en

Φραγκοσυκιά: Το φυτό που προστατεύει ανθρώπους και περιβάλλον

TF2Δυστυχώς στην Ελλάδα το περίφημο αυτό φυτό βρίσκεται σε άγνοια ή σε περιφρόνηση. Η περιφρόνηση οφείλεται στο ότι το κοινό δεν έχει ενημερωθεί για τα πολλαπλά ευεργετήματα του φυτού. Μεγάλη ευθύνη έχει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι δεν έχει προβεί στις ανάλογες ενημερώσεις του κοινού.

Στον τομέα της οικονομίας: Πρόκειται  για φυτό, του οποίου η προσφορά δεν σταματά μόνον στη συλλογή ή διάθεση των καρπών. Επακολουθεί η δευτερογενής παραγωγή, η οποία διαρκεί όλο το χρόνο και η οποία αποφέρει μεγάλα οφέλη σ’ όσους ασχοληθούν με αυτή. Ποτά, μαρμελάδες και μάλιστα θαυμάσιες, γλυκά κουταλιού, φαγητά για τους εκλεκτικούς στα γαστρονομικά, αποστάξεις, σαπούνι και δεκάδες άλλες προσφορές. 

Στον τομέα της υγείας: Προληπτικό (καρποί και κλαδώδια), σε δεκάδες ασθένειες, αλλά και θεραπευτικό. Επιστημονικές μελέτες τεσσάρων Πανεπιστημίων, τριάντα συνεχή έτη, απέδειξαν  ότι θεραπεύει το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, τη χοληστερίνη και ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα. Αυτά και μόνον είναι αρκετά για να χρησιμοποιούμε καθημερινά φραγκόσυκα. Πέραν αυτών  οι θεραπευτικές ιδιότητες αναφέρονται, σε ορισμένες μορφές καρκίνου, για την καρδιά, για πνευμονικές παθήσεις, για την υπερπλασία του προστάτη, για τη φλεβίτιδα, κατά του τυμπανισμού, κατά της μέθης, διουρητικό, καθαρτικό του εντερικού συστήματος και των νεφρών, χωνευτικό. Ας μην αναφερθούμε σε άλλα, γιατί είναι πολλά (σύμφωνα με τη λαϊκή θεραπευτική του Μεξικού εγγίζουν τις 90 περιπτώσεις)!

Προστασία του περιβάλλοντος

Ένας άλλος κορυφαίος τομέας αφειδούς προσφοράς της φραγκοσυκιάς είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Πολλές  χώρες την έχουν  σε πρώτη προτεραιότητα και εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο τις προσφορές της. Στην Ελλάδα υπάρχει γενική άγνοια γύρω από το φυτό, παρ’ όλο που και εμείς έχουμε απόλυτη ανάγκη των ευεργετημάτων της περισσότερο από άλλες χώρες και αυτό γιατί πρόκειται:

  • Για φυτό  αντιδιαβρωτικό και αντιπλημμυρικό.
  • Για  ανάχωμα σε επικλινή μέρη και βουνοπλαγιές. 
  • Γιατί σκεπάζει τα γυμνά βουνά και αντέχει πολύ στην ξηρασία. 
  • Γιατί δεν χρειάζεται καθόλου κόπο και έξοδα στην προστατευτική της προσφορά. 
  • Είναι εστία πρασίνου σε ερημικά μέρη. 
  • Είναι Αντιπυρικό φράγμα.

Μετά τις πυρκαγιές, ως πρώτα μέτρα κατά των πλημμυρών, κατασκευάζονται κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα, για να συγκρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες φερτές ύλες και όμβρια ύδατα. Σε πολλά μέρη των καμένων περιοχών η φραγκοσυκιά μπορεί να αντικαταστήσει τα κορμοδέματα. Αλλά και να προφυλαχθούν κατοικίες στις υπώρειες των βουνοπλαγιών, από τυχόν κατολισθήσεις Όπου υπάρχει σε συστοιχίες η φραγκοσυκιά, συγκρατεί και τα νερά και τις πέτρες και τις λάσπες, αλλά δίνει σιγουριά σε χωριά που βρίσκονται πάνω σε επικλινή μέρη.

Το φαινόμενο των κατολισθήσεων το συναντάμε συχνά στην Ελλάδα. Αν, από τη βάση των επικλινών εδαφών προς τα επάνω, είχαν φυτευτεί φραγκοσυκιές με ειδικό σύστημα, δεν θα υπήρχαν κατολισθήσεις και δεν θα κινδύνευαν χωριά να διολισθήσουν, κάτι που βρίσκεται σε επιτυχή εξάπλωση στη Σικελία.

Μέγιστη δε είναι η συμβολή της Φραγκοσυκιάς στην αντιπυρική προστασία, κάτι  που δυστυχώς είναι άκρως άγνωστο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την καταστροφή από πυρκαγιές κάθε χρόνο χιλιάδων στρεμμάτων δασών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

 

Το φυτό του μέλλοντος

Εκτός από τη μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος και τη διαρκή πράσινη εικόνα στα ξηρά και άνυδρα τοπία, η Φραγκοσυκιά έχει και ένα  σημαντικότατο πλεονέκτημα. Είναι το φυτό του μέλλοντος. Λόγω των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ  ΠΟΥ ΘΑ  ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ, όταν πολλά άλλα θα έχουν εξαφανισθεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από την πλευρά αυτή η φραγκοσυκιά, λόγω της ανθεκτικότητας στην ξηρασία, θα αποτρέψει την πλήρη ερημοποίηση και θα αποτελέσει ανάχωμα στο δυσάρεστο αυτόν φαινόμενο. Πρέπει όμως από τώρα να πάρουμε τα μέτρα μας, γιατί, όταν την αναζητήσουμε ως τροφή και φρούτο, ίσως να είναι πολύ αργά!!! 


 Γι’ αυτό ας τη συνηθίσουμε από τώρα και ας φυτέψουμε παντού φραγκοσυκιές. Περισσότερες λεπτομέρειες για όλα στο βιβλίο μου «Τα Φραγκόσυκα».

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

Σημείωμα συντακτικής επιτροπής:

Η φραγκοσυκιά είναι εισαγόμενο είδος στην Ελλάδα (κατάγεται από το Μεξικό)  και η ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του ενδεχομένως θα δημιουργήσει προβλήματα στα ενδημικά είδη.

 Στην Αυστραλία δημιουργήθηκαν τέτοια  προβλήματα από τη ραγδαία εξάπλωση του φυτού και για την αντιμετώπισή τους εισάχθηκε έντομο από την κεντρική Αμερική που περιόρισε την έκτασή του σημαντικά. 

Έτσι η άποψη του κ. Στρατουδάκη «ας φυτέψουμε παντού φραγκοσυκιές» δεν μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Κατά τα άλλα το άρθρο του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Tweet

Created @ www.westweb.gr