en

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΩΣ ΤΟ 2021;

TF1Κι ενώ κάποιοι «υπόσχονται» λαγούς με πετραχήλια και κάποιοι …απλώς «εύχονται» όλα να πάνε καλά με την κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι προστατεύουν στην πράξη το περιβάλλον και με τις λαμπρές επιδόσεις τους σε αυτόν τον τομέα αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο!

Μια τέτοια χώρα-υπόδειγμα είναι η Κόστα Ρίκα, χώρα της Κεντρικής Αμερικής με έκταση 51.100 τετρ. χλμ., τροπικό κλίμα, έντονες βροχοπτώσεις και πληθυσμό περίπου 4,8 εκατ. Τις πρώτες 75 μέρες του έτους που τελειώνει σε λίγο, η χώρα αυτή κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια εξ ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας! Μάλιστα, οι εντυπωσιακές επιδόσεις της συνεχίστηκαν, καθώς μέσα στο 2015 κάλυψε κατά μέσον όρο το 99% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από ΑΠΕ και γίνεται έτσι μια από τις πρώτες χώρες στον πλανήτη, που απομακρύνονται οριστικά από τα ορυκτά καύσιμα!

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η χώρα ήδη καλύπτει τα τρίτα τέταρτα των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία αξιοποιούν το εκτεταμένο δίκτυο ποταμών και τις υψηλές βροχοπτώσεις, ενώ περισσότερο από 10% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από έργα γεωθερμίας, που εκμεταλλεύονται την ενέργεια μιας σειράς ενεργών ηφαιστείων. Επίσης, η Κόστα Ρίκα φιλοξενεί αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα και μονάδες καύσης βιομάζας, αν και το ένα τέταρτο της έκτασής της είναι χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενη έκταση!

Έτσι, η χώρα που φιλοξενεί το 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, περιλαμβανομένων 130 ειδών ψαριών του γλυκού νερού, 160 είδη αμφίβιων, 208 είδη θηλαστικών, 220 είδη ερπετών, 850 είδη πουλιών, 1000 είδη πεταλούδων, 1.200 ποικιλίες ορχιδέων, 9.000 ήδη φυτών και 34.000 είδη εντόμων, φιγουράρει σήμερα στην πρώτη πεντάδα των «περιβαλλοντικά φιλικών χωρών» και έχει στόχο να μηδενίσει το ανθρακικό της αποτύπωμα ως το 2021! …Και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει!

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ!

Ως γνωστόν τα φωτοβολταϊκά αναδεικνύονται σε κυρίαρχη καθαρή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής σε όλο τον κόσμο! Όμως στο Γούντλαντ της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, μια κωμόπολη 800 κατοίκων, οι δημοτικές αρχές ανέστειλαν την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων βασιζόμενες στις θεωρίες μιας συνταξιούχου εκπαιδευτικού, σύμφωνα με τις οποίες αυτά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία του περιβάλλοντος χώρου στερώντας την από τα φυτά και έτσι εμποδίζουν τη διενέργεια της φωτοσύνθεσης!!!

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι κάτοικοι του Γούντλαντ ανησυχούν ότι τα τοπικά φωτοβολταϊκά πάρκα, καταλαμβάνοντας τις περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αφαιρούν θέσεις εργασίας και οι νέοι της περιοχής αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν, για να αναζητήσουν αλλού δουλειά.

Όμως, στην Ιαπωνία, για να λυθεί ένα παρόμοιο πρόβλημα και στα πλαίσια του προγράμματος “Solar sharing” κατασκευάστηκε πρόσφατα μια ειδική δομή, σαν καφασωτό, που είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ, κάτω από την οποία η γη είναι ελεύθερη να καλλιεργηθεί. Ταυτόχρονα, τα φωτοβολταϊκά πάνω από την καλλιεργήσιμη γη προσφέρουν και άλλα πλεονεκτήματα: παρέχουν σκιά σε ζώα κτηνοτροφίας, ενώ διατηρούν την υγρασία του εδάφους μειώνοντας τις ανάγκες άρδευσης. Για να διασφαλίσουν ότι η παραγωγική δραστηριότητα στη γη προηγείται της παραγωγής των φωτοβολταϊκών, οι ιαπωνικές αρχές ζητούν τακτικά από τους αγρότες αναλυτικά στοιχεία για τα επίπεδα παραγωγής τους και εάν αυτά έχουν πέσει από ένα ορισμένο επίπεδο το φωτοβολταϊκό αποσυναρμολογείται!

Tweet

Created @ www.westweb.gr