Κλαδέματα έχουμε, θρυμματιστές όμως όχι.
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 233
Ήδη ο Απρίλης έρχεται και συνεχίζονται για λίγο ακόμη τα ετήσια κλαδέματα των δεντροστοιχιών στην Πάτρα και άλλους δήμους. Το ετήσιο κλάδεμα θεωρείται αναγκαίο, για να ελέγχεται το μέγεθος των δέντρων, αλλά και για να πιέζονται να αναβλαστήσουν πλούσια κόμη για παροχή ίσκιου στο επερχόμενο καλοκαίρι.
Όμως τα κλαδέματα, και μιλάμε για εκατοντάδες κυβικά μέτρα κάθε χρόνο, οδηγούνται στο μέγιστο μέρος τους για ταφή στους εξαντλούμενους χώρους των ΧΥΤΑ. Η λύση υπάρχει και ονομάζεται θρυμματιστής. Είναι ένα μηχάνημα, που είτε προσαρμοσμένο πάνω στο φορτηγό μεταφοράς (η καλύτερη λύση) είτε σταθερά εγκατεστημένο στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων θρυμματίζει τα κλαδιά, τα κάνει τρίμματα, οπότε και μπορούν με μια απλή διαδικασία κομποστοποίησης να μετατραπούν σε 2-3 μήνες σε εδαφοβελτιωτικό. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στους κήπους του Δήμου είτε, ως έσχατη (αλλά όχι κακή) λύση για επικάλυψη εξοφλημένων τμημάτων του ΧΥΤΑ. Προκύπτει κέρδος σε χώρο του ΧΥΤΑ και σε φυτόχωμα.
Ο Δήμος Πατρέων διαθέτει – μας είναι άγνωστο αν είναι ακόμη λειτουργικό – ένα τέτοιο μηχάνημα, κληρονομιά από τον πρώην Δήμο Ρίου. Όμως, παρότι μια τέτοια δαπάνη μπορούσε – και μπορεί – να ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν έχει προμηθευτεί ένα αριθμό θρυμματιστών επαρκή για τις ανάγκες του. Αξίζει τον κόπο, ακόμη και με χρήματα του Δήμου, να αγοραστούν.
Πλην όμως, παραπονούμαστε, γιατί η Ξερόλακκα μετατράπηκε σε τεχνητό βουνό σκουπιδιών. Κάποια στιγμή, αν η Δημοτική Αρχή θέλει να πείσει ότι εννοεί όσα λέει για ήπιες και φθηνές λύσεις, πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε αυτά τα απλά μέτρα, όπως η 100% χρήση θρυμματιστών για τα κλαδέματα.
Γ. Κανέλλης