απευθυνθώ στους συντάκτες των προτάσεων των οποίων οι προθέσεις είναι διαφανείς.  Θα αντιπαρέλθω τους ευτελείς συλλογισμούς της πελατειακής λογικής.  Και ας υποθέσουμε –έστω- ότι οι αναθεωρητές του Συντάγματος πιστεύουν ειλικρινώς πως η σφράγιση εκατομμυρίων στρεμμάτων της εξαίσιας ελληνικής γης για την β’ κατοικία των Ευρωπαίων συνταξιούχων και τα γήπεδα γκολφ των ευπόρων περιηγητών, ας υποθέσωμεν –λέγω- ότι όλα αυτά, ότι είναι έργα αναπτύξεως!
Αλλά την ιστορία του τόπου αυτού, μυθική και αληθινή, που είναι γραμμένη ανεξίτηλα στην λιτή αυτή ελληνική φύση, αυτήν, δεν θα την αναλογιστούν καθόλου;
Προχθές ακόμα, ένας ξένος ανθρωπολόγος είπε στο Μπενάκειο ότι η αρχιτεκτονική περισσότερο από την γλώσσα χαρακτηρίζει ένα λαό, και τους Νεοέλληνες τους χαρακτηρίζει η πολυκατοικία και όχι η Ακρόπολη!  Εκεί, λοιπόν, φθάσαμε.  Αυτόν τον αναιδή ισχυρισμό θέλουμε να δικαιώσουμε;
Εν τέλει, όμως, ας συνοψίσουμε ήρεμα τις αλήθειες μας. 
• Αφήστε ήσυχα τα ελληνικά δάση.  Αυτό πράγματι χρειάζονται.
• Σεβαστείτε το ελληνικό τοπίο.  Το αξίζει.
• Μην εποφθαλμιάτε την δημόσια δασική κτήση.  Ανήκει στο Γένος.
• Μην βάζετε τη χώρα σε οικολογική περιπέτεια
• Έτσι μπορείτε να είσθε βέβαιοι ότι οι απόγονοί μας θα σας ευλογούν αντί να σας καταρώνται.

 

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
(ΠΑΝΔΟΙΚΟ)


Σε λιγότερο από πέντε χρόνια, από την προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, βρισκόμαστε πάλι σε διαδικασία αλλαγής του. Είναι προφανές  ότι οι σχεδιασμοί που γίνονται δεν περιλαμβάνουν την παραπέρα προστασία  του περιβάλλοντος, αλλά την προσπάθεια υποβάθμισής του. Κυνικά ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, δήλωσε προ καιρού, ότι: «πρέπει να δοθεί χώρος στις επενδύσεις και να βρούμε τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί   η προστασία του περιβάλλοντος»! Αναμφισβήτητα επομένως ομολογείται και επιδιώκεται η ακύρωση της συνταγματικής προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δασών. Η προηγούμενη  αντίστοιχη προσπάθεια  αποτράπηκε, την τελευταία στιγμή, χάρη στις γενικευμένες αντιδράσεις και τον αγώνα των οικολογικών οργανώσεων και πολλών ευαισθητοποιημένων πολιτών. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους Υπουργούς Γεωργίας της παρούσας Κυβέρνησης να προωθήσουν Αποφάσεις, ευθέως αντισυνταγματικές, για «αξιοποίηση» των δασών, οι οποίες γενικά δεν εφαρμόστηκαν, απλά και μόνο επειδή οι ίδιοι οι Δασάρχες αρνήθηκαν να τις εφαρμόσουν, ως αντισυνταγματικές. Βρισκόμαστε λοιπόν ξανά μπροστά σε μια απειλή για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τα δάση. Εκτός από τα δάση  βέβαια, στόχος είναι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επίσης στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια καταστροφής του περιβάλλοντος.
Τα συμφέροντα που «επηρεάζουν πολιτικές και πολιτικούς», έχουν μετατρέψει τις πόλεις μας σε αβίωτες και έχουν καταστρέψει πολλά από τα δάση που υπήρχαν κάποτε στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι πυρκαγιές που επίσης καταστρέφουν κάθε χρόνο δάση και δασικές εκτάσεις, σε πολλές περιπτώσεις, οφείλονται σε προσπάθειες οικοπεδοφάγων να οικειοποιηθούν κρατική γη. Όταν λοιπόν ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι με την επικείμενη συνταγματική αλλαγή ως βάση θα λαμβάνονται οι αεροφωτογραφίες για τα δάση του 1975 και όχι του 1945, όπως μέχρι τώρα, τι άλλο είναι αυτό, παρά επιβράβευση των καταπατητών και οικοπεδοφάγων;
Θέλουμε να επισημάνουμε ότι, εάν οι προς αναθεώρηση διατάξεις θα έχουν πλειοψηφία 180 Βουλευτών, τότε το περιεχόμενο της αναθεώρησης θα προσδιοριστεί από την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Θα ψηφιστεί δηλαδή να αναθεωρηθούν κάποιες διατάξεις εν αγνοία του περιεχομένου που θα έχουν αυτές οι διατάξεις και εκχωρείται εν λευκώ η εξουσία στην πλειοψηφία της επόμενης Βουλής να καθορίσει το περιεχόμενο!
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα οποία συναντηθήκαμε, δήλωσαν όλα ότι δε θα συναινέσουν, κατά κανένα τρόπο, στην τροποποίηση του άρθρου 24 και των συναφών άρθρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Βρισκόμαστε σε μία εποχή που η αξία των δασών είναι γνωστή σε όλους τους ανθρώπους.  Είμαστε γνώστες των επιπτώσεων που έχει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η κακοποίηση των δασών στον Αμαζόνιο και την Κεντρική Αφρική.  Έχουμε ξαναζήσει τις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων να στερήσουν από τον τόπο μας το πολυτιμότατο αυτό αγαθό.  Έχουμε δώσει δείγματα γραφής ότι ξέρουμε να αντιστεκόμαστε για να υπερασπίσουμε το οξυγόνο της ζωής μας και την ανάσα των παιδιών μας.
Είναι νωπή ακόμα η έκθεση Στερν, που συντάχθηκε κατά παραγγελία της Βρετανικής Κυβέρνησης και σύμφωνα με την οποία «μπορεί να προκληθεί παγκόσμια οικονομική ύφεση «καταστροφικής έκτασης», που το κόστος της μπορεί να φτάσει τα 5,5 τρισ. ΕΥΡΩ»! Και εμείς τι κάνουμε; Απεργαζόμαστε την καταστροφή των δασών χρησιμοποιώντας διάφορες εξωραϊστικές εκφράσεις.
Σε όλη την Ελλάδα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες εκτεταμένης παράνομης δόμησης, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις νομιμοποιούν, δήθεν για τελευταία φορά.  Και η ιστορία επαναλαμβάνεται… Όσοι νομίζουν όμως ότι οι οικολογικές οργανώσεις θα μείνουν αδρανείς πλανώνται. Και αυτή τη φορά θα αντιδράσουν.
Είμαστε βέβαιοι ότι και τώρα, όπως και πάντα, τα νήματα κινούν τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις επιδιωκόμενες μεταβολές της Συνταγματικής τάξης.  Συμφέροντα που βρίσκονται ακόμα και στις παρυφές της πολιτικής εξουσίας.
Δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και με καμία διατύπωση αλλαγή των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος.  
Κάθε παράλληλη κίνηση και αντίσταση στην επιδιωκόμενη ανατροπή της Συνταγματικής προστασίας των δασών είναι σε θετική κατεύθυνση. 
Κε Καραμανλή,
Ακούστε τη φωνή των 120 και πλέον οικολογικών οργανώσεων και των κοινωνικών φορέων. Για πρώτη φορά βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι οι οικολογικές οργανώσεις, η ΚΕΔΚΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΤΕΕ,  η ΠΕΔΔΥ, η ΠΑΣΕΓΕΣ,  η ΟΤΟΕ,  η ΟΛΜΕ,  και τόσοι άλλοι έγκριτοι φορείς με αγωνιστικές περγαμηνές.
Κε Καραμανλή,
Αφήστε ήσυχο το άρθρο 24, το άρθρο 117 και το άρθρο 100. Δεν έχουμε ανάγκη ούτε εμείς, ούτε τα δάση από «προστάτες».
Κύριοι καταπατητές, οικοπεδοφάγοι και συνοδοιπόροι πολιτικοί: Να είστε βέβαιοι ότι δε θα μείνετε ανενόχλητοι στα καταστροφικά σας σχέδια. Σχέδια που αποβλέπουν σε εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων.
Δηλώνουμε εκφράζοντας, πιστεύουμε, το σύνολο του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα, ότι και αυτή τη φορά «οι Μήδοι δε θα διαβούν».
Κώστας Βολιώτης
Μέλος Επταμελούς Γραμματείας ΠΑΝΔΟΙΚΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ψήφισμα της λαϊκής συγκέντρωσης που έγινε στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ  την 15η Ιανουαρίου 2007 και ώρα 7μ.μ. με πρωτοβουλία των οργανώσεων:
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
ΓΣΕΕ,  ΑΔΕΔΥ,  ΚΕΔΚΕ,  ΤΕΕ,  ΠΑΣΕΓΕΣ,  ΠΕΔΔΥ,  ΟΤΟΕ,
ΟΛΜΕ,  ΙΝΚΑ/Γεν. Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά,  Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων και άλλων που συμπαρατάσσονται με συλλογικές και ατομικές δηλώσεις

Οι Οικολογικές και Κοινωνικές Οργανώσεις που πήραν μέρος στη Μεγάλη Συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ την 15η Ιανουαρίου 2007, αφού άκουσαν τις εισηγήσεις των αρμοδίων επιστημόνων για τις κυβερνητικές προτάσεις προς αναθεώρηση των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος,
Διαπιστώνουν
Ότι οι προτάσεις αυτές θέτουν σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο την δημόσια και ιδιωτική δασική κτήση από τον σχεδιαζόμενο αποχαρακτηρισμό και την συνακόλουθη προσβολή, ιδιωτικοποίηση και καταστροφή πολλών εκατομμυρίων στρεμμάτων της Ελληνικής δημοσίας δασικής κτήσεως.  Όλα αυτά θα διαταράξουν σοβαρά την οικολογική ισορροπία στην Χώρα μας και θα την εκθέσουν στον κίνδυνο της ερημοποίησης που έχει ήδη αρχίσει.
Διακηρύσσουν
1. ότι κανένα ιδιωτικό, οικονομικό ή πολιτικό συμφέρον δεν είναι σήμερα ανώτερο από το εθνικό συμφέρον της διαφυλάξεως των δασών και δασικών εκτάσεων,
2. ότι το εθνικό αυτό συμφέρον προστατεύεται ήδη ικανοποιητικά από το Διεθνές Δίκαιο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα άρθρα 24, 100 και 117 του Συντάγματος και την παγία νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας,
3. ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή οφείλουν να απόσχουν εντελώς από κάθε απόπειρα και για οποιοδήποτε λόγο αναθεωρήσεως των άρθρων 24, 100 και 117,
4. ότι η αληθινή προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων δεν είναι η μείωση και ο αποχαρακτηρισμός τους, αλλά ο σεβασμός και η πιστή εφαρμογή της νομολογίας του ΣτΕ, ιδίως δε η κατάρτιση Δασολογίου, την οποίαν έχει το Δικαστήριο τούτο διατάξει από του έτους 1996.
5. ότι η Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουν να σεβαστούν την ιστορία, το κύρος και την μεγάλη συνεισφορά του ΣτΕ στην εμπέδωση της εννόμου τάξεως της Χώρας μας και να παύσουν να σχεδιάζουν την αφαίρεση του τελικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων από το Δικαστήριο αυτό.
Διαδηλώνουν
1. Την απόφασή τους να αγωνισθούν με κάθε νόμιμο μέσο για να ματαιώσουν την επιβουλή κατά των άρθ. 24, 100 και 117 του Συντάγματος και της Εθνικής Δημοσίας και Ιδιωτικής Δασικής Κτήσεως,
2. Την βούλησή τους να διασώσουν το Ελληνικό Τοπίο, την Μακκία Βλάστηση και την τεράστια βιοποικιλότητα των δασικών εκτάσεων, την δημόσια δασική κτήση και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.
Καλούν
1. Την Κυβέρνηση να αποσύρει τις προτάσεις αναθεώρησης του άρθρων 24, 100 και 117 του Συντάγματος,
2. Την Επιτροπή Αναθεωρήσεως και την Βουλή να απορρίψουν τις προτάσεις αυτές, εάν δεν αποσυρθούν.

Tweet

Created @ www.westweb.gr