www.oikipa.gr

en

ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ – SOS

E5Η ανάρτηση και η αναγγελλόμενη κύρωση των δασικών χαρτών μεταλλάσσεται δυστυχώς σε μία διαδικασία αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών οικοσυστημάτων (δημόσιων και ιδιωτικών). Με πρόσχημα την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία είναι ασφαλώς υπαρκτά, επιχειρείται μία χωρίς προηγούμενο ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων που δεν είναι καθόλου αθώα. Όσο είναι αλήθεια ότι η παράλειψη σύνταξης των δασικών χαρτών επί δεκαετίες (όπως απαιτούσε το Σύνταγμα του 1975), έχει ως θύματα εκείνους που χωρίς να το ξέρουν επένδυσαν ελπίδες και χρήματα στη γη, που σήμερα αποκαλύπτεται ότι είναι δασική και πολλές φορές δημόσια, άλλο τόσο είναι αλήθεια ότι στην κατηγορία των θυμάτων δεν υπάγονται βεβαίως εκείνοι οι οποίοι εν γνώσει τους καταπάτησαν δημόσια γη και εκχέρσωσαν ή έκαψαν δάση και δασικές εκτάσεις (δημόσιου ή ιδιωτικού καθεστώτος) αποκομίζοντας πολλές φορές τεράστια οικονομικά οφέλη. 

Επισημαίνονται τα εξής:

• Προβλέπεται η οριζόντια, και χωρίς κανένα δασολογικό περιορισμό, είτε παραχώρηση σε ιδιώτες της κυριότητας δημοσίων δασικών οικοσυστημάτων στο 1/4 της αντικειμενικής τους αξίας είτε της χρήσης δημοσίων και ιδιωτικών δασικών οικοσυστημάτων, εκατομμυρίων στρεμμάτων παράνομα καταπατημένων και εκχερσωμένων (ακόμη και καμένων) προκειμένου να καλλιεργηθούν και για το σκοπό αυτό επιτρέπονται γεωτρήσεις, κτίσματα και άλλες εγκαταστάσεις. Ενώ χάνονται οριστικά αυτά τα οικοσυστήματα, έχουν αφεθεί ακαλλιέργητες εξαιρετικά πολυάριθμες γεωργικές εκτάσεις.

• Δεν καταγράφονται στους δασικούς χάρτες τα δασικά οικοσυστήματα που δημιουργήθηκαν μετά από το 1945 και αποψιλώθηκαν ή κάηκαν πριν από το 2007, καθώς και εκείνα που δημιουργήθηκαν μετά το 2007 (γιατί άραγε σήμερα το 2017 χρησιμοποιούνται τα αεροφωτογραφικά δεδομένα μιας δεκαετίας προγενέστερης, του 2007; !!!)

• Εξαιρούνται προκλητικά από τους δασικούς χάρτες οι περιοχές με αυθαίρετα κτίσματα («οικιστικές πυκνώσεις») με διαφαινόμενη προοπτική την τελική νομιμοποίησή της αυθαίρετης δόμησης μέσα στα δάση.

• Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θεσμοθετήθηκε διαδικασία που θέτει σε κίνδυνο αποχαρακτηρισμού τις αναδασωτέες εκτάσεις που δασώθηκαν μετά από το 1945 και πριν από το 2007.

• Εξαιρούνται από την καταγραφή στους δασικούς χάρτες τα πάρκα και τα άλση και πιθανόν αυτό αποτελεί τον προάγγελο του αποχαρακτηρισμού τους. 

• Πρόσφατα νομοθετήθηκε η άναρχη διεύρυνση των επιτρεπτών βιομηχανικών και γεωργοκτηνοτροφικών χρήσεων, μέσα στα δασικά οικοσυστήματα.

• Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θεσπίστηκε καινοφανής διαδικασία διόρθωσης των «πρόδηλων σφαλμάτων» των δασικών χαρτών και με τον τρόπο αυτό νοθεύτηκε πλήρως η διαδικασία των αντιρρήσεων και συνακόλουθα οι εγγυήσεις που παρείχε η διαδικασία αυτή.

• Η επιβολή τελών αντιρρήσεων (αξιοσημείωτα υψηλών) καθιστά απαγορευτικό σε όσους υπερασπίζονται το περιβάλλον και την δημόσια γη να προβούν σε αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.

• Μετά την κύρωση των δασικών χαρτών όσες εκτάσεις δεν αποτυπωθούν ως δασικές, αποχαρακτηρίζονται και περιέρχονται στο Υπερταμείο ή στους ιδιώτες.

Απευθύνουμε έκκληση στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στα κινήματα και σε κάθε ευαίσθητο οικολογικά πολίτη να συντονιστεί μαζί μας για την αποτροπή των παραπάνω καταστροφικών ρυθμίσεων που διασπούν την ενότητα των δασικών οικοσυστημάτων, διαταράσσουν την φυσική ισορροπία και την λειτουργικότητά τους, επιπροσθέτως δε, οδηγούν και στη λεηλασία δημόσιας περιουσίας.

Πρωτοβουλία «ΔΑΣ.ΟΙΚΟΣ. – SOS»  (e-mail επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

Υπογραφές

ΠΑΝΔΟΙΚΟ – Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

ΡΟΗ - Πολίτες υπέρ των ρεμάτων

ΔΡΟ - Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας

Δημητρίου  Γιώργος

Ζήκας Περικλής

Ιατρίδου Μαριλένα

Καλλιαμπέτσος  Γιώργος

Καμπούρη Γιούλη

Κούτση Δήμητρα

Κωνσταντινίδου Ροδούλα

Ξενικός Αντώνης

Τριανταφυλλόπουλος Θεόδωρος

Χαραλαμπάκης Γιάννης

Χόρτη Καίτη

Μαρκεζίνη  Όλγα

Σχίζας  Γιάννης

Μαρίτα  Κουρούπη

 

Οι υπογραφές συνεχίζονται

Το πρώην Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο Σκαγιοπούλειο και ο περιβάλλων χώρος, σε εγκατάλειψη!

Θλίψη προκαλεί η εικόνα του κήπου του Σκαγιοπουλείου στο νότιο τμήμα του (είσοδος από Κορυτσάς) και του κτηρίου, όπου κάποτε στεγαζόταν το «Μουσείο Λαϊκής Τέχνης». Εικόνες εγκατάλειψης με το πάρκο να έχει γίνει «ζούγκλα», αφού τα ψηλά χορτάρια έχουν ενωθεί με τα κλαδιά των δένδρων, που φτάνουν μέχρι το έδαφος! 

E1bΤο τοπίο συμπληρώνεται με τις στοίβες σκουπιδιών, που έχουν σωρευτεί, δημιουργώντας έτσι ένα απαράδεκτο θέαμα, αλλά και ένα επικίνδυνο χώρο για μικρά παιδιά, που θα τον προσεγγίσουν (φίδια κλπ), αφού η πρόσβαση είναι ελεύθερη από τον υπόλοιπο κήπο. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ο συγκεκριμένος χώρος κατά καιρούς γίνεται στέκι περιθωριακών ατόμων, αφού δεν υπάρχει πλέον οπτική επαφή από το υπόλοιπο πάρκο, και παλιότερα είχαν βρεθεί ακόμα και σύριγγες! 

 

Σε ό,τι αφορά στο υφιστάμενο μικρό κτήριο, έχει κυριολεκτικά χορταριάσει και ερειπωθεί, με ορατό τον κίνδυνο σταδιακής κατάρρευσής του, αν δεν συντηρηθεί. Όπως μας ενημερώνει ο συντηρητής έργων Τέχνης Ξενοφών Παπαευθυμίου, στο παρελθόν αποτελείτο από το ισόγειο κτίριο και είχε τη χρήση αποθήκης και στάβλου, ενταγμένο στις αρχικές εκπαιδευτικές αγροτικές δραστηριότητες των τροφίμων του ιδρύματος.

Στην εγκαταλειμμένη μορφή το παρέλαβε το 1982 το “Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών”, πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, για να εγκαταστήσει το “Μουσείο Λαϊκής Τέχνης” από το Δεκέμβριο του 1983.

Για τους σκοπούς αυτούς το εν λόγω σωματείο ανέλαβε την ανακαίνιση του ισόγειου και την επέκτασή του με την κατασκευή του διώροφου κτιρίου. Με χρήματα, που εξασφάλισε από επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Λαϊκού Πολιτισμού, τη συμπαράσταση της πατραϊκής κοινωνίας και με τη συνεχή φροντίδα και προσφορά των μελών του συλλόγου, το παλαιό κτίσμα ανακαινίστηκε, επεκτάθηκε και διαρρυθμίστηκε με τρόπο ώστε να προσαρμοστεί στον φυσικό περιβάλλοντα χώρο του κήπου και να στεγάσει τις εμπλουτισμένες συλλογές του μουσείου.

E1aΤο κτήριο όπου στεγάστηκε το “Μουσείο Λαϊκής Τέχνης” και ο φυσικός περιβάλλων χώρος του, αποτέλεσαν για δυόμιση δεκαετίες πόλο έλξης για τους πολίτες και τους μαθητές της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, υποδεχόμενο περίπου 100 με 120 σχολεία τον χρόνο και προσφέροντας σημαντικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο με πληθώρα εκδηλώσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα το σωματείο, όλα τα χρόνια που διατηρούσε το Μ.Λ.Τ, φρόντιζε για τη συντήρηση και τον καλλωπισμό του, όπως και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονταν κρούσματα βανδαλισμού κλπ.

 

Δυστυχώς από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 άρχισαν οχλήσεις από τη Διοίκηση του Σκαγιοπουλείου Κληροδοτήματος, με την απαίτηση να τους παραδοθεί το κτήριο, ώστε να το εκμεταλλευτεί το ίδρυμα. Αυτό συνέβη το 2014 με τη μεταφορά του μουσείου στο παλιό Νοσοκομείο, και από τότε μέχρι σήμερα το κτήριο και ο περιβάλλων χώρος έχουν αφεθεί στην τύχη τους!

 

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, με επιστολή της στη Δημοτική Αρχή, επισημαίνει τα παραπάνω προβλήματα, τονίζοντας την ανάγκη του άμεσου καθαρισμού της εν λόγω περιοχής, που υποβαθμίζει συνολικά τον κήπο του Σκαγιοπουλείου.

Παράλληλα, θα πρέπει ο Δήμος, που συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, να αναλάβει πρωτοβουλίες εξεύρεσης πόρων για τη συντήρηση του υφιστάμενου εγκαταλελειμμένου κτηρίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκθέσεων, εκδηλώσεων κλπ. 

 

Είναι κρίμα τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους, που διαθέτει η πόλη, να τους εγκαταλείπουμε!

«ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΔΡΑΣΤΙΚΟ…. ΚΟΨΕ ΠΙΑ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ»!!!

Οι μαθητές πρωτοπόροι στον αγώνα για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας!

 

E2Τα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας / Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας οργάνωσαν  Κεντρική Εκδήλωση–Δράση  προβολής των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών/τριών και πολιτών για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Εκτιμάται ότι το 2010 στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δις πλαστικές σακούλες μεταφοράς αγαθών, εκ των οποίων το 89% ήταν μιας χρήσης. 

 Στην Ελλάδα καταναλώνονται 363 σακούλες ανά άτομο/έτος. Η κατανάλωση/χρήση της πλαστικής σακούλας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής στερεών αποβλήτων και τη μη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων. Οι πλαστικές σακούλες, αν δεν καταλήξουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, μπορούν να ταξιδέψουν πολύ εύκολα προς το θαλάσσιο περιβάλλον και αποτελούν απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς, καθώς αυτοί είτε παγιδεύονται σ’ αυτές είτε τις καταναλώνουν. Επιπρόσθετα, προκαλούν αισθητική ρύπανση μειώνοντας την τουριστική αξία παράκτιων περιοχών, αυξάνουν το κόστος της εμπορικής αλιείας και προκαλούν προβλήματα στη ναυσιπλοΐα. 

Η Κεντρική Εκδήλωση-Δράση υλοποιήθηκε την Πέμπτη  18 Μαΐου 2017 και ώρες 8.30-13.30 στην πλατεία Γεωργίου Α΄ και συμμετείχαν μαθητές/τριες των περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων:

 

  • 1ο Νηπιαγωγείο Ρίου
  • 2ο Νηπιαγωγείο Ρίου
  • 16ο Νηπιαγωγείο Πάτρας
  • Ιδ.  Νηπιαγωγείο «Αναγέννηση ΙΚΕ»
  • Ιδ.  Νηπιαγωγείο «Το Μικρό Γυρί»
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
  • 19ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
  • 26ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
  • 29ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
  • 50ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
  • Δημοτικό Σχολείο Βραχναιίκων
  • Δημοτικό Σχολείο «Αναγέννηση ΙΚΕ»
  • 4ο Γυμνάσιο Πάτρας
  • 9ο Γυμνάσιο Πάτρας
  • 13ο Γυμνάσιο Πάτρας
  • 15ο Γυμνάσιο Πάτρας
  • 16ο Γυμνάσιο Πάτρας
  • Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου
  • Γυμνάσιο Καστριτσίου
  • Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Πάτρας   

Κατά τη διάρκεια της δράσης μαθητές/τριες των Περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων, σε δυο ομάδες (08:30-11:00 και 10:30-13:00) ζωγράφισαν 1500 πάνινες τσάντες και τις μοίρασαν στους πολίτες της Πάτρας κοινοποιώντας τους το μήνυμα «Κάνε κάτι ΔΡΑΣΤΙΚΟ… Κόψε πια το ΠΛΑΣΤΙΚΟ!!!»

Την Εκδήλωση–δράση υποστήριξε και ο Δήμος Πατρέων, που τοποθέτησε – για το σκοπό αυτό – ειδικά τραπέζια στην Πλ. Γεωργίου Α΄, πάνω στα οποία οι μαθητές/τριες ζωγράφισαν τις πάνινες τσάντες. 

Οι πάνινες τσάντες ήταν προσφορά της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, ενώ οι μαθητές/τριες μετακινήθηκαν προς/από την Πλ. Γεωργίου Α΄ με λεωφορεία, που διέθεσε η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Οι μαθητές/τριες των παραπάνω σχολείων συμμετείχαν σε διαγωνισμό κατασκευής πάνινης τσάντας από άχρηστα–ανακυκλώσιμα υλικά. Οι τσάντες αυτές εκτέθηκαν στην ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, όπου σε ειδική εκδήλωση έγινε και η βράβευση των καλύτερων .

Ευχαριστούμε πολύ τις Περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων, που συμμετείχαν, διέδωσαν το μήνυμα «Κάνε κάτι ΔΡΑΣΤΙΚΟ…  Κόψε πια το ΠΛΑΣΤΙΚΟ!!!» και θύμισαν στους/στις Πατρινούς/ές ότι:

  • Κατά τη διάρκεια μιας ζωής, η χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών από ένα μόνο άτομο θα εξοικονομήσει πάνω από 22.000 πλαστικές σακούλες.
  • Αυτό που έχει σημασία είναι να αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά, για να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης!

 

Οι Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

 

Πηνελόπη Σακοβέλη & Ιωάννα Παπαϊωάννου

 

 

17 τόνους πλαστικών καπακιών συγκέντρωσαν τα σχολεία της Αχαΐας!

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ « ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ»

 

 

E3Μοιάζει απίστευτο, αλλά… έγινε κατορθωτό! Σχεδόν 17 τόνοι πλαστικών καπακιών συγκέντρωσαν φέτος οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων της Αχαΐας, ξεπερνώντας κατά πολύ το περσινό ρεκόρ των 12 τόνων!

 

Πρόκειται για μια στοχευμένη δράση ανακύκλωσης, που συνδυάζει την κοινωνική ευαισθησία με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, αφού τα χρήματα από την πώληση του πλαστικού θα διατεθούν για την υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες. 

 

Άξιοι συγχαρητηρίων όσοι εμπνεύστηκαν, συντόνισαν και υλοποίησαν αυτή  τη δράση! 

 

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

 

 

Παραθέτουμε στη συνέχεια ενημερωτικό δελτίο των διοργανωτών:

 

Απίστευτη συμμετοχή και μοναδική επιτυχία είχε η δράση «Τα ΕΥΛΙΚΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ», που σχεδίασαν και συντόνισαν οι Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κ.κ. Πηνελόπη Σακοβέλη και Ιωάννα Παπαϊωάννου σε άμεση συνεργασία με τους «Gefyristas», (ομάδα εθελοντισμού ενεργών πολιτών) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία (Π.ΟΜ. ΑΜΕΑ) Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

 

16.820 κιλά πλαστικά καπάκια συγκέντρωσαν μετά από οργανωμένη στόχευση και μαζική προσπάθεια 19.778 μαθητές/τριες, από 189 σχολεία της Αχαΐας τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2017 μεταξύ Κάστρου Ρίου και Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Στη δράση συμμετείχαν 55 Νηπιαγωγεία, 3 Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί, 82 Δημοτικά, 26 Γυμνάσια, 16 Γενικά Λύκεια, 4 ΕΠΑΛ, το ΕΕΕΕΚ Αχαΐας, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο &Λύκειο και το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αχαΐας.

 

Με την αμέριστη στήριξη των εκπαιδευτικών και των γονέων κατά την διάρκεια των 5 τελευταίων μηνών, κατορθώθηκε να συγκεντρωθούν σχεδόν 17 τόνοι πλαστικών πωμάτων. Συγχαίρουμε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν και κατάφεραν να μετατρέψουν 17 τόνους άχρηστου πλαστικού σε χρηστικά αντικείμενα. 

 

Τα καπάκια φορτώθηκαν και ξεκίνησαν το ταξίδι τους, για να μεταμορφωθούν σε χρήσιμο και απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε μέσα από την κοινωνική κινητοποίηση, τη δυναμική συμμετοχή, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανταποδοτικότητα της οικονομίας να υποστηρίξουμε τους συνανθρώπους μας,  τις δομές της υγείας και της εκπαίδευσης. 

 

Ευχαριστούμε για την ολόπλευρη υποστήριξη τους Διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τον Δήμο Καλαβρύτων, ιδιαίτερα δε τη «ΓΕΦΥΡΑ A.E» και όλους όσους μέχρι τώρα συμμετείχαν προσπαθώντας πέραν των δυνάμεών τους.

 

Έχει ήδη συγκροτηθεί Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους: Αφράτη Γεώργιο (Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας), Πασσά Ευάγγελο (Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας), Παπαϊωάννου Ιωάννα (Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας), Σακοβέλη Πηνελόπη (Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας), Κανελλοπούλου Φώφη (Εκπρόσωπο της ομάδας εθελοντισμού ενεργών πολιτών «Gefyristas») και Λίβανο Ανδρέα (Πρόεδρο της Π.ΟΜ.ΑΜΕΑ Δυτικής Ελλάδας & N. Ιονίων Νήσων), η οποία και θα συνεδριάσει, για να αποφασίσει τον τρόπο που θα δοθεί βοήθεια στους μαθητές/τριες με ειδικές ανάγκες από την ανακύκλωση των πλαστικών καπακιών. 

Η δράση θα έχει διαρκή χαρακτήρα, συνεχίζεται από χτες για την επόμενη χρονιά και δένει όλο και περισσότερα σχολεία στην κοινή προσπάθεια για ένα καθαρότερο περιβάλλον με κοινωνική ευαισθησία.

 

Όχι άλλη αδράνεια για την ΑΜΙΑΝΤΙΤ!

E4Το πιο σοβαρό και μακροχρόνιο πρόβλημα μόλυνσης του περιβάλλοντος και απειλής για τη δημόσια υγεία στην Αχαΐα είναι η κατάσταση της εγκαταλελειμμένης και λεηλατούμενης πρώην μονάδας παραγωγής προϊόντων αμιαντοτσιμέντου ΑΜΙΑΝΤΙΤ, στην περιοχή του Δρεπάνου.

Παρά τις ερωτήσεις στη Βουλή, την αρθρογραφία, τις επερωτήσεις και τις πιέσεις της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας προς την περιφερειακή Αρχή του κ. Κατσιφάρα, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, δεν το ακουμπάει κανείς.

 

Πρακτικά, αυτό που συμβαίνει είναι να περιμένουμε άπρακτοι την εφαρμογή μιας οφθαλμοφανώς λαθεμένης απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων του 2011(!), σύμφωνα με την οποία κάποιες δεκάδες χιλιάδες τόνοι μολυσμένου χώματος και υλικών θα μεταφερθούν στο εξωτερικό. Φυσικά η πιθανότητα να γίνει αυτό είναι μηδενική, γιατί το κόστος υπερβαίνει κατά πολύ την αξία του οικοπέδου των 130 στρεμμάτων.

 

Επανηλλειμένα ο υπογράφων έχει ζητήσει στροφή πολιτικής με τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων στο 20% του οικοπέδου και ταφή των επικίνδυνων υλικών και χωμάτων σε αυτό, που θα οδηγήσει στην εξυγίανση και αξιοποίηση του υπολοίπου, και την οριστική παύση της διασποράς καρκινογόνων ινών στην περιοχή, μέσω του ανέμου.

 

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόοδος. Πρόστιμα, που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες του χώρου, είναι αστείο να θεωρήσουμε ότι αποτελούν την ενδεδειγμένη πολιτική. Θα απευθυνθούμε και στο νέο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παπαθεοδώρου με την ελπίδα να επικρατήσει κάποια στιγμή η λογική και ο ρεαλισμός. 

 

Μια απροσδόκητη κραυγή αγωνίας για την αδράνεια γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα ήλθε στην Οικολογική Κίνηση Πάτρας από την Κύπρο. Κύπριος πατέρας αμφιβάλλει αν πρέπει να στείλει το παιδί του να σπουδάσει στην Πάτρα, φοβούμενος τις επιπτώσεις της μόλυνσης του αέρα από την ΑΜΙΑΝΤΙΤ! 

 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής – καμπανάκι, που μας έστειλε:

 

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,

Σας στέλνω το μέιλ από την Κύπρο και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με ενημερώσετε για την κατάσταση του εργοστασίου ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο Αχαΐας, Πάτρα, γιατί ο γιος μου θα έρθει στην Πάτρα για σπουδές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Διάβασα πολλά άρθρα και είδα πολλές φωτογραφίες από την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο.  Επειδή με τρομοκρατεί αυτό το σκηνικό και γνωρίζοντας πόσο επικίνδυνος είναι για την υγεία ο αμίαντος, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχουν γίνει κάποια βήματα αποξήλωσης του αμίαντου από το εν λόγω εργοστάσιο ή αν η κατάσταση παραμένει η ίδια μέχρι σήμερα.

Αφού είναι τόσο επικίνδυνο υλικό για την υγεία των κατοίκων, η δημοτική αρχή του δήμου Δρεπάνου (σ.σ. σήμερα της Πάτρας) γιατί δεν λαμβάνει μέτρα για την απομάκρυνση του αμιάντου, δεδομένου της σοβαρότητας και της επικινδυνότητας της κατάστασης;  Από ό,τι είδα και στο video που είναι αναρτημένο στο ιντερνέτ, η έκταση είναι τεράστια και τα περισσότερα κομμάτια αμιάντου είναι κομμένα, σπασμένα. Τι γίνεται με τους κατοίκους που ζουν κοντά; Δεν νοιάζεται κάποιος για την υγεία των κατοίκων αυτών; Θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω πόσο κοντά είναι το πανεπιστήμιο Πατρών, τμήμα φαρμακευτικής από το εργοστάσιο αυτό;

Σας παρακαλώ, δώστε μου κάποιες απαντήσεις/εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί, γιατί δεν γνωρίζω κανένα στην Πάτρα και δεν ξέρω πού να αποταθώ.

Τα δημοσιεύματα στο ιντερνέτ που αναφέρουν για την κατάσταση είναι παλιά. Μήπως τελευταία υπήρξαν κάποιες εξελίξεις, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τα αμιαντούχα υλικά ή η κατάσταση παραμένει η ίδια;

Περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας, γιατί ανησυχώ πάρα πολύ, μέχρι που σκέφτομαι να μην στείλω το παιδί μου για σπουδές στην Πάτρα.

 

Α.Ν., Κύπρος

Γιώργος Κανέλλης

Created @ www.westweb.gr